Kalp ritim bozukluğu olan küçük Efe sağlığına kavuştu
İZMİR'de doğuştan kalbinde ritim bozukluğu olan 2 yaşındaki Yağız Efe Yılmaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde, uygulanan kardiyak elektrofizyolojik çalışma ile dondurma tedavi yöntemi olan 'kriyoablasyon' işlemiyle radyasyona maruz bırakmadan tedavi edildi.
Doğuştan kalbinde ritim bozukluğu bulunan Yağız Efe Yılmaz'a, önce çoklu antiaritmik ilaç tedavisi uygulandı. Ancak buna rağmen kalp ritim bozukluğu devam eden ve kalp yetersizliği bulguları gelişmeye başlayan çocuğa, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde, kardiyak elektrofizyolojik çalışma ile dondurma tedavi yöntemi olan 'kriyoablasyon' uygulanmasına karar verildi. Küçük yağız Efe, Çocuk Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Karadeniz başkanlığındaki ekip tarafından radyasyona maruz bırakılmadan üç boyutlu haritalama eşliğinde kasık damarlarından özel kateterler ile kalbine girilerek dondurma yöntemi ile kalpte taşikardiye neden olan sorunlu bölge tedavi edildi. Başarılı geçen işlem sonrası hasta ertesi gün sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
'KESİN TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK UYGULANIYOR'
Prof. Dr. Cem Karadeniz, bu kadar küçük çocuklarda büyüklerden farklı olarak komplikasyon riski nedeniyle öncelikle ilaç tedavisi denendiğini ancak hastanın kalp ritim bozukluğu (taşikardi) çoklu ilaca rağmen devam etmesi ve kalp yetersizliği tablosunun başlaması nedeniyle acil ablasyon işlemine alındığını belirtti. Taşikardinin kesin tedavisinin ilaç tedavisi olmayıp, uygun hastalarda ablasyon işleminin artık dünyada kesin tedavi yöntemi olarak uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Cem Karadeniz, tedavi sonrasında hastaların
yüzde 95'inden fazlasında kesin sonuç alınan işlemlerin hastaların daha az radyasyona maruz kalması, radyasyonun zararlı etkilerinin azaltılması ve hatta ortadan kaldırması amacıyla özel bilgisayar programları ile 3-boyutlu görüntüleme ile oldukça güvenilir bir şekilde yapıldığını kaydetti.
'BAŞKA İLLERE GİTMEDEN, EK ÜCRET ÖDEMEDEN TEDAVİ OLUYORLAR'
Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu da ülke genelinde az sayıda bulunan belirli merkezde yapılan tedavinin hastanelerinde yapılmasından ve başarılı sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getiri,
Böylece ritim bozukluğu olan çocuk hastalarımız başka illere gitmeden, herhangi bir ek ücret ödemeden kolaylıkla ve en son teknoloji kullanılarak hastanemizde tedavi olmaktadır dedi.