Kanseri 3 kez yenmeyi başardı, umut oluyor
İZMİR'de, 6 yıl önce nadir görülen Langerhans Hücreli Histiyositoz (LHH) kanseri teşhisi konulan Sarya Zeynep Yardımcı (9), aynı hastalığa 3 kez yakalandı. Her seferinde tedaviye olumlu cevap veren Sarya Zeynep, şimdi kanserle mücadele eden çocuklar ile ailelerine hikayesiyle umut oluyor.
Adem (33) ile Aycan (30) Yardımcı çiftinin kızları Sarya Zeynep'e, 3 yaşında nadir görülen LHH kanser teşhisi konuldu. Ailesi ile Ağrı'dan İzmir'e yerleşip, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görmeye başlayan Sarya Zeynep, 2017 yılında beyin ameliyatı oldu. Kemoterapi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Sarya Zeynep, aynı hastalığa 3 kez yakalandı. Her seferinde tedaviye olumlu cevap veren Sarya Zeynep, şimdi kanserle mücadele eden çocuklar ile ailelerine umut oluyor.
'BAŞINDAN KEMİK ÇIKARILDI'
Sarya Zeynep'in idrar yanması gibi şikayetleri olduğunu, teşhis konulana kadar birçok ili gezdiklerini belirten Adem Yardımcı, Bir dizi ilaç kullandık. Teşhis konulmadan İzmir'e geldik, 2,5 yaşındaydı. Sıcak bir iklim olduğu için buraya yerleştik. Behçet Uz'a gidiyorduk. Şikayetler sonlanmadı. Bir gün başında şişlik fark ettik. Bir yere çarpmıştır diye düşündük. Doktorlarla paylaşınca Dokuz Eylül Üniversitesi'ne sevk ettiler ve teşhisi konuldu. 2017'de beyin ameliyatı oldu. Başından kemik çıkarıldı. Bir kanser türü olmakla beraber, kemik iliğinden kaynaklanan ve deriden lenf düğümlerine göç edebilen LHH teşhisi konuldu dedi.
'1 MİLYONDA 4 KİŞİDE GÖRÜLÜYORMUŞ'
Zorlu bir süreci geride bıraktıklarını anlatan baba Yardımcı, Şu an tedavimiz bitti fakat defalarca kemoterapi gördü. Bu hücrenin çokluğundan dolayı karaciğerde büyüme; dalakta, kemikte, yumuşak dokuda tutulma oldu. Hastalığı ilk duyduğumuzda internetten baktık. 1 milyonda 4 kişide görülüyormuş. Nadir görülen hastalıklardan biri. Tedavi geçen seneye kadar devam etti. Aynı hastalık 3 kez nüksetti. Kafasında şişlik, deride döküntü oldu ama 1 yıldır hiçbir kemoterapi almıyor diye konuştu.
'İLAÇ KADAR MORAL DE ÖNEMLİ'
Bu süreçte özellikle Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı'nın (LÖSEV) kendilerine çok yardımcı olduğunu kaydeden Yardımcı, Yeni teşhis konulmuş ailelere morallerini bozmamalarını öneriyorum. İlaç kadar moralin de iyi geleceğini bilsinler. Her zaman mücadeleye devam etsinler. Sarya, şu an 3'üncü sınıfa gidiyor. Derslerinde oldukça başarılı. Teşhisin konulduğu zaman hastalıkla ilgili hiç bilgimiz yoktu sonradan bu hastalığı yenen ailelerle tanıştık. Bize de moral oldu ve daha çok mücadele etmemiz gerektiğini öğrendik dedi.
'LÖSEV İLE İYİ Kİ TANIŞMIŞIZ'
Başlangıçta çok zorlandığını anlatan anne Aycan Yardımcı ise Nefes alamadığımı hissettiğim zamanlar oldu. Hep ağlıyordum. İyileşen hastaları görünce nefes almaya başladım. Etkinliklere katıldık, umudumuz arttı. Bize moral oldu. LÖSEV ile iyi ki tanışmışız. Şimdi biz de başkalarına umut olmak istiyoruz. Sarya hastalık süresince çok değişti. Hastanede de en yakınında ben vardım. Çok şükür, bugünlere geldik. Yapamadıklarımızı yapmaya çalışıyoruz. Birlikte dışarı çıkmak, bir şeyler yemek gibi etkinliklere hasrettik. Sürekli hastanedeydik diye konuştu.
LÖSEV Sosyal Hizmet Yönetmeni Gözde Altıner de Sarya'yı ziyaret ettiklerini belirterek, Biz de aileyi yerinde görmek istedik. İyi ki varlar. Çocuklarımız, yetişkinlerimiz için destek veriyoruz, psikolojik olarak ailelerin yanındayız. Ne kadar çok teması artırırsak o kadar iyi dedi. (DHA)