Kazdağları'na 'Bal Ormanı ve Balköy' için protokol imzalandı

Balıkesir'de 206 hektarlık alanda hayata geçirilecek Türkiye'nin en büyük bal ormanı projelerinden biri olan 'Kazdağları Bal Ormanı ve Balköy' için iş birliği protokolü imzalandı. Projeyle eğitimler verilerek arıcılık faaliyetleri geliştirilecek, dünyaya en iyi balları satılacak ve arı ürünlerinin şifasının Apiterapi Merkezi'nde tüm dünyaya ilaç olacağı belirtildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü, Balıkesir İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Balıkesir Üniversitesi, Edremit Belediyesi ve Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 'Kazdağları Bal Ormanı ve Balköy' projesi için iş birliğine gitti. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın ev sahipliğinde Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Zafer Bozgül, Balıkesir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı, Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İlhan Deveci'nin katılımıyla protokol imzalandı. Türkiye'nin en büyük bal ormanı projelerinden biri olacak Kazdağları Bal Ormanı ve Balköy kapsamında, Kazdağları'ndaki 206 hektarlık bir alan içerisine arı kovanları yerleştirileceği bildirildi. Ayrıca arıların çok daha kaliteli bal üretebilmesi için Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi'nde (BAÇEM) üretilen ballı endemik bitkiler bölgenin her yerine dikilecek. Projenin birinci etabından vatandaşlar rahatlıkla yürüyüşler gerçekleştirip doğa ile iç içe olacak. İkinci etabında oluşturulacak Balkafe'de vatandaşlar üretilen tüm balları tatma ve satın alma imkanı bulacak. Üçüncü etabında ise Bal Ormanı ve Balköy'ü projesini eğitim üssüne ve şifa merkezi haline getirecek olan arı ve arı ürünlerinin koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi 'Apiterapi Merkezi' projesi başlayacak.

HEDEF ARICILIĞIN GELİŞTİRİLİP, YAYGINLAŞTIRILMASI

Projeyle arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, doğal arı ürünleri üretim ve pazarlama sistemi geliştirerek bunun alternatif turizm modelleri ile bütünleştirilmesinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. Projeyle ayrıca, bölgede kırsal kalkınmanın desteklenmesi, arıcılığın profesyonel bir meslek haline getirilmesi ve gençlerin arıcılık mesleğine yönelmeleri için bu alanda özendirici olanaklar sunulması amaçlandığı kaydedildi.

'BALIKESİR'İN BALI PARMAKLA GÖSTERİLECEK'

Çok güzel bir işe imza attıklarını dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Fransa ve İngiltere'de altın ödülü almış ballarımız var. Bu attığımız imzayla Kazdağları'nın 206 hektarlık alanında endemik bitkisi örtüsü olarak çok zengin bir coğrafyada bal ormanı yapıyoruz. Kısa süre içerisinde projemizi sonuçlandıracağımıza inanıyoruz. Balıkesir'in bal üretimindeki yerini gerçek manada artırmak için herkesin Balıkesir balını talep etmesini istiyoruz. Balıkesir'in balı parmakla gösterilecek dedi.

BALA AKADEMİK BOYUT KATIYORUZ

Balıkesir'in yeniden balıyla dünya çapında çıkması ve ödüllere layık görülmesinin önemli bir başlangıç olduğunu söyleyen Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu da İşin bir tarafında akademik boyutu diğer tarafta ticari, turizm ve sağlık boyutu var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde Balıkesir için çok büyük bir katkı olacağını düşünüyoruz diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK ÜÇE GİRECEĞİZ

İmzalanan protokolün hayırlara vesile olmasını dileyen Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Zafer Bozgül, Yapılan bu protokolle Balıkesir'in bal üretiminde inşallah ilk üçe gireceğine inanıyorum dedi.

ARI ÜRÜNLERİYLE TEDAVİ İMKANI SUNACAĞIZ

Bal ve arı ürünlerinin Balıkesir için çok önemi bir yer olduğuna dikkat çeken Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Öğretim Görevlisi İlhan Deveci de şunları söyledi:
Biz burada arı ürünlerinin katma değer yaratacak boyutta ön plana çıkacak olanlarını özellikle Kazdağı Bal Ormanı'nda Türkiye'ye ve dünyaya yaymak istiyoruz. Tüm dünyaya buradan arı ürünleriyle tedavi imkanı sunacağız. Bu projenin alt yapısı oluşturuldu ve imzalarla hayata geçirildi.