Kentsel dönüşüm, kentsel gasp!
Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı, usta gazeteci Halil Hüner 4 yıl önceki yazısıyla bugünlere işaret etmiş.
İMAR REZALETİ VE MAĞDURİYET EDEBİYATI.
‘’Deprem olsa da ölsek’’...
Deprem ülke gerçeği…
Betonarme binaların ömrü 40- 45 yıl.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentlerde eskiyen yapı stokunda insan ölümlerini azaltmak, ekonomik kayıpları önlemek, birçok alt sektörü içinde barındıran inşaat sektörüne desteklemek için ''kentsel dönüşüm'' projesi başlatmış, üç de genelge ile eksikleri gidermiş.
Ama gelin görün ki belediyelerde "kentsel dönüşüm, dertsel dönüşüm-kentsel gaspa dönüşmüş’’ durumda…
İşte bir örnek:
Apartmanın inşaatına 1971 yılında başlanmış
1973 yılında oturma raporu alınıp yerleşilmiş…
Belediye planlarında, krokilerde zemin artı 6 kat olarak işlenmiş…
45 yılda betonu ve demiri yiten apartmanın yenilenmesini isteyen kat malikleri müteahhitlerle görüşmeler yapmış. Zemin artı 6 katlı bina için yıkım ve yenileme bedeli daire başına 115 ila 140 bin Türk lirası teklifler almış.
‘’Sağlamcı’’ bir müteahhit, apartmanın oturma raporu ile belediyenin yolunu tutmuş ve kısa sürede de dönerek; "Sizin apartmanda bir kat yitmiş, belediye kat eksiltmesine gitmiş’’ sözleri çıkmış ağzından…
Söylenene inanamayan- inanmak istemeyen kat malikleri belediyeye akın etmiş…
Belediyedeki yetkililer rahat ve pişkinlik içinde; ''Evet yeni bina yapacaksanız sizin apartman 7 değil, 6 kat olacak... Bizim yapacağımız birşey yok... İsterseniz dava açın...İlçemizin çoğu yerinde bu karar alınmış...''
''Evim başıma yıkılmasın da bulur buluştururum, oğlumdan, kızımdan, damadımdan alırım; olmazsa bankadan kredi çekerim'' diye düşünen, güvenli bir yapıda oturma hayali kuran kat malikleri şimdi şu soruları soruyor:
1-Apartmanın her katında dört daire var. Eksiltme yapılırsa zemin kattaki daireler mi en üst kattaki daireler mi kentsel gaspa uğrayacak?
2- Yurttaşlara yasal süresinde bu kararla ilgili belediye neden bildirim yapmadı?
3-Bataklık zeminlere 40 -50 katlı gökdelenlere izin ve ayrıcalıklı imar planları yapılırken,
bir ömür çalışarak aldığımız, başımızı soktuğumuz evlerimizin yenilenmesine nasıl engel çıkartılır?
4- Kat mülkiyeti kanunu ortadan mı kalktı?
5- Bir ilçede yüz binlerce kişiyi ilgilendiren bu konuda belediye başkanları neden yeni çözüm üretmez de 3- 4 yıl sürecek, kat maliklerine binlerce lira ek yük getirecek hukuku- adliyeyi adres gösterirler?
6- İlçe belediyelerinin meclislerinde aldığı imar değişikliği kararları, büyükşehir belediye meclisine gönderilir. Komisyonlarda incelenip Büyükşehir meclisinden geçtikten sonra da resmiyete kavuşur.
Yüzlerce, binlerce kişiyi mağdur eden bu yanlış uygulama, ilçe ve büyükşehir belediye meclislerinde yeniden gündeme getirilip, bir ay içinde çözülemez mi?’’
Bir belediye başkanı ile konuşuyorum. O kendilerinin değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar değişikliğinin sorun yarattığını anlatıyor:
’’Eskiden konutlarda dairelerin yüksekliği 2.40-2.60 metreydi…Bakanlık konut alanlarında zemin katların 4 metre diğer katların 3.5 metre yüksekliğinde inşa edilmesi zorunluluğunu getirdi.’’
Şimdi tüm bunları öğrendikten sonra "Deprem olsa da ölsek; ülkeyi, ili, ilçeyi yönettiklerini iddia edenler de bizden kurtulsun’’ diyorum…
Siz ne dersiniz?