Kılıç: Tersine mentörlük ile gençlerden öğreneceğiz
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Pınar Kılıç, Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun YouTube kanalına konuk oldu. Girişimciler Anlatıyor etkinliğine katılan Başkan Kılıç, 'Kadın Görünmeyen Emeğini Görünür Kılmak' başlığı altında bir röportaj verdi.
KAFFED Girişim ve İstihdam Komisyonu'nun hazırladığı, Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun YouTube kanalından ayda bir canlı olarak yayınlanan ve moderatörlüğünü Sine Uysal’ın yaptığı Girişimciler Anlatıyor Serisi’ne konuk olan EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç, söyleşiye kendi eğitim hayatı ve iş yaşamına atılma sürecini anlatarak başladı. EGİKAD faaliyetleri kapsamında projeleri anlatan Kılıç, tersine mentörlük adını verdikleri bir projeyi başlatacaklarını ifade ederek, “Gençlerden bizim de öğrenecek çok şeyimiz var. Bu proje ile biz gençleri dinleyeceğiz, onlar anlatacak, öğretecek” dedi.
İş hayatında çeşitli firmalarda çalışarak edindiği tecrübelerle birlikte 2006 yılında hibe destekleri konusunda faaliyet gösteren kendi şirketini kurduğunu anlatan EGİKAD Başkanı Kılıç, “Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanan Ulusal Hibe Programları kapsamında yatırımcılara, proje direktörü olarak hizmet vererek; 150’nin üzerinde başarılı projenin ülkemize kazandırılmasına aracılık ettim ve bunu yapmaya devam ediyorum” dedi.
“İngilizce zorunlu, iki ve üçüncü dil de şart”
Gençlere tavsiyelerde bulunan Kılıç, üniversitede eğitimi sırasında hem çalışıp hem okuduğunu ifade ederek, “Gençlerin yüksek öğrenim görürken iş hayatına atılması girişimcilik açısından büyük avantaj sağlıyor. Ancak günümüz şartlarında özellikle yabancı dil eğitimi de en az iş hayatına atılmak kadar önemli artık” dedi.
Günümüzde İngilizce bilmenin bir ayırıcı özellik olmadığını vurgulayan Kılıç, ”İngilizce bilmek eskiden sizi öne çıkarıyordu, artık çizgide durmanızı sağlıyor. İngilizce bilmiyorsanız geri düşüyorsunuz. İngilizce tercihen değil artık zorunlu olarak öğrenilmeli. Bunun yanında ikinci ve üçüncü dile de yönelmeliler” diye konuştu.
“Erkekleri de bekliyoruz, tersine mentörlük başlatacağız”
Faaliyetleri hakkında da bilgi veren EGİKAD Başkanı Kılıç, “İsmimizde kadın var ama tüzüğümüzde kadın şartı yok. Sadece kadın dernekleri olması da benim mantığıma çok uymuyor. Çünkü hepimiz iş insanıyız. İş yapıyorsak cinsiyetsiz yapmamız gerekiyor. Bu anlamda erkek iş insanlarını da derneğimize davet ediyorum” dedi.
Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda Türkiye’nin olumsuz tablosu nedeniyle bu konuya eğildiklerini anlatan Kılıç, “Ege Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi ile işbirliği yaparak 15 kişilik sınıflarda iş İngilizcesi eğitimi vereceğiz” diye konuştu. EGİKAD olarak tersine mentörlük projesi başlatacaklarını anlatan Kılıç, “Bu projede mentileri dinleyeceğiz. Onlardan edindiğimiz bilgilerle bizler yol haritalarımızı değiştirebiliyoruz. Mentörler öğretir, yönlendirir, mentiler dinler durumunu tersine çevirmemiz de gerekiyor. Özellikle gençler dijitalleşme, teknoloji ve internet kullanımı konusunda tersine mentörlük ile bizlerin de öğrenecek çok şeyi var” diye konuştu.