Kültürpark planlarında mutabakat yok!

Eğitim, Stratejik Planlama, İletişim Danışmanı ve Araştırmacı Ali Rıza Avcan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı' çalışmalarında TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu ile anlaştıkları yönündeki açıklamayı yorumladı. İşte o yorum:



ALİ RIZA AVCAN

Bildiğiniz üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 17 Aralık 2020 tarihli bir televizyon programında uzunca bir süredir TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyesi TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve TMMOB Mimarlar Odası ile birlikte yürüttükleri Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı (KKAİP) hazırlık çalışmalarında meslek odaları ile mutabık kaldıklarını açıklayarak konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2020 yılı Aralık ayı 3. toplantısının gündemine taşımıştı.
Bu açıklamanın hemen ardından konu ile ilgisi olan Kültürpark Platformu ve Kültürpark'a Dokunma gibi grupların sözcü ve üyeleriyle Kültürpark'ın bir kent parkı olarak İzmir'e kazandırılmasını isteyen herkes iddia edildiği gibi böyle bir mutabakatın olup olmadığını araştırıp anlamaya çalıştı.

İddia edilen mutabakatın diğer tarafında olan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu başlangıçta sessiz kalmakla birlikte; aradan 5 gün geçtikten sonra bugün yaptığı uzun açıklama ve bu açıklamaya eklediği belgelerle birlikte hazırlık süreci içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne önerdikleri 39 ayrı husus üzerinden hangi konularda mutabık olduklarını, hangi konularda mutabık olmadıklarını kamusal şeffaflık ilkesinin güzel bir örneği olarak açıkladı.

Bu duruma göre, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in iddia ettiği tüm konularda; özellikle de Kültürpark'taki yapılaşma oranı/miktarı gibi en önemli konuda mutabık olmadıkları, belediye bürokratlarının bazı konularda eskiden olduğu gibi ısrarcı oldukları ve bunu da çapraşık hesap ve yöntemlerle aşmaya çalıştıkları anlaşıldı.

Bizim arzumuz ise, bundan sonraki sürece Kültürpark Platformu ve Kültürpark'a Dokunma gruplarının da katılımıyla öncelikle Kültürpark'taki halihazır belediye işgalinin kaldırılması ve Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı'nın hazırlığı ile ilgili tüm görüşmelerin kamuoyunun önünde şeffaf bir şekilde gerçekleşmesidir.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun yaptığı bu değerli çıkışın bizim açımızdan diğer bir kazanımı ise, bugüne kadar kamuoyundan saklanan Kültürpark'la ilgili araştırma ve çalışmalara ulaşmamız oldu.

Kendilerine bu katkıları için teşekkür ediyor ve isteyen herkesin bu belgelere ulaşması için açıklama ekindeki 12 önemli belge, araştırma ve incelemeyi grubumuzun "Dosyalar" bölümüne ekliyoruz.
Kültürpark'ın planı, yapısı ve işlevleri itibariyle gerçek bir kent parkı olması dileğiyle...