Kuru incir ihracatında 7 Ekim tarihi benimsendi
EGE Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Danışma Niteliğindeki Genel Kurulu'nda kuru incirde ihracatın 7 Ekim'de başlaması görüşünde birleşildi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022-2023 sezonu için hedeflerinin 70 bin ton kuru incir ihracatı olduğunu söyledi.
Kuru incir ihracatçıları, kuru incirde ilk gemi tarihini belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri'nde buluştu. Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu yıllık ortalama 250 milyon dolar döviz getirisi olan kuru incirde ilk ihraç tarihi olarak 7 Ekim 2022 tarihi benimsendi. Bu tarihin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin uygun görmesi ve Ticaret Bakanlığı'nın onayı halinde kesinlik kazanacağı bildirildi.
Danışma niteliğindeki genel kurul toplantısında konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında Avrupa Birliği ve ABD'nin öne çıktığını, 2021-2022 sezonunda 64 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında, Türkiye'ye 241 milyon dolar kazandırdıkları söyledi. En büyük ihraç pazarları Avrupa Birliği'nin ortaya koyduğu AB Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen organik tarım, gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, iyi tarım uygulamalarının öncelikli alanları olduğunu vurgulayan Işık, Ege İhracatçı Birlikleri olarak diğer kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, incir araştırma enstitüsü, Tarım İl ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Kuru incir Türkiye'nin bir prestij ürünü. Sadece bu topraklarda sarılop çeşidi incir yetişiyor ve dünyaya gönderiliyor. Biz bu sağlıklı ürünü, bütün dünyaya sağlıklı bir şekilde yedirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni sezonun tüm üretici ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum dedi.
'HEDEFİMİZİ 70 BİN TON KURU İNCİR İHRACATI YAPMAK'
Kuru incirde 2022/23 sezonunda verim ve kalitenin yüksek olmasını beklediklerini vurgulayan Işık sözlerini şöyle sürdürdü; Kuru incirin dünyadaki imajının korunması için aflatoksin ve okratoksin oluşumunun önlenmesi için ürünlerin toplama, nakliye ve işlemesinde çok özen göstermemiz gerekiyor. Bu hususlara dikkat ettiğimiz takdirde başarılı bir sezon geçireceğimize inanıyoruz. 2022-2023 sezonu için hedefimiz 70 bin ton kuru incir ihracatı yapmak.
Kuru incirin faydalarına da değinen Işık, Türkiye'de yıllık 5-6 bin ton seviyesinde olan kuru incir tüketimini iki katına çıkarmak için çalışacaklarını da kaydetti.
Genel Kurul Toplantısı'na divan başkanlığı yapan Ziya Aksüt de Ege İhracatçı Birlikleri'nin koordinasyonunda, incir üreticileri ve ihracatçılarının yapmış olduğu çalışmalar sayesinde kuru incirin değer kazandığını söyledi. Aksüt, üretici ve ihracatçılara ortak hareket ederek kuru incirin değerini koruma çağrısında bulundu.