Kutsal Mağara yeniden keşfedildi
Aydın Didim'deki Miletos Antik Kenti'nde varlığı unutulan ancak yeniden yapılan keşfin ardından temizlen ve turizme açılan "Kutsal Mağara" ziyaretçilerini bekliyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, antik kentteki tiyatronun altında bulunan mağaranın varlığının, önünde oluşan bitki örtüsü ve içine girilecek yolun kapanmasından dolayı zaman içinde "Kutsal Mağara"nın unutulduğunu söyledi.
Kazı çalışmaları sırasında yeniden keşfedilen mağarada çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Tuncer, mağara içinde, geçmişte kutsal olduğuna inanılan su bulunduğunun tahmin edildiğini ancak bu suya ulaşılamadığını belirtti.
Mağara da adak objeleri bulundu
Doğal oluşum olan mağarada milattan önce 3. yüzyılda kayaların işlendiğini saptadıklarını aktaran Miletos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Christof Berns, "Mağara içinde adak objeleri bulduk. O yüzden kutsal bir yer olduğunu düşünmekteyiz" dedi.
Asklepios kültüründen izler taşıyor
Miletos Müze Müdürü Baran Aydın ise mağarayla ilgili olarak, sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepios kültüne ilişkin birtakım izlerin bulunması nedeniyle Kutsal Mağara denildiğini dile getirdi. Aydın, “Heykel parçaları bulunmuş. Tıpkı Bergama Asklepion'da insanları çeşitli hastalıklardan iyileştiren içmeler gibi faydalı bir suyun varlığı düşünülebilir. Belki de o dönemde tiyatronun önü limandı. Belki de gelen gemiciler burada tedavi görüyordu. Bunlar tabii soru işaretleri olsa da elimizdeki bazı tarihi eserler bu yönde kuvvetli ipuçları veriyor."