Manisa'nın fethinin 710'uncu yılı coşkuyla kutlandı

MANİSA'nın fethinin 710'uncu yılı Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Birlik Vakfı iş birliğiyle düzenlenen programla, coşku içinde kutlanıp, Manisa'nın fatihi Saruhan Bey anıldı.

Manisa'nın Fethi'nin 710'uncu Yılı ve Saruhan Bey'i Anma Programı Saruhan Bey Türbesi önünde gerçekleştirildi. Programı Manisa protokolünü bir araya getirdi.  Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda önce Kur'anı Kerim okundu.  Programın açılış konuşmasını Manisa Birlik Vakfı Başkanvekili Taha Okan Taniş yaptı.  Daha sonra Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Akyol Manisa'nın fethinin tarihi süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de konuşmasında bu hafta Manisa'da iki büyük coşkunun bir arada yaşandığını ifade edip, Bu hafta Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını coşkuyla kutluyoruz. Manisa'mız için ikinci bir önemi de Manisa'nın fethinin 710'uncu yıl dönümü olmasıdır. Saruhan Bey ve alpleri uzun uğraşlar neticesinde Manisa'yı fethetmişlerdir. İşte biz bugün vefamızı, tarihimizi unutmadığımızı göstermek için Saruhan Bey'in türbesinin başındayız. Saruhan Bey ve alplerini, Manisa'yı İslam yurdu kılan tüm geçmişimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz dedi.

Manisa'yı fethinden sonra Saruhan Bey'in Bizans topraklarına yaptırdığı ilk mescit olan ve restorasyonu tamamlanan Fetih Mescidi'ni yeniden ibadete açtıklarını da belirten Başkan Çelik, Daha önce Prof. Dr. Mehmet Çelik tarafından yazılan Saruhan Beyliği'ni ve Manisa'yı konu edinen kitabın baskısının bitmesi nedeniyle bulunamıyordu. Bu kitabı yeniden bastık, Şehzadeler Belediyesi'nin 11'inci yayını olarak sizlere dağıtacağız diye konuştu.

'ATALARIMIZIN HATIRASINI YAŞATMAK AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de konuşmasında, Bugün atalarımızın bu toprakları bizim için ve gelecek kuşaklarımız için ebediyen vatan kıldıkları tarihin 710'uncu yıl dönümü. Bundan tam 710 yıl önce büyük Türk Beyi Saruhan Bey, Magnesia Kalesi'ni fethederek şehrimizi ebedi Türk vatanı haline getirdi. Manisa'nın her köşesinde adı yaşayan değerli Manisa tarihçisi merhum Çağatay Uluçay başta olmak üzere, tarihçilerin ortak kanaatlerine göre Manisa'mızın fethi, 26 Ekim 1313 tarihinde bir Regaip Kandili Gecesi'nde gerçekleştirilmiş.  Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılında açılışı yapılan Fetih Mescidi ile Manisa'nın fethi ve anma programlarının atalarımızın hatırasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara miras bırakmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum dedi.

'FETİH MESCİDİ, MANİSA'NIN SEMBOLÜ HALİNE GELMİŞTİR'

Manisa Valisi Enver Ünlü de Cumhuriyetimizin 100. yılını, Türkiye Yüzyılı'nı kutladığımız bu anlamlı haftada Manisa'nın fethinin 710 uncu yılını da kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyor; Manisa'yı fethederek Türkleşmesini sağlayan, bu bölgeyi bize ebedi yurt yapan Saruhan Bey'i de rahmetle yad ediyorum. Bu topraklar öyle topraklar ki üzerinde birçok kıymetli alim ve büyük insanlar yetişmiştir. Bunlardan biri de Bizans döneminin önemli bir merkezi olan Manisa'yı fethederek Türkleşmesini sağlayan Saruhan Beydir. Manisa'yı fetheden Saruhan Bey, burayı Türklere yurt yapmış, ertesi gün cuma namazını da fethedilen Manisa da kılmıştır. Ayrıca Fetih'ten hemen sonra Saruhan Bey tarafından Manisa Kalesi içinde yer alan ve Spil Dağı'nın eteklerinde inşa edilen Fetih Mescidi, Manisa'nın sembolü haline gelmiştir.  Zaman içinde yerleşim yerlerinin aşağıya kaymasıyla atıl durumda kalan Fetih Mescidi 710 yıl sonra bugün restorasyonu tamamlanarak ibadete açılıyor. Mescidin 710 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılması, ecdadın emanetlerine sahip çıkıldığını, buranın Türk ve İslam yurdu olduğunu tekrar dosta ve düşmana gösterilmesi anlamını taşıyor diye konuştu.

Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından yaptırılan dua ile program son buldu. Protokol üyeleri törenin ardından Saruhan Bey Türbesi'ni ziyaret ederek dua etti.