Manisa TSO'daki toplantıda Kazakistan ile ekonomik ve ticari ilişkiler konuşuldu

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO), Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve beraberindeki heyeti konuk etti. Ziyarette iki ülke arasındak ekonomik ve siyasi ilişkiler konuşuldu.

Manisa TSO hizmet binasında, Manisa iş dünyasının hedef pazarlara yönelmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleşen toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Büyükelçilik müsteşarı Nuriddin Amankul , Kazakh İnvest Türkiye Temsilcisi Assylzhan Mirzaliyev, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağrı Tuatay, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Baki Kılıç, Yönetim Kurulu Üyeleri Necdet Özgürler, Ergün Kerey, TOBB Manisa Oda ve Borsalar Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mahmut Karğın, Genel Sekreter Filiz Kavaklı, Genel Sekreter Yardımcısı Nermin Yener Dedeoğlu, Proje ve iş geliştirme koordinatörleri Mehmet Can Çakar, Anıl Ömer Taydaş katılım sağladı.

'KARDEŞ ÜLKE KAZAKİSTAN İLE SİYASİ VE EKONOMİK ORTAKLIK İÇİN BÜYÜK MESAFE ALINMIŞTIR'

Toplantının öncesinde konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, hazırlanan sunum eşliğinde Kazakistan heyetine Manisa'nın ekonomik yapısı ile odanın işlevi ve yaptığı hizmetler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kazakistan'ın bulunduğu bölgede Rusya ve Çin'den sonra en büyük yüz ölçüme sahip ülke olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Aynı zamanda dünyanın dokuzuncu büyük ülkesidir. Türkiye'nin yaklaşık dört katı büyüklüğünde bir yüz ölçümüne sahiptir. Bu nedenledir ki verimli toprakları vesilesiyle buğday üretiminde önemli ülkelerden biridir. En önemlisi kaliteli, sert buğdayı dünya pazarlarında talep görmektedir. Ayrıca 2000'li yıllardan sonra artan petrol yatırımlarıyla da önemli petrol ülkelerinden birisidir. Mineral zengini bir ülke olan Kazakistan, 1200'den fazla mineral kaynak çeşidine sahiptir. Çinko, kurşun, krom ve volfram kaynakları bakımından dünyada birinci sıradadır. Diğer taraftan gümüş ve uranyum madenlerinde dünya ikincisi, bakır rezervlerinde ise üçüncü sıradadır. 2015 yılında, dünyadaki tüm uranyum üretiminin yüzde 21'i Kazakistan'dan gelmektedir. Kazakistan'ın başlıca ihracat ürünleri petrol, doğalgaz, kömür, canlı hayvan, deri ve tarım ürünleridir. İthal ettiği mallar ise ulaşım araçları, makine ve yedek parçaları, ayrıca dayanıklı tüketim mallarıdır.  Kardeş ülke Kazakistan 16 Aralık 1991 bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülke Türkiye Cumhuriyeti oldu.  Ertesi yıl mart ayında diplomatik ilişkiler tesis edilmiş, kısa sürede stratejik siyasi ve ekonomik ortaklık için büyük mesafe alınmıştır.  İlk anlaşma 1997 tarihinde 'Ticaret ve Ekonomik Teknik İş Birliği Anlaşması' olarak kayıtlara geçmiştir.  2009 yılında 'Stratejik Ortaklık Anlaşması', 2012 yılında ise 'Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi' kurulmuştur dedi.

'MANİSA'MIZ SANAYİ VE TARIMDA ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ İLLERİ ARASINDADIR'

Sözlerine Manisa ekonomisi üzerine oluşan veriler ile devam eden Başkan Yılmaz; İllere göre ihracat sıralamasında Manisa yaklaşık 5 milyar 200 milyon dolar ihracatı ile ülkemizde yedinci sıradadır.  2022 yılı ihracatımızın sektörler itibariyle dağılımına baktığımızda; ilk sırada 2 milyar dolar ile toplam ihracatımızın yüzde 43'ünü gerçekleştiren elektrik ve elektronik sektörü gelmekte. Bu sektör Manisa için en önemli konumdadır.  İkinci sırada yaklaşık 736 milyon dolar ile İklimlendirme Sanayi ve 681 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi gelmekte.  Sıralama 218 milyon dolar ile kuru meyve ve mamulleri, 193 milyon dolar ile makine ve aksamlarıyla devam etmekte. Manisa'nın son 3 yılda sektörler itibariyle sıralaması aşağı yukarı bu şekilde olmuştur. İlimizin ekonomisine yön veren sektörlerin başında elbette sanayi gelmektedir. 2019 verilerine göre, sanayinin GSYH içindeki payı yüzde 43 olmuştur. Bunu yüzde 17 ile hizmet sektörü, yüzde 15 ile tarım sektörü ve yüzde 3 ile inşaat sektörü izlemektedir. Manisa kişi başı milli gelir olarak ortalama 8 bin dolarla kendi bölgesinde birinci sıradadır dedi.

Başkan Yılmaz, Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 10 olmasına rağmen Manisa'nın içinde bulunduğu bölgede işsizlik oranınn yüzde 6,9 düzeyinde olduğunu kaydetti. Yılmaz, Manisa'nın Türkiye'nin en önemli illeri arasında yer aldığına da dikkati çekti.

'TOPLANTIMIZIN HER ALANDA YENİ UFUKLAR AÇMASINI TEMENNİ EDİYORUM'

Sözlerinin son bölümünde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin altını çizen Başkan Yılmaz; Kazakistan ile ülkemiz arasındaki ticari ilişkilere baktığımızda son üç yılda ihracat kalemlerimizin olumlu yönde geliştiğini görmekteyiz. Kazakistan'a olan ihracatımız 2020 yılında 874 milyon dolar, 2021 yılında 1 milyar 144 milyon dolar, 2022 yılında yaklaşık yüzde14 artarak 1 milyar 306 milyon dolara yükselmiştir. Kazakistan'dan ithalatımız ise 2020 yılında 1 milyar 180 milyon, 2021 yılında 1 milyar 595 milyon dolar, 2022 yılının ilk 11 ayında ise 3 milyar 274 milyon dolara ulaşmıştır. Manisa olarak ihracatımız ise 2021 yılında 4 milyon dolar iken 2022 yılında 12 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Ağırlıklı olarak Kazakistan'dan petrol ithal eden Türkiye, daha sonra bakır, ham alüminyum, ham çinko, taranmamış pamuk lifi, mercimek, bezelye, nohut, keten tohumu gibi ürünleri ithal etmekte. Tekstil ürünleri, ilaç malzemeleri, dokuma halı, zemin kaplamaları, ev cihazlarını da ihraç etmektedir. İki ülke arasındaki tarihsel ilişkilerin derinliğine bakıldığında ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesinde olmasını yeterli görülmemelidir. Bu tutarların arttırılması mümkündür. Örneğin Kazakistan'dan sert buğday ithalatı, bizden daha fazla dayanıklı eşya ve makine aksamının değişimi düşünülmelidir. İnşallah bugünkü ziyaret bu çalışmanın başlangıcı olur dedi.

'SİZLERİN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ'

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ise; Bizim burada kardeşlerimiz, dostlarımız var. Bu nedenle sizleri hiçbir zaman aklımızdan çıkarmıyoruz. Manisa gelişen bir şehir. Sizden de dinledik. En önemlisi sanayi ve tarım şehri. Bugün burada kuracağız bağlantılar ile ileriki günlerde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da ileriye götüreceğimizi düşünüyorum. Biz buradaki sanayinin bizim bölgemize de gelmesi için sizlerin desteklerinizi bekliyoruz dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardının günün anısına Kazakistan heyeti ve katılımcılar birlikte fotoğraf çektirdi.(DHA)