Marmaris'te atık yemeklerden aylık 1 ton mama üretildi
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, belediyenin artık yemeklerden kedi, köpek maması yapılması için kurduğu üretim atölyesinde, 1 ayda 1 ton mama üretildi.
Marmaris Belediyesi tarafından 22 Haziran'da açılan ve diğer ilçelerde uygulanan sistemlerden farklı olarak Türkiye'de ilk defa tek makine sistemiyle çalışan 'Kedi-Köpek Maması Üretim Atölyesi' hem can dostların beslenmesine hem ekonomiye hem de sıfır atıkla dünya geleceğine büyük katkı sağlıyor. Bölgedeki otellerle iş birliği halinde yürütülen çalışmada bu işletmelerin soğuk hava depolarında biriktirilen yemek artıkları belediye ekipleri tarafından rutin olarak toplanıyor. Toplanan artıklar Mama Üretim Atölyesi'ne getirilerek mama yapılmak üzere sisteme dökülüyor. Hayvanların sağlığına zarar vermeyecek et yan ürünleri, sebzeler, tahıllar, mineraller ve yağlar, su ve jelleştirme maddeleriyle karıştırılarak püre haline getirilmek üzere öğütülüyor. Kuruyup parçalara ayrıldıktan sonra paketlenerek soğuk hava deposuna kaldırılıyor. Üretilen protein değeri yüksek, katkısız mamalar belediyeye ait geçici bakımevi, besleme odakları ve kedi evlerinde bulunan kedi ve köpeklerin beslenmesinde kullanılıyor. Ayrıca, tesise yemek artığı getiren vatandaşlara da ücretsiz olarak mama veriliyor.
CANLARIMIZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM
Sıfır atık projeleri kapsamında uygulamaya konan sistemin hem can dostların beslenmesine hem de çevreye büyük katkı sağladığını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Can dostlarımız için projeler üretiyor, onların da Marmaris'in bir parçası olduğunu asla unutmuyoruz. Bu projede de tamamen evsel atıklarla, restoran ve otellerin yemek artıkları ile can dostlarımızın mamalarını kendimiz üretiyoruz. Bir ayda 1 ton mama ürettik. Kedi ve köpeklerimizin daha sağlıklı beslenmesine imkan tanıyan bu çalışma ekonomik anlamda da belediyemize çok olumlu katkı sağlıyor diye konuştu.