Mesane kanserinden robotla kurtuldu

İZMİR'de yaşayan 69 yaşındaki Hüseyin Dalbudakoğlu'nun idrarından kan gelmesi şikayetiyle başvurduğu hastanede mesane kanseri olduğu anlaşıldı. Robotik cerrahi ile herhangi bir açık kesi yapılmadan mesanesi alınan ve yeni idrar yolu oluşturulan Dalbudakoğlu, sağlığına kavuştu.

Son günlerde idrarından kan gelmesi şikayeti yaşayan Hüseyin Dalbudakoğlu, şikayetlerinin geçmemesi üzerine tetkiklerini yaptırdı. Dalbudakoğlu'nun mesane kanseri olduğu ve tümörün mesanenin büyük bir bölümünde yer aldığı, mesanenin tamamen alınması gerektiği anlaşıldı. Ailesiyle yaptığı araştırmada, operasyonun robotik olarak da yapılabildiği ve açık cerrahiye göre büyük avantaj sağladığını öğrenen Dalbudakoğlu, zaman kaybetmeden ameliyat olmaya karar verdi. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak'ın gerçekleştirdiği ve başarılı geçen operasyonda hastaya herhangi bir açık kesi yapılmadan mesanesi alınarak, yeni bir idrar kanalı oluşturuldu. Robotik cerrahi sonrası çok daha az ağrı duyduğunu ve erken ayağa kalktığını anlatan Dalbudakoğlu, böylesine zor bir dönemi ve ameliyatı kolayca atlattığı için mutluluk duyduğunu dile getirdi. Hastanın operasyonunu gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak ise Bu ameliyatların robotik cerrahi ile yapılması ameliyat sırasında ve sonrasında büyük avantaj sağlıyor. Hastamız kısa sürede sosyal hayatına geri döndü. Mesane kanserinin en büyük belirtisi idrardan pıhtı şeklinde kan gelmesidir. Buna ek olarak kişinin sigara içmesi de kabul edilen en büyük risk faktörüdür dedi.

'KARIN DUVARI KESİLMİYOR'

Gelişen teknoloji ile birlikte artık büyük tümör cerrahilerinin de robotik yöntemle yapılabildiğini dile getiren Doç. Dr. Özgür Çakmak, Robotik cerrahi sadece prostat ve böbrek cerrahilerinde değil mesanenin alınması ve yeni mesane veya idrar yolunun oluşturulmasını gerektiren büyük mesane tümörü cerrahilerinde de tercih ediliyor. Karın duvarının büyük ameliyat kesisi ile açılmadan yapılabiliyor olması hastaya kozmetik katkı sağlamasından ziyade, ameliyat sırasında sıvı, kan ve ısı kaybının da daha az olması sebebiyle ameliyat sonrası dönemde ağrının çok az olması, hızlı iyileşme ve komplikasyon risklerinde azalma gibi olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca, 3 boyutlu olarak 10 ile 20 kat büyütmeli görüntü altında yapılan robotik mesane ameliyatları ile cinsel gücü sağlayan sinirlerin daha etkin bir şekilde korunabiliyor ifadelerini kullandı.

'BELİRTİLERİ İZLEYİN'

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak yaptığı açıklamada idrarda kan görülmesi şeklinde belirti verebilen mesane tümörü için kabul edilen en büyük risk faktörünün sigara kullanımı olduğunu ifade ederek, Bu nedenle özellikle sigara içen ve idrarında gözle görülen şekilde kanaması olan hastaların idrar yolu kaynaklı olabilecek tümörlerin erken dönemde tespit edilebilmesi  için zaman geçirmeden üroloji hekimine başvurması gerekiyor diye konuştu.