Meslek odası eliyle soygun gibi özelleştirme
Eğitim, Stratejik Planlama, İletişim Danışmanı & Araştırmacı Ali Rıza Avcan, Kent Stratejileri Merkezi adlı bloğunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Veterinerler Odası arasında yapılan "sokak hayvanlarını kısırlaştırma" sözleşmesinin soygun anlaşması olduğunu belirten bir yazı kaleme aldı.
Ali Rıza Avcan'ın şu sunumla yazdığı yazının tamamını kentstratejileri.com'da bulmak mümkün:
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubesi kafa kafaya verip, 2022 yılı içinde İzmir metropol alanı içindeki 11 ilçede her ay en fazla 500 adet sokak köpeğinin bulundukları ortamdan alınıp sağlığına kavuşturulup kısırlaştırıldıktan sonra yeniden aynı ortama bırakılması için anlaşılıyorlar.
Bu amaçla da hazırladıkları protokolü İzmir Büyükşehir Meclisi'ne onaylatıyorlar.
Başlangıçta son derece doğru, yararlı, anlamlı ve verimli bir ortak çalışma gibi algılanan bu girişimin, Veteriner Hekimleri Odası'nın 2022 yılı için düzenlediği yüksek ücretlerle dolu asgari ücret tarifesine göre faturalandırılacağını anladığınızda da işin rengi değişiyor.
Çünkü tek bir sokak köpeğinin yakalanması için 500 lira ve ayrıca yakıt masraflarının, tek bir kısırlaştırma operasyonu için 1.200 lira ile 1.500 lira arasındaki ücretlerin belediye tarafından söz konusu odaya ödeneceğini, bu operasyonlar sırasında harcandığı söylenecek ilaç, malzeme, röntgen ve ultrasonografi gibi hizmetlerin de faturaya dahil edileceğini, odanın sırf bu iş için ticari bir işletme kurduğunu öğrendiğinizde içinde yaşadığımız şu sıkıntılı, zor günlerde oldukça kısıtlı olan kamu kaynaklarının israf edilmemesi gerektiğini ve bu işin binlerce çalışanı olan belediye tarafından niye yapılmadığını ya da hayvan hakları dernekleriyle hayvan aktivistlerinin ve hayvanseverlerin bu girişime niye dahil edilmediğini düşünüp sorgulamaya başlıyorsunuz...
Ve bu sorgulama sonunda da, kamu hizmeti, kamu yararı ve gönüllülük gibi hepimizin kabul edip saygı duyduğu toplumsal değerlerle daha fazla para kazanmak gibi ticari kaygılar arasındaki farklılıkları daha net bir şekilde kavramaya başlıyorsunuz.
Acan bloktaki yazısında şu hesaplamayı da yaparak belediye yönetimini uyardı:
Hazırlanan ilk protokol metninin 7. maddesinde yer alıp daha sonra yeniden düzenlenip onaylanan yeni metinde yer verilmeyen yakalama ekibinin kullanacağı beş (5) aracın aylık kat edeceği maksimum 20.000 kilometrelik mesafe için, kilometre başına ödenecek 1,55 TL. + % 18 KDV tutarındaki yakıt ücreti üzerinden hesaplanacak 36.600.-TL ile yakalanan sokak köpeği başına ödenecek 500.- TL (KDV dahil)’nın, bu düzenlemenin yeni protokol metninden yer almaması nedeniyle nasıl ödeneceği de belli değildir.
Köpek yakalama 500.- TL. KDV dahil X 500 = 250.000.- TL. KDV dahil
Aylık nakliye 1,55 TL. mazot parası + 20.000 km max. mesafe =36.580.- TL. KDV dahil
Kısırlaştırma min. 1.000-max. 1.500.- TL. X 500 köpek = 500.000.- / 750.000.-TL. KDV dahil
Köpeklere takılacak küpe, yapılacak raporlama işlemi ile rapor ve malzemelerin teslimi karşılığında herhangi bir ödeme yapılıp yapılmayacağı belli olmadığı için şimdilik bu üç kalem için; yani, yakalama + transfer + kısırlaştırma operasyonları karşılığında aylık olarak belediye tarafından Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubesi‘ne 786.580 TL ile 1.036.580.- TL., yıllık olarak da 9.438.960.-TL ile 12.438.960.-TL. arasında değişen bir tutarın ödeneceğini öngörmemiz mümkündür. Nitekim ortaya bu miktarda büyük bir rakam çıkacağını bilen Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubesi, bu parayı tahsil edebilmek için kendisine bağlı iktisadi bir işletmeyi kurmuştur.
Oysa;
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent merkeziyle çevresindeki 30 ilçe belediyesi; ayrıca, hayvan hakları örgütleri ve hayvanseverlerle Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubesi; yani bu konunun tüm tarafları/paydaşları ile bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde kamu yararını önceleyen demokratik, katılımcı, çoğulcu ve gönüllülük odaklı bir anlayışla işbirliği yapsalar, ellerindeki tüm olanakları bir araya getirseler hem Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubesi böylesine para kazanmaya odaklı ticari bir işe girişmez, hem de içinde yaşadığımız kentteki birlikte iş yapma kültürünün gelişimi açısından doğru bir tavrın sergilenmesi mümkün olurdu.
Yazının linki aşağıda:
https://kentstratejileri.com/2022/01/13/meslek-odasi-eliyle-soygun-gibi-ozellestirme/