Muğla'da 125 bin tıbbi ve aromatik fide ve 5 bin fidan dağıtımı

TÜRKİYE'de orman yangınları açısından en hassas illerin başında gelen ve yüzde 68'i ormanlık olan Muğla'nın Milas ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında üreticilere 125 bin tıbbi ve aromatik fide ve 5 bin fidan dağıtıldı.

Muğla'nın Milas, Seydikemer, Menteşe, Marmaris, Bodrum, Kavaklıdere, Yatağan, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde 2021 yılında meydana gelen ve yaklaşık 52 bin hektar alan zarar gördüğü orman yangınlarının ardından bölgedeki fide ve fidan desteği devam ediyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleriyle Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de Milas'ta üreticilere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında fide ve fidan dağıtımı yaptı. Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ören Ek Hizmet Binası'nın açılışının da gerçekleştiği törene Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, kurum amirleri, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı. Program Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Protokol konuşmalarının ardından üreticilere 125 bin tıbbi ve aromatik fide ile 5 bin fidan dağıtıldı. Öte yandan, fidanlar hizmet binası bahçesine dikildi. Törende fidan ve fide desteği sağlayan bağışçılara plaket takdim edilirken, tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

'HİZMET BİNASININ MALİYETİ 3 MİLYON 880 BİN LİRA'

Hizmet binasının üreticiye kolaylık sağlaması için yapıldığını belirten Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Öncelikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Milas Muğla'daki tarımsal üretimin kuzeydeki en önemli üretim aksıdır. Güneydeki en önemli üretim aksıda Seydikemer'dir. 2021 yazında ne yazık ki ulusal felaket olan hatırlamaktan büyük üzüntü duyduğum büyük orman yangınlarında Muğla'mızın 9 ilçesi, 59 kırsal mahallesinde çok ciddi yangın hasarları oluştu. O yangınlarda Milas ilçesine bağlı 11 mahalle Ören losyonundadır. Hep birlikte çok büyük, üzüntüler ve sıkıntılar yaşadık. Üreticilerimizin gelir kaynaklarında düşüşler oldu. Cumhurbaşkanlığı afet ödeneğinden bütün üreticilerimizin yurt dışında olanlar hariç banka hesaplarına gerekli ücretler yatırıldı. Milas İlçe Tarım Müdürlüğü Ören Ek Hizmet Binası 400 metre kare alanda inşa edildi. Bu alanın maliyeti 3 milyon 880 bin liradır. Bir kuruş devletten para çıkmamıştır. Katkı veren herkese teşekkür ederiz. Yangın bölgesindeki mağduriyeti önlemek hem de üreticilerimizin 45 kilometre Milas'a giderek zaman kaybetmesinin önüne geçmek için hizmet binası çiftçilerimize hayırlı olsun dedi.  

Programda konuşan Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ise Yaklaşık 2 bin 167 kilometrelik Muğla ilimizin en büyük ilçesi konumunda olan Milas'ın çok müstesna bir köşesindeyiz. 132 mahallesi ve 2 bin 167 kilometrelik yüz ölçümüyle tek noktadan yönetmenin, tek noktadan idareciliğin zor olduğu bir bölge. Zeytincilik başta olmak üzere pek çok tarımın ürünün lideri konumunda olan Milas'ımızın bu güzel tesisin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim diye konuştu.
Öte yandan, 1 milyon Anadolu adaçayı, 300 bin İzmir Bilyalı kekiği, 60 bin mor reyhan, dağ çayı, mercanköşk fidesi olmak üzere toplamda 1.4 milyon fidenin Muğla genelinde dağıtılacağı belirtilirken, son 3 yılda 5 milyondan fazla tıbbi ve aromatik fide dikiminin yapıldığı bildirildi.(DHA)