Karaburun'dan Türkiye'nin dört bir yanına Nergis çiçeği
BEYAZ ve sarı çiçekleri, narin görüntüsü ve güzel kokusuyla bilinen nergis çiçeği İzmir'in Karaburun ilçesinde üretilerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Üreticiler, 'sulu nergislerin' hasadını aralık ayında yapanken tabiatta yetişen 'susuz nergisler' ise ocak ayı itibariyle hasat edilmeye başlandı. Karaburun'da 21 Ocak tarihinde düzenlenecek festival ile nergis çiçeğinin tanıtımının yapılması amaçlanıyor.
İzmir'in Karaburun ilçesinde üretilen ve kokusunun güzelliğiyle bilinen nergis çiçeği, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderilerek koku ve süs amaçlı kullanılıyor. Üreticiler, ağustos ayında sulamaya başladıkları 'sulu nergis' olarak isimlendirdikleri türdeki çiçekleri aralık ayında hasat ederken, tabiatta kendiliğinden yetişen ve 'susuz nergis' olarak adlandırılan tür ise ocak ayı itibariyle hasat edilmeye başlandı. Beyaz ve sarı çiçekleri, güçlü kokusu ve narin görüntüsüyle bilinen nergis çiçeği üretiminin zahmetli olduğunu ifade eden üreticiler, bölgede düzenlenecek festival için hazırlık yapıyor. Nergisiyle ünlü Karaburun'da 21-22 Ocak tarihinde düzenlenecek festival ile nergis çiçeğinin tanıtımının yapılması amaçlanıyor.
'TEPEBOZ NERGİSİYLE ÜNLÜ'
Karaburun nergisleri hakkında bilgi veren Tepeboz Mahallesi Muhtarı Mihriban Vatansever, Karaburun nergisleri özellikle İzmir, İstanbul ve Bursa'ya gönderiliyor. Doğu'ya kalmadan Batı'da nergisler bitiyor. Talebi çok. Mersin'de de nergis yetişiyor ama ciddi bir koku farkı var. Çiçek olarak da oldukça farklı. Karaburun'un havasına özgü güzellikte nergislerimiz yetişiyor. Özellikle Tepeboz Mahallesi nergisiyle ünlü. Aslında çok eski zamanlarda yarımadadan Mordoğan'a kadar her yerde nergis varmış ancak zaman içinde bu durum değişmiş. Nergisin üretimi son derece zahmetli. 'Sulu nergis' dediğimiz nergis türünün üretimine ağustos ayında başlanıyor. Sulama işlemleri yapılıyor. Dört yılda bir tarlayı sürmek ve soğanları çıkartmak gerekiyor. Soğanlar çıkıyor, üst zarı temizleniyor, yavruları varsa yavrular ayrılıyor. Ağustos ayının sonunda tekrar dikim yapılıyor. Yakın zamanda festivalimiz var. Nergisin tanıtımını sağlıyor. Festival sayesinde gelen kişiler tüm üretim aşamalarını öğreniyor. Festival üretici için son derece faydalı oluyor dedi.
'DEMETİ 35-40 TL'
Üreticilerden Ahmet Turamanlar ise Nergisin 50 adetlik demeti şu anda 35-40 TL'ye satılıyor ancak ilk çıktığı zamanlar sulu nergisler 75-80 TL'ye satılıyordu. Karaburun havası bakımından iklim olarak nergis üretimine çok uygun. Sulu nergis üretimine ağustos ayının 15'inde başlıyoruz. Aralık ayında ise hasat sezonu başlıyor. Susuz nergis dediğimiz tabiatta yetişenler ise ocak ayında hasat ediliyor. Bölgede iki çeşit nergis bulunuyor. Bunlar çok dayanıklıdır. Türkiye'nin her yerine gönderiliyor. Bu sene verimli bir sezon geçirdik. Susuzların hepsi açtı. Koku amaçlı ve süs amaçlı pek çok alanda nergisten yararlanılıyor. Sürekli ot yolma, çapalama gibi bakım isteyen bir iş. Dolayısıyla zahmetli bir üretim süreci var diye konuştu.(DHA)