Özel öğrenciler mesleki eğitimle önyargıları kırdı
İZMİR'de, hafif düzeyde zihinsel engelli ve otizmli öğrenciler, okullarındaki atölyelerde aldıkları eğitimle meslek sahibi olup, işbaşı yapıyor. Hayata güvenle bakan öğrenciler, iş dünyasında da var olabileceklerini gösteriyor. Giyim Üretim Teknolojisi Öğretmeni Fatma Hancı, "Özel gereksinimli çocukların önlerindeki engelleri kaldırarak topluma entegre etmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle toplumsal aidiyetleri gelişiyor" dedi.
Hafif düzey zihinsel engelli öğrencilerin öğrenim gördüğü İzmir'deki özel eğitim meslek okullarında, tekstilden, iç mekan tasarımına el sanatlarından yiyecek ve içecek hizmetlerine kadar 18 alanda eğitim veriliyor. Haftanın 15 saati yerleştirildikleri alanda öğrenim gören öğrenciler, beceri eğitimini de belirlenen işletmelerde yapıyor. Özel eğitim kurumundan başarıyla mezun olan öğrencilerin; toplumda engelli bireylerin başladığı işi sonuçlandıramayacağı yönündeki algıyı da kırıyor.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Tevekkül Çobanlar Konak Özel Eğitim Meslek Okulu da bu kapsamda çalışmalar yürütüyor. Bu okuldan son 5 yıl içinde, 83 öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerden 39'u istihdam edildi. Hayata güvenle bakan öğrenciler, iş dünyasında da var olabileceklerini gösteriyor.
Eğitimlerin özel gereksinimli bireylere faydalarını anlatan Giyim Üretim Teknolojisi Öğretmeni Fatma Hancı, Okulumuzun amacı çocuklarımızın kendilerini keşfetmesini sağlamak. Gizli kalmış yeteneklerin açığa çıkmasına yardımcı olmak. Özel gereksinimleri nedeniyle bu çocuklar toplumdan güzel muamele görmüyor. Bu nedenle bu engeli kaldırarak topluma entegre etmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle toplumsal aidiyetleri gelişiyor. Çocuklar bu toplum bir parçası olduğunu hissediyor. Toplumda engelli bireylerin başladığı hiçbir işi tamamlayamayacağı yönünde bir algı var. Buradaki beceri eğitimlerinden sonra toplum, engelli bireylerin de başarıyla işlerini yapabileceklerini görüyorlar. Bu önyargıyı kırmış oluyoruz. Mezun olup, işbaşı yapan çocuklarımız emekleriyle toplumsal kalkınmaya da katkı sağlıyor. Toplumun bir parçası oluyorlar dedi.
Tekstil firmasında işbaşı yapan Emine Ökmen (20), Daha önce çalışabileceğimi düşünmüyordum. İşimden de çok memnunum. Özgüvenim arttı. Öncesinde ben iş yapamam diye düşünüyordum. Şimdi işimi yapıyorum. İşveren de ben de çok memnunum dedi.
Yine işbaşı yapan özel öğrencilerden Serhan Yaşar (19), Hep tekstil işinde çalışmak istiyordum. Şimdi bir iş yerinde çalışmaya başladım. Kendi paramı kazanma duygusu çok güzel dedi.
Eğitimi süren öğrencilerden Nefise Aydemir (16), Eğitime başlayınca hayatım olumlu yönde değişti. Tekstil bölümünü çok istiyordum, nasip oldu. Allah izin verirse meslek sahibi olacağım dedi.
Eğitimi süren Şehmuz Göze (16), Buraya ilk geldiğimde, iğneyi ip dahi takamıyordum. 'Yapamam' diyordum. Güvenim yoktu. Hocalarım sayesinde her şeyi öğrendim. Staja gittiğim yerdekiler benden, ben de onlardan. Hayalim ileride bir iş yeri açmak dedi. (DHA)