Prof. Dr. Rüçhan Uslu: Annenizde meme kanseri varsa sizde de prostat kanseri olabilir
DÜNYADA akciğer kanserinden sonra ikinci en sık görülen kanser türü olan prostat kanserine dikkati çeken Medicana International İzmir Hastanesi'nde görevli Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, birinci derece yakını prostat kanseri olanların 4 kat daha fazla risk taşıdığını, özellikle annesi meme kanseri olan kişilerin prostat kanserine yakalanma riskinin çok büyük olduğunu ifade etti.
Tüm dünyada prostat kanserine olan farkındalığı artırmak amacıyla belirlenen 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü nedeniyle Medicana International İzmir Hastanesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Medicana Sağlık Grubu CEO'su Reha Özkaya, Medicana International İzmir Hastanesi Genel Müdürü Ulvi Ünal, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Çağ Çal, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özen, Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu ile çok sayıda alanında uzman hekim katıldı. Toplantıda Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, birinci derece yakını prostat kanseri olanların 4 kat daha fazla risk taşıdığını, özellikle annesi meme kanseri olan kişilerin prostat kanserine yakalanma riskinin çok büyük olduğunu ifade etti.
'MEME KANSERİ NEYSE, PROSTAT KANSERİ DE O'
Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, prostat kanserinde ailesel geçişlerin önemine vurgu yaparak, Birinci derecede prostat kanseri yakını olanlar 4 kat daha fazla risk taşıyor. Eğer iki tanı varsa, bu risk 6'ya, 8'e çıkıyor. Hassasiyetin artırılması gerekiyor. Bir kan testi ve muayene çok şey değiştirebilir dedi. Prof. Dr. Uslu kadınlar için meme kanseri neyse erkekler için de prostat kanserinin o olduğunu, erken teşhisin ise çok basit olduğunu belirterek, Erkekler eşleri ellerinden tutmadan genellikle hastaneye gelmiyor ama ne kadar bilinçlendirirsek süreç o kadar kolay olur. Prostat kanseri, yaşlanma ile gelen ve doğal bir süreç gibi. Ancak bizim için tedavisi son derece başarılı olan, tedavi seçeneklerinin fazla olduğu, ölüm riskinin düşük olduğu bir kanser türü. Kişinin annesinde meme kanseri öyküsü varsa prostat kanseri olması çok olası. Ailede prostat kanseri, meme kanseri, pankreas kanseri vakası varsa sizde de prostat kanseri olabilir. Erkenden taramaya başlanması gerekir ifadelerini kullandı.
'ERKEĞİN SAĞLIĞI İLE EŞİ VE KIZ ÇOCUĞU İLGİLENİYOR'
Prostat bezinin sadece erkeklerde olmasına rağmen, erkeklerin kendi sağlığı ile çok da ilgilenmediğini, genellikle eşleri ve kız çocuklarının ilgilendiğini söyleyen Prof. Dr. Çağ Çal ise Ben bu nedenle genellikle beyefendilere değil eşlerine seslenirim. Eğer bir farkındalık sağlamak istiyorsak bunun yolu hanımefendilerden geçiyor. Aslında hiç zaman almayan, çok hızlı sonuçlanan bir kan testi ile hayat değişebiliyor. Ölüm ve yaşam arasındaki çizgi bu kadar net. Prostat kanseri bir kader değildir. Bu kaderi kişinin lehine çevirmek için mavi alarm vermek gerekiyor. Prostat kanserinin kurdele rengi mavidir. Bu nedenle mavi alarmın başlaması için yola çıktık dedi.
'PROSTAT KANSERİ ÇOK ZOR ÖLDÜRÜR'
Dünyada her 8 erkekten 1'inin prostat kanseri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Çal, 100 yaşındaki erkeklerin hepsinde kanser hücresi var ama ölmüyor. Yani bir erkeğin vücudunda yeterince erkeklik hormonu varsa er ya da geç prostat kanseri olacak ama kanser onu öldürmeyecek. Aslında prostat kanserinden ölmek diye bir şey çok zor. 8 erkekten 1'inde görülüyor ama 40 kanser hastasından sadece 1'i ölüyor. Bunu daha iyiye götürmek için farkındalık gerekiyor. Bakmazsak göremeyiz. Tedavilerimizin güçlenmesi ile beraber, prostat kanserinden ölüm oranları çok azaldı diye konuştu.(DHA)