Romanya askeriyle polisine Türkçe öğretiyorlar

Romanya'nın başkenti Bükreş'te açılan Yunus Emre Enstitüsü, Türk dili ve kültürüne büyük katkı sağlıyor. Enstitü Müdürü Mustafa Yıldız, Romanya Ordusu, polis teşkilatı, jandarma teşkilatı ve üst düzey idarecilerden oluşan 2 bin kişinin kurslarında Türkçe öğrendiğini açıkladı.

15 Kasım 2011 tarihinde açılışı yapılan Bükreş Yunus Emre Enstitüsü, 11 yıldır yetişkin ve çocuk grupları olmak üzere yüz yüze ve çevrim içi çok sayıda Türkçe kursu veriyor. Bunun yanı sıra ebrudan cam üfleme sanatına, konferanslardan çalıştaylara, çocuk korosundan Türk okçuluğuna kadar birçok kültür-sanat faaliyeti gerçekleştiriyor.


Sezer Altan, Hasan Çölmekçi, Mustafa Yıldız, Şeref Özata, Coşkun Karaca ve Ercan Çölmekçi.

İzmir'den giden Uluslararası Gazeteciler ve Televizyoncular Federasyonu heyeti, enstitüyü ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Yıldız, Federasyon Başkan Yardımcısı ve Manşet Türkiye İmtiyaz sahibi Hasan Çölmekçi başkanlığındaki heyete şu açıklamalarda bulundu:

Türkçe Öğretimi
Enstitüde halka açık Türkçe kursları bulunduğu gibi yaklaşık 2 yıldır devam eden Kamu Çalışanlarına Yönelik Türkçe Öğretimi Projesi de bulunuyor.
Romanya’daki Kamu Çalışanlarına Yönelik Türkçe Öğretimi Projesi kapsamında Romanya Dışişleri, İçişleri, Kültür, Savunma, Kalkınma, Yatırım, Enerji, Çevre ve Orman, Kalkınma, Ekonomi, Maliye, Girişimcilik ve Turizm, Adalet, Gençlik ve Spor, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım Bakanlığı gibi kurumların yanı sıra belediye ve Romanya’da faaliyet gösteren yabancı elçilik diplomatlarına Türkçe kursları veriliyor. Romanya Ordusu, polis ve jandarma teşkilatı çalışanlarıyla üst düzey idarecileri kapsayan projede her yıl yaklaşık 2.000 kişi Türkçe öğreniyor.


Eski Başbakan Victor Ponta (ortada, mavi ceketli), Yunus Emre Enstitüsü'nde..

Romanya’nın eski Başbakanı Victor Ponta da özel olarak Türkçe kursu alanlar arasında. Bu kursu bizzat ben Enstitü Müdürü olarak veriyorum. Yunus Emre Enstitüsü ve RTÜK işbirliğinde düzenlenen Dijital Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı programında sayın Ponta konuşmasını herkes sürpriz olarak Türkçe yaptı.


Enstitü Müdürü Mustafa Yıldız, Eski Başbakan Victor Ponta'ya sınıfları gezdirdi.

Türk Kültür-Sanat Etkinlikleri

    Çocuk Korosu

Romanya Kültür Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ve ülkenin en eski korosu unvanına sahip Madrigal-Marin Constantin Ulusal Korosu ile yapılan görüşmeler sonucu 7-15 yaş arası çocuklardan oluşan “Yunus Emre Dost Çocuklar”  korosu kuruldu.
 

    Ebru Kursu

Haftada 4 gün toplamda 24 saat süren ebru kursu, ebru sanatçısı Rodica Parvan ile devam ediyor. Temmuz ayında da çocuklar için bir ebru kursu açılacak.
 

    Okçuluk Kursu

Romanya okçuluk şampiyonu Cesar Ghioca ile Claudiu Lucian Oros’un eğitmenliğini yaptığı okçuluk dersleri başlatıyoruz.
 

     “Yunus’un Gönülnamesi” Albümü

Yunus Emre şiirleri Türkçe’den Rumence’ye çevrilerek “Yunus’un Gönülnamesi” albümü hazırlandı. Şiirlerin Türkçe ve Rumencesi albüm kapağı içerisinde yer alıyor.
 

    Yunus Emre Şiirleri Şiir Dinletisi

“Aşkın Sesi Yunus Emre” adlı şiir dinletisi gerçekleştirildi. Tarihî bir yapı olan Manuc Han’da yapılan şiir dinletisinde sanatçılar Oana ve Cezar Ghioca Yunus Emre şiirlerini okudu. Daniel Mircea Pop ise “Yunus Emre” isimli eserini seslendirdi. Bu faaliyet ile Romanya’da turne düzenlenecek.
 

    Masal ve Oyun Atölyesi

RTÜK işbirliği gerçekleştirilen “Masal ve Oyun Atölyesi”nde çocuklara Türk masalları canlandırılarak anlatıldı. Türkçe şarkılara eşlik eden çocuklar, dans ettiler. Resim çizip kostüm giydiler. Atölye sonunda katılım belgesi almaya hak kazanan çocuklara çeşitli hediyeler verildi.
 

    Film Gösterimleri

Bükreş başta olmak üzere şehir merkezlerindeki sinema salonlarında Türkçe film gösterimleri gerçekleştiriliyor.
 

    Sergi

Bükreş Yunus Emre Sergi Salonu ile Romanya’nın ünlü salonlarında Türk ve yerel sanatçıların resim ve fotoğrafları sergilendi.


Manşet Türkiye imtiyaz sahibi Hasan Çölmekçi, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Yıldız'a plaket verdi.

    Festivaller, Kültür Günleri Etkinlikleri

Asya Festivali, Transilvanya Lale Festivali, Kadın Yönetmenler Festivali gibi çeşitli etkinliklerde yerimizi aldık. Stantlarda Türk çayı, kahvesi, simidi ve baklavasını ziyaretçilere ikram ederek Türk misafirperverliğini gösterdik. Geleneksel kıyafetlerle misafirleri ağırladık. Çocuklara Nasreddin Hoca gösterisi sunuldu, Türkçe ile Rumence ortak kelimelerden oluşan bilgi yarışması, cam üfleme sanatı, yapboz atölyesi, kukla tiyatrosu ile Türk dil ve kültürü tanıtıldı. Çocuklara oyun hamuruyla Türk kültür ögelerinin yapımı öğretildi.
 

    Konferans, Çalıştay, Sempozyum

Türk dil, kültür, sanat ve tarihine dair düzenlenen programlarda Türkiye tanıtımı yapılıyor. Türkiye ile gönül bağı kuran ve kurmak isteyenlerle iletişime geçiliyor.