Rus turist açığını İngilizler kapatıyor

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Marmaris'te 2022 sezonuna kıyasla Dalaman Havalimanı'na inen tüm yabancı ziyaretçinin yüzde 19,4 ve Birleşik Krallık pazarının yüzde 14 artış gösterdiğini belirtti.

Muğla'nın turizm cenneti ilçelerinden Marmaris, 2023 turizm sezonundan payını aldı. İlk günden itibaren tatilcilerin akın akın geldiği ilçede otel, tatil köyü, pansiyon, günlük kiralık evler tamamen doldu. Kalacak yer bulamayan bazı tatilciler ise çadırlarda kalmayı tercih etti.
Gündüz plajlar, havuz başları ve su parkları akşam ise sahil boyunca uzanan caddeler ve çarşılarda yoğunluk yaşandı. Sezon ile ilgili değerlendirmelerde bulunan GETOB Başkanı Mustafa Deliveli, 2022 turizm sezonunu, 2 sene süren pandeminin ardından en iyi sezonumuz 2019'a kıyasla sadece yüzde 9'un altında bir kayıp ile hızlı bir şekilde toparladıktan sonra 2023 Ocak-Temmuz dış pazar yolcu sayıları memnun edici. 2022 sezonuna kıyasla Dalaman Havalimanı'na inen tüm yabancı ziyaretçi yüzde 19,4 ve Birleşik Krallık Pazarı yüzde 14 artış gösterdi. Birleşik Krallık ziyaretçi sayısındaki artışın ana sebeplerinden biri mart ayında uçuşlara başlanmış olması ve nisan kapasite planlamalarına ulaşılmasıdır. Erken rezervasyonun en hareketli döneminde yaşadığımız talihsiz deprem felaketi, sezon başı satışları oldukça olumsuz etkilese de böylece 2023 sezonunda 1 milyon Birleşik Krallık ziyaretçi sayısını da geçip, tarihin en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşacağımızı, bölgemizin en büyük ikinci ve üçüncü pazarları olan Rusya ile Ukrayna pazar kaybını büyük ölçüde kapatacağını düşünüyoruz. 2023 yılını 1 milyon 800 bin tatilci ile kapatacağımızı ön görüyoruz ifadelerini kullandı.

'TURİZMCİLER RAHAT NEFES ALMAYA BAŞLADI'

Hazirandan itibaren kurun dengeye oturmasıyla turizmcilerin rahat nefes almaya başladığını belirten Deliveli, Havalimanı ziyaretçi sayıları her ne kadar turizmin seyrine ışık tutsa da istihdamın devamlılığı, otellerin kadrolarını erken kurabilmesi açısından büyük öneme sahip olan mayıs öncesi dönemdeki kur ve enflasyon dengesizliği, hem işletme sahiplerini hem de misafiri olumsuz etkiledi. Tüm gider kalemlerinin yüzde 100'ün üzerinde artış göstermesi karşısında, 1 sene önceden yapılan kontratlarda yer alan oda fiyatlarının yabancı para cinsinden Türk lirasına karşı sadece yüzde 10-15 değer kazanmış olması, konaklama sektörünün kar marjını ciddi oranda daralttı. Aynı dönemde yaşadığımız krediye erişim zorluğu, satın almalarda vadenin kısalmasıyla beraber işletmeler ekonomik darboğaza girdi. Misafir tarafından bakacak olursak, kendi paralarının Türkiye'deki alım gücünün düşmesi neticesinde enflasyonu onlar da bizim gibi derinden hissetmiş, turizm bölgelerinin bir önceki seneye göre çok pahalandığını dile getirmişlerdir. Post Offce'in her sene yaz öncesi yayınladığı, tüm popüler tatil beldelerindeki bir tatil sepetinin İngiliz Pound'u karşısındaki değerini ölçen ve kıyaslayan 'Holiday Money Report Barometer' de bu durumu sayılarla doğruladı. Hazirandan itibaren kurun dengeye oturması, TL cinsinden giderlerin düşmesiyle beraber turizmciler rahat nefes almaya başladı diye konuştu.

'OTELLERDEKİ KONAKLAMA SAYILARINI DÜŞÜRDÜ'

Deliveli, ekonomik sıkıntının sadece Türkiye'de yaşanmadığını ifade ederek, Son 1 sene içerisinde Avrupa ve İngiltere alışık olmadığı enflasyon oranlarını gördü ve bu da turizmciye yine toplam gelen yolcu sayısının göstermediği ortalama kalış süresi olarak yansıdı. Her şey dahil otelde İngiliz misafirin ortalama kalış süresi 11 günden 7,5-7,7 güne düştü. Bir önceki senenin kişi geceleme sayılarına ulaşmak için yüzde 20-25 daha fazla yolcu getirmemiz gerekiyor. Marmaris'in en büyük 2 ve 3'üncü kaynak pazar olan Rusya ve Ukrayna'nın savaş halinde olması, toplam yarım milyona sahip bu pazarların ciddi oranda daralmasına sebep oluyor. Rusya pazarı ne yazık ki 2022 sezonundan daha olumsuz seyretmektedir. Ruble'nin en çok değer kaybettiği dönemde olması, Rusya'daki enflasyon, ambargo sebebiyle azalan uçak arzıyla beraber uçak biletlerinin 2 katı artması ve enflasyon sebebiyle Türkiye'deki otellerin fiyat artışını üst üste koyduğumuzda Türkiye paketleri önemli oranda artış gösterdi ve otellerdeki konaklama sayılarını düşürdü. Özellikle Birleşik Arap Emirliği ve Mısır, Rusya pazarında bizim için bir tehdit haline geldi. Muğla'ya savaş ile beraber yerleşen Rus vatandaşlarının sezon boyunca birkaç kez ülkelerine gidip gelmeleri ve evlerini ticari veya ticari harici yakınları için kullanmaları, gelen yolcu sayısındaki artışın sebebidir. Otellerde konaklama olarak hissedilmemektedir dedi.

'TÜRKİYE TURİZMİ KISA SÜREDE HEDEFLENEN NOKTAYA ULAŞACAKTIR'

Deliveli, sözlerini şöyle sürdürdü:
Polonya ve Danimarka pazarlarında her ne kadar sayısal olarak henüz çok yüksek ziyaretçi sayılarına ulaşmamış olsak da hızla devam eden artış trendi ve 2024 için planlanan kapasite artışı turizmciyi memnun ediyor. Geniş fiyat yelpazesiyle her bütçeye hitap eden ve fayda-maliyet yönünden avantajlı birçok tesise sahip olan bölgemiz, enflasyon nedeniyle durgunluk gösteren iç pazardan da tatmin edici oranda pay almamıza devam etmemizi sağladı. Genel olarak baktığımızda turizm, son yıllarda uluslararası, ulusal ve bölgesel birçok olumsuzluğa maruz kalmış, fakat tüm bunlara rağmen bölgemizde ve Türkiye genelinde yükseliş trendine girmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü başarılı tanıtım faaliyetleriyle beraber kişi başı gecelik gelirin de yükselmeye devam edeceğine inanıyorum. İyi ürün, doğru fiyat ve etkili tanıtımla Türkiye turizmi kısa sürede hedeflenen noktaya ulaşacaktır.




güney ege otelciler marmaris mustafa deliveli