'Sağlığımız Tencerede' atölyesi ile sağlıklı beslenmeye dikkat çekildi
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kolon kanseri farkındalık ayında sağlıklı beslenmeye dikkati çekmek için mutfağa girdi. 'Sağlığımız Tencerede' sloganıyla düzenlenen farkındalık etkinliğinde Soyer ve Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, dijital içerik üreticileri ile yemek yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği kalın bağırsak kanseri farkındalık ayında örnek bir iş birliğine imza attı. Mart boyunca yapılan etkinlikler Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi'nin katkısıyla düzenlenen yemek atölyesi ile sona erdi. Dijital içerek üreticilerinin katıldığı 'Sağlığımız Tencerede' atölyesi geleneksel Türk Mutfağı ve Akdeniz tipi lifli beslenme hakkında bilgi verildi, tencere yemeği yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nın yemek atölyesinde düzenlenen farkındalık etkinliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer de katılarak yemek yaptı.
'BU TOPRAĞIN BEREKETİNE DÖNMEMİZ LAZIM'
Gıdanın sadece lezzetten ibaret olmadığına dikkat çeken Soyer, Gıdanın tarımla, tarımın sağlıkla çok yakın bir ilişkisi var. Bu ilişki olmadığı zaman sağlıksız ve mutsuz bir hayat yaşıyoruz. Bu farkındalık çalışması bizim meseleyi daha iyi idrak etmemize sebep oldu. Lifli gıda denilen şeyin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Toprağın bereketine tekrar dönmemiz lazım. Yerel tohumlara, yerel hayvan ırklarına dönmemiz lazım. Ancak bunu yapabilirsek daha sağlıklı, güler yüzlü bir hayat yaşayabileceğiz dedi.
'GENÇLERE SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMALI'
Kalın bağırsak (kolon) kanseri, dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye'de ise 20 bin kişinin yakalandığı oldukça yaygın bir hastalığa dönüştüğünü belirten Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi ise Son 10 yılda kolon kanserine yakalanma oranı 2 kat arttı. Kalın bağırsak kanseri vakalarının yüzde 10'u 50 yaş altında gerçekleşiyor. Bu da gösteriyor ki, kalın bağırsak kanserleri gelecekte genç nesillerin hastalığı olacak. Fast food ağırlıklı, katkılı, koruyuculu gıdalar, asitli içecekler bu açıdan çok tehlikeli. Bol lifli, sebze-meyve ağırlıklı Akdeniz tipi beslenme bağırsak sağlığı için oldukça faydalı ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Prof. Dr. Cem Terzi, Soyer'e teşekkür plaketi verdi. (DHA)