Sendika başkanı açıkladı... İzmir'de hangi hastaneler hasarlı
İzmir'i vuran Seferihisar merkezli 6.6 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, kentte hangi hastanelerin hasarlı olduğunu açıkladı.
İzmir'de Seferihisar merkezli meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin acısı devam ederken, depremzedelerin de yaraları sarılmaya çalışılıyor. Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol yazılı bir açıklama yaptı, kentte çok sayıda hastanede ciddi oranlarda hasar olduğunu öne sürdü.
Doğruyol "Deprem bölgesindeki pek çok sağlık kuruluşumuz depremde hasarlı duruma düşmüştür" dedi, kamu lojmanlarının da evi depremde zarar gören kamu çalışanlarına tahsis edilmesini istedi. Doğruyol, sağlık yatırımlarından İzmir'in yeterindce pay alamadığını ileri sürdü, şunları kaydetti:
"Öncelikle 30 Ekim 2020 tarihinde ilimizde gerçekleşen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, geride kalanlara sabır metanet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Deprem bir doğal afettir. Öldürmez. Öldüren tedbirsizliktir. Denetimsizliktir.
Bugüne dek depremde 114 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği ve 1000'in üzerinde vatandaşımızın yaralandığı farklı kaynaklar tarafından açıklanmıştır.
Hasarlı binaların boşaltılmasıyla da binlerce vatandaşımız sokakta kalmıştır. Bu şamadan sonra depremde zarar gören vatandaşlarımız için ne yapabilir izi konuşmak ve çözüm bulmak için çabalamalıyız.
Depremden dolayı 12 devlet hastanemizde (İzmir Eğitim Diş Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumevi Binası, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Devlet Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi, Çeşme Devlet Hasatnesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ) hasar tespit edilmiştir.
Ayrıca 20 civarındaki ASM (Aile Sağlığı Merkezi v. b.) sağlık kuruluşunda da hasar tespit edilmiştir. Buca devlet hastanesinin kapatılmasıyla farklı hastanelere gönderilen pek çok sağlık çalışanımız mağduriyetler yaşamaktadır.
Pekçok sağlık kuruluşumuzun hasarlı olması, yıllardır sağlık kuruluşlarımızın depreme dayanıksız olduğu yönündeki açıklamalarımızı teyit eder niteliktedir.
Yaklaşık dokuz aydır insanüstü çaba ve gayretle pandemiyle mücadele eden İzmir deki sağlık çalışanlarımızın sırtına birde depremin faturası eklenmiştir.
Depremden etkilenen sağlık çalışanlarımızın da birer depremzede olduğunu unutmayınız. Yayınlanmış olan genelgelerle yıllık izine çıkamayan, emekli olamayan, dinlenme hakları bile ellerinden alınmış olan sağlık çalışanları tükenmişliğin son demlerine yaklaşmışlardır.
Evi zarar gören sağlık çalışanlarımız için;
Bir an önce İzmir ilimizde yaşayan sağlık çalışanlarımızın yasal hakları olan izin v. b. gibi kısıtlamalar kaldırılmalı gerekirse idari izin verilmelidir.
İzmir ilimizde depremden etkilenen yaklaşık 100 sağlık çalışanı ailesinin olduğunu tahmin ediyoruz ve gördüğü zarara göre öncelik sırası yapılarak lojmanlar depremzede sağlık çalışanlarımıza tahsis edilsin.
Depremde doğrudan zarar gören sağlık çalışanlarının bina hasar tespitleri bir an önce yapılmalı ve gerekli ekonomik destek bir an önce sağlanmalıdır."