Su ürünleri restoranı sahipleri 'levrek pişirmek' için yarıştı
İZMİR'de Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca ilan edilen 2022 Yılı Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Yetiştiricilik Yılı kapsamında bir atölye yarışması düzenlendi. 'Ağda Balık Sofrada Sağlık' temasıyla gerçekleştirilen yarışmada İzmir'in Konak ilçesindeki su ürünleri restoranı sahipleri mutfağa girip levrek pişirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) birlikte yürüttüğü Ulusal Gıdanı Koru Kampanyası'na da katkı sağlamak amacıyla, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün düzenlediği atölyede balık satış yerleri işletmecileri hızlı balık ayıklama, fileto çıkarma ve balık yemekleri konusunda yarıştılar. İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, Gıda ve Yem Şube Müdürü Hüseyin Çifçi Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi'nin katılımı ile gerçekleştirilen atölyede,12 balık restoranı sahibi yeteneklerini sergiledi.
2022 yılının Birleşmiş Milletler tarafından 'Sürdürülebilir Su Ürünleri ve Balıkçılık Yılı' ilan edildiğini açıklayan Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, sürdürülebilir avcılığın önemini vurgulamak için proje düzenlediklerini ifade etti. Projeye hem ilçedeki su ürünleri satış yerlerini hem de su ürünleri restoranlarını dahil ettiklerini belirten Çifçi, Sürdürülebilir balıkçılığın ve su ürünleri avcılığının önemini vurgulamak istiyoruz. Denizlerimizdeki kirliliğin azaltılması hepimizin görevi. Bakanlığımızın 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu var. Bu kanunlarda yer alan ve dikkat etmemiz gereken hususlar var. Örneğin yasak dönemde avcılığın yapılmaması veya boy altı balıkların avlanmaması hususları büyük önem taşıyor. Bu konularda biz her ne kadar denetimlerimizde işletmelerimize bunları anlatsak da bu etkinlikle beraber bu konularda eğitim vermek ve farklı atölye ortamında onları bir araya getirmek istedik dedi.
Katılımcılara verilen eğitimlerin ardından mutfak kısmında dört ayrı kategoride bir yarışma yaptıklarını söyleyen Çifçi, hızlı şekilde fileto temizleme, balık temizleme ve balığın baş kuyruk ve gövdesini kullanarak yemek hazırlama yarışması yaptıklarını belirtip şöyle devam etti:
Yarışmada jürilerimiz var. Üniversiteden akademisyen hocalarımız, il müdürlüğü temsilcilerimiz ve sektör temsilcilerimiz geldi. 'Sürdürülebilir Su Ürünleri ve Balıkçılık Yılı' olması nedeniyle konuyu gündeme getirip farkındalık yaratmak istedik. Birinci etapta kazananlar ile bugün kazananları 16 Mart'ta tekrar ağırlayacağız. Yeni bir yarışma yapılacak. Eğitim broşürlerimizi dağıtacağız. Avcılıkla ilgili hazırlanan dökümanları işletmelerine asmalarını isteyeceğiz. Sosyal medyada farkındalığın yaygınlaşması için destek isteyeceğiz diye konuştu.
Topluma da su ürünleri tüketiminin artması gerektiğine de dikkati çeken Çifçi, şunları söyledi:
Balık en sağlıklı gıdalardan biri. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili. Biz, denetimlerin dışında aynı zamanda okullarda eğitimler veriyoruz. Sağlıklı beslenme için de bu yıla özgü su ürünleri tüketiminin çocuklar arasında artması için onlara balığı sevdirmeye çalışıyoruz. Ağda balık sofrada sağlık, diyoruz.