Suyun altında yaşayan kabile
Hint Okyanusu'nda yaşayan Bajau kabilesi, 2004 yılında gerçekleşen tsunami faciasında hiç kayıp vermedi. Neredeyse tüm hayatlarını Endonezya kıyılarında, okyanusta geçiren kabile üyeleri daha yürümeden yüzmeyi öğreniyor. Suyun altında dakikalarca kalabilme kabiliyeti geliştiren Bajau kabilesi bu özelliğiyle bilim insanlarının da dikkatini çekiyor.
Endonezya ve Malezya'nın sınırı bulunduğu Borneo adası dünyanın en ilginç kabilelerinden birine ev sahipliği yapıyor.
Bölgedeki Bajua kabilesi suda yaşayan insanlar olarak da biliniyor. Daha yürümeden yüzmeyi öğrenen bu kabile üyelerinin ömrünün büyük bölümü suyun altında geçiyor.
10 dakikadan daha uzun bir süre suyun altında kalabilen Bajua kabilesi üyelerinin bu özelliği bilim insanlarının da ilgisini çekiyor.
Balıkçılıkla geçinen topluluk yüzyıllardır ‘okyanusu evleri’ gibi kullanıyor. El yapımı teknelerinde hayatlarını sürdüren Bajaular sadece değiş tokuş ve tekne tamiri gibi işler için kıyıya geliyor.
Çok başarılı oldukları dalgıçlığa çok küçük yaşlarda başlayan topluluk üyelerinin kulak zarları bu nedenle erken yaşlarda zarar görüyor.
Birçoğu ise vurgun yedikleri için yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor.
Bununla beraber gençlerin büyük kentlere iş aramaya gitmesi, Bajauların denizde yaşayan neslinin kaybolmak üzere olduğunu gösteriyor.
Zıpkınla avlanan kabile üyeleri farklı pazarlarda da ürünlerini satıp ticaret yapıyor.