Tarım teknolojileri projesi Avrupa'da örnek gösterildi
İZMİR Yaşar Üniversitesi'nin ortakları arasında yer aldığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Ege Bölgesi'nde tarım-gıda alanında inovasyon ve girişimciliği artırmayı hedefleyen Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı 'AgTech-EIL' projesi Avrupa'da başarılı örnek olarak gösterildi.
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından koordine edilen Yükseköğretim İnisiyatifi'nin (EIT-HEI) kapsamında fon alan ilk projelerden biri olan RiEcoLab'ın pilot uygulama süresi sonlanırken proje meyvelerini vermeye başladı. 6 farklı Avrupa ülkesinden 7 kurumun ortaklığında yürütülen proje kapsamında, yükseköğretim kurumlarının yenilikçilik kapasitesini artırmak ve bölgesel yenilikçilik ekosistemini güçlendirmek amacı ile Polonya, İrlanda, Romanya ve Türkiye'de dört farklı temada dört adet Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı (EIL) kuruldu. Bu yaşam laboratuvarlarından biri olan, Yaşar Üniversitesi'nin tarım-gıda alanında Ege Bölgesi'nin en aktif inovasyon ve girişimcilik merkezi olma vizyonu ile tarım teknolojileri temasını benimseyerek kurduğu AgTech-EIL, Prag'da düzenlenen deneyim aktarımı çalıştayında iyi örnek olarak yer aldı.
EKONOMİK KALKINMAYA DESTEK
Avrupa'daki yükseköğrenim kurumlarından davet edilen 15 üst düzey başarılı akademik liderden biri olan Yaşar Üniversitesi Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kandiller, Prag'da yapılan ve AB Komisyonu delegesi, HEI İnisiyatifi Yöneticileri ve EIT Yöneticilerinin katıldığı 25 kişilik toplantıda deneyimlerini paylaştı, yapılan genel oturumda da AgTech-EIL örnek uygulamasını sundu. Prof. Dr. Kandiller, toplantıda, Türkiye'nin tarımda bilişim teknolojileri temalı ilk AR-GE ekosistemi için İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ile gerçekleştirilen uygulamaları anlattı.
PİLOT UYGULAMA SÜRECİ DEĞERLENDİRİLDİ
Prag'da düzenlenen çalıştayın hemen ardından Yaşar Üniversitesi, RiEcoLab proje ortaklarını İzmir'de ağırladı. Selçuk Yaşar Kampüsü'nde gerçekleşen toplantıda, proje ortakları ve Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı temsilcileri pilot uygulama sürecini değerlendirdi.
'TÜM EGE BÖLGESİ'NE KATKI SAĞLAYACAK'
Prof. Dr. Levent Kandiller, Bu proje sadece üniversitemize değil bölgedeki tüm üniversitelere ve teknoloji transfer ofislerine doğrudan katkı vererek İzmir'in yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirecek. Projenin diğer bir somut çıktısı da Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin de katkılarıyla İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda yürütülen İzmir Tarım Teknolojileri Merkezi kurma inisiyatifi çerçevesinde, bir 'Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı'nın hayata geçirilmesi oldu. Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile bölgesel, çevresel, kültürel ve sosyal ihtiyaçları karşılayan, sürdürülebilir döngüsel ekonomik kalkınmaya destek verilmesi amaçlanıyor diye konuştu.