Taze meyve ve meyve ihracatında pestisit sorununa çözüm arayışı
MANİSA'nın Alaşehir ilçesinde, yaş meyve ve sebze ihracatında pestisit nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm için bir hafta arayla ikinci kez toplantı düzenlendi. Toplantıda zirai ilaç bayilerinin görüşleri masaya yatırıldı.
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, bir hafta arayla ikinci kez 'Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı düzenlendi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleçin moderatörlüğündeki toplantıya, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Alaşehir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Musa Akkaynak ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi Ali Uçak konuşmacı olarak katıldı. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Alaşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Soygür, TARİŞ Alaşehir Üzüm Kooperatifi Müdürü Yılmaz Yıldırım, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, taze meyve sebze ihracatçıları, zirai ilaç bayileri ve üreticiler de toplantıda yer aldı. İlk toplantıda ihracatçılardan pestisit sorununun çözümü için görüşlerinin alındığı toplantının ikincisinde ise zirai ilaç bayilerinin görüşlerini dinledi.
'KOORDİNELİ ÇALIŞILMALI'
Toplantıda konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç, sürdürülebilir taze meyve sebze ihracatı için Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayilerinin koordineli çalışması gerektiğini söyledi. Güleç, Bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorunu üretim aşamasında olurken, pestisitin cezasını ihracatçı ödüyor. Bunun önüne geçmek için Ege Bölgesi'nde yoğun bir şekilde üretilen ve ihracatın yapılan 'çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı' ürünlerinde 'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz' isimli bir projeyi 2021 yılında hayata geçirdik. Bu ürünlerde 550 analiz yaparak, bölgenin pestisit haritasını çıkardık. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve üreticilerimizle bu sonuçları paylaşıyoruz. 2022 yılında analiz sayısını daha da artıracağız dedi.
Rusya'nın ithalat yasağı getirdiği ürünler nedeniyle yaş meyve sebze sektöründe üretilen ürünlerin katma değere dönüşmesinde ciddi sorunlar olabileceğini vurgulayan Güleç, yaş meyve sebze sektöründe bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorununu önlemek için en önemli dört ayak konumundaki Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler ve zirai ilaç bayilerinin üzerine düşeni yapmasının sorunu çözeceğini sözlerine ekledi.
'İHRACAT DURURSA HEPİMİZ ZARAR GÖRÜRÜZ'
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi Ali Uçak ise Rusya pazarının taze meyve sebze sektörü açısından önemine vurgu yaptı. Uçak, Rusya büyük Pazar. Bu pazarın kaybı söz konusu olursa bu sektörden ekmek yiyen herkes büyük zarar görür. Rusya şu an belli ürünlerde yasak getirdi. Bu konuda tedbir alınmazsa tüm taze meyve sebze ürünlerinde yasak gelebilir. Öncelikle üreticilerimiz, kalıntısız ürün üretmeleri gerektiğini idrak edecek. Hastalık ve zararlılardan ari ürün yetiştirip pazara sunmak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Sektörde yaşanan sorunlar hepimizi ilgilendiriyor. Tek sorumlu ne üretici ne ilaç bayileri ne de ihracatçı. Ülkemizden yapılan ihracata bir engel getiriliyorsa bunun sorumlusu hepimiziz. Bu halkada zirai ilaç bayilerine büyük görev düşüyor. İhracatçılar olarak yapılması gereken neyse sorumluluk almaya hazırız diye konuştu. (DHA)