Türk kuru meyveleri 'Noel sofraları'nı süsledi
EGE Bölgesi'nden eylül ayından bu yana başta Avrupa ülkelerine ve Amerika'ya olmak üzere 190 bin 571 ton kuru meyve ihracat gerçekleşti. Kuru meyve ihracatında kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı başı çekti.
Ege Bölgesi'nden eylül ayından bu yana başta Avrupa ülkeleri ve Amerika olmak üzere 190 bin 571 ton kuru meyve ihraç edildi ve 602 milyon 704 bin dolar gelir elde edildi. Özellikle, tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak tanımlanan, Noel sofralarının vazgeçilmezi, cennet meyvesi, kuru incir, yılbaşı tatlılarının yapımında kullanılan çekirdeksiz kuru üzümün yanı sıra kuru kayısı ihracatta önemli bir pay sahibi oldu. Bu süreçte kuru incirden 33 bin ton ihracat karşılığı 118 milyon 308 bin dolar, çekirdeksiz kuru üzümden 93 bin 40 ton ihracat karşılığı 155 milyon 474 bin dolar ve kuru kayısıdan 34 bin 288 ton ihracat karşılığı 181 milyon 937 bin dolar döviz girdisi elde edildi. Kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı ihracatı ile toplam 160 bin 921 ton ihracat karşılığı 455 milyon 719 bin dolar döviz girdisi sağlandı.
ALMANYA İHRACATTA İLK SIRADA
Bu süreçte sırasıyla en çok ihracat yapılan ülkeler, 23 bin 973 ton ihracat karşılığı 83 milyon 148 bin dolarla Almanya, 28 bin ton ihracat karşılığı 57 milyon 155 bin dolarla Birleşik Krallık, 11 bin 516 ton ihracat karşılığı 53 milyon 749 bin dolarla Birleşik Devletler, 13 bin 618 ton ihracat karşılığı 44 milyon 753 bin dolarla İtalya, 12 bin 208 ton ihracat karşılığı 43 milyon 239 bin dolarla Fransa, 14 bin 383 ton ihracat karşılığı 33 milyon 82 bin dolarla Hollanda öne çıktı.
'ANADOLU'DAN DÜNYAYA YENİ YIL HEDİYESİ'
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel sofralarının Türk kuru meyveleriyle süslendiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk kuru meyveleri Noel sofralarını süslemesi ve tercih edilmesi çok güzel. Yıllardan gelen bir gelenek ve halen devam ediyor. Kuru meyve zaten bizim coğrafyanın ürünü ve Avrupa'ya zamanında geçmiş. Kuru meyvelerin ilk üretimi, başlangıcı Anadolu'dur. İklim şartları itibarıyla doğanın bize bağışladığı ürünlerdir. Sarı lop incir, Sultani üzüm, şekerpare kayısı sadece bizim topraklarda yetişir. Dolayısıyla bu topraklardan yani Anadolu'dan dünyaya yeni yıl hediyesidir. Bütün kuru meyveler gidiyor. Bu süreçte, 190 bin ton kuru meyve gönderdik ve 602 milyon 704 bin dolar gelir elde edildi. Yıl içinde de bu ihracatımız devam edecek. 500 bin tonu yine geçeceğiz. 1,5 milyar dolar üzerinde ihracat sağlayacağız dedi.
'KURU MEYVELER ŞEKERE ALTERNATİF ÜRÜN KATEGORİSİNDE'
Dünya Sağlık Örgütü'nün şekere alternatif olarak kuru meyveyi sağlıklı ürün kategorisinde değerlendirdiğine dikkati çeken Mehmet Ali Işık, Yapılan analizlerde içerisinde barındırdığı potasyum, mineraller ve vitaminler itibarıyla kuru meyveler destekliyor. İngiltere'de çocukların çantalarında kuru meyve veya meyve koymak zorundalar. Çocukluktan kuru meyveye alışan bir insan ileriki yaşlarda da devam ediyor. İngiltere, dünyada en çok kuru meyve tüketen ülkelerin başında geliyor. Türkiye kadar nüfusu var ve bizim üç katımız kuru meyve tüketiyor. Toplumsal bir tüketim bilinci ve alışkanlığını gösteriyor diye konuştu. (DHA)