Üçyol-Buca Metrosu için ikinci kredi sözleşmesi
İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Üçyol-Buca Metrosu için ikinci kredi sözleşmesi, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Türkiye'nin bu zor ekonomik gündeminde 125 milyon euroluk proje finansmanına imza atmış olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol-Buca Metrosu için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) ardından Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile de 125 milyon euroluk dış finansman sözleşmesi imzaladı. Hazine garantisiz, 4 senesi ana para geri ödemesiz olmak üzere toplam 12 yıla uzanan vadeye sahip 125 milyon euro tutarındaki dış finansman sözleşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro ve AFD Balkanlar, Orta Doğu, Asya Direktörü Philippe Orliange tarafından imzalandı. İmza törenine Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, İzmir Metro A.Ş Genel Müdürü Sönmez Alev, Büyükşehir Belediyesi Satınalma Dairesi Başkanı Övünç Özgen, Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Emilie-gang Huang, AFD Kentsel Gelişim Kıdemli Proje Yöneticisi Ali Doğan Şalva da katıldı.
'ŞEHRİN ALTYAPI İHTİYAÇLARINI KARARLILIKLA ÇÖZÜYORUZ'
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, kentin merkezi kaynaklardan son derece az yatırım aldığını, buna karşın şehrin altyapı ihtiyaçlarını Büyükşehir Belediyesi imkanlarıyla çözme kararlılığı içinde olduklarını vurguladı. Böylesine zor bir dönemde dahi İzmir tarihinin en büyük ve en önemli projesi Buca Metrosu ve diğer projeler için uluslararası finansal kalkınma kuruluşlarıyla çalışmaya devam ettiklerini hatırlatan Soyer Bugün, şehrimizin en önemli yatırımı Buca Metrosu'nun gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmanın mutluluğu içindeyim. Hem ülkemiz hem de dünya genelinde yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen bu büyük finansmanın belediyemiz tarafından çok uygun koşullarda sağlanması, dünyanın İzmir'e duyduğu güveninin bir göstergesidir dedi.
'BUCA'NIN ULAŞIM SORUNUNA ÇÖZÜM'
Projenin, yalnızca şehrin en kalabalık ilçesi Buca'nın trafik sorununu kökten çözmekle kalmayacağını, istihdam, eğitim ve tüm temel hizmetlerin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını aktaran Başkan Soyer, Doğayla uyumlu, düşük karbonlu ulaşımın teşviki ile hava kirliliğini azaltarak İzmir'in yaşam kalitesini artıracak. AFD ile belediyemiz arasında 112,4 milyon euro, İZSU Genel Müdürlüğü'müz arasında 49,8 milyon euro tutarında olmak üzere toplamda 162,2 milyon euro sözleşme imzaladık. Bugün imzalayacağımız 125 milyon euro tutarındaki kredi sözleşmesiyle beraber toplamda 287,2 milyon euroluk iş birliği yapmış olacağız. Ülkemize böyle yüksek tutarlı dış yatırımı getirmiş olmamız çok kıymetli. Çünkü bu yatırımlar, sadece metro ve altyapı yapmak anlamına gelmiyor. Yatırımlarımız, ülkemizin bu çok zor döneminde aynı zamanda iş demek, aş demek, İzmir ekonomisinin nefes alması demek diye konuştu.
Başkan Soyer, Buca Metrosu'nun inşaat ihalesinin yapıldığını ve inceleme sürecinin devam ettiğini belirterek, 15 Aralık gibi ihale sonucunu açıklamayı planlıyoruz. Ocak ayının ilk günlerinde hep beraber temel atmanın gururunu yaşayacağız dedi.
'İKİ ÜLKENİN NELER YAPACAĞINA ÖRNEK TEŞKİL EDECEK'
Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro da Bu proje öncelikle her yaştan, cinsiyetten, sosyoekonomik statüden ve fiziksel yetenekten şehir sakinlerinin güvenilir, erişilebilir ve kapsayıcı bir ulaşım deneyimi yaşamasını sağlayacağı için sosyal açıdan faydalı bir projedir. İkinci olarak şehir sakinlerinin üniversiteler, sağlık tesisleri ve dinlenme alanları gibi önemli ilgi noktalarına daha sorunsuz ve verimli bir şekilde erişimini artıracak ve dolayısıyla önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlayacaktır. Üçüncüsü, Buca Metrosu, iklime zararlı karbon emisyonlarını azaltarak İzmir'in karbon ayak izi hedeflerine ve halk sağlığına zararlı diğer atmosferik kirleticileri azaltarak kentin hava kirliliği hedeflerine önemli katkılar sağlayacaktır. Kısacası bu proje, kurumlarımız uyum içinde çalıştığında iki ülkenin neler başarabileceğine her yönüyle örnek teşkil eden bir projedir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, umarım yakında bu kalitede projeler geliştirmek için daha fazla fırsatımız olur. Ankara'daki Fransız Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Fransız Başkonsolosluğu'nun daimi desteğine güvenebilirsiniz diye konuştu.
'İZMİR EN ÖNEMLİ PARTNERLERİMİZDEN BİRİ'
Fransız Kalkınma Ajansı'nın Balkanlar, Orta Doğu ve Asya Direktörü Philippe Orliange ise dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun kentlerde yaşamayı tercih ettiğini hatırlatarak, Türkiye hızla kentleşiyor. Bu nedenle altyapıdan üst donanıma kadar çok sayıda yatırım ihtiyacı ortaya çıkıyor. İzmir en önemli partnerlerimizden biri. Bu İzmir'de hayata geçirdiğimiz beşinci kredi sözleşmemiz. Hazine garantisiz sözleşme imzalıyor olmamız, AFD için İzmir'in finansal gücünü gösteriyor dedi.
Raylı sistem yatırımlarının küresel iklim mücadelesi için önemine değinen Orliange, İklim mücadelesi hem Türkiye hem de dünya için önemli bir adım diye konuştu.
SÜRÜCÜSÜZ HİZMET
İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5'inci aşamasını oluşturan Üçyol-Buca Metrosu hatı, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak olan hattın uzunluğu 13,5 kilometre olup 11 adet istasyon bölgesi belirlendi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2'nci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Çalışmaların imalatların başlamasının ardından 4 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.