Uzmanlar adenovirüsün arttığı çocuklarda hepatite karşı uyarıyor

DÜNYA Sağlık Örgütü'nün uyarıda bulunduğu, hızla yayılan yeni, gizemli bir hepatit türünün farklı ülkelerde çocukları etkisi altına aldığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansever Aydın, Türkiye'de de son bir ayda adenovirüs enfeksiyonundan etkilenen çok sayıda çocuk bulunduğunu söyledi. Dr. Aydın, halsizlik ve iştahsızlık ile başlayan belirtilere ishalin de eşlik etmesi durumunda hepatit şüphesinin oluşabileceğini belirterek ailelere uyarılarda bulundu.

Son bir ayda çocuklarda ishal ve ince bağırsak iltihabı olarak bilinen enterit salgını olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansever Aydın, buna neden olan adenovirüs enfeksiyonunun bağışıklık sistemi zayıf çocukları daha fazla etkilediğini dile getirdi. 5 Mart'ta İskoçya, Norveç ve farklı ülkelerde görülen değişik bir hepatit türüne rastlandığını ifade eden Aydın, ülkemizde görülen adenovirüs salgınında henüz hepatite dönüşen bir vaka olmadığını söyledi. Hepatitin karaciğeri tutan bir virüs olduğuna değinen Dr. Aydın, Dünyada çocuklar üzerinde görülen bu salgında , hepatitten ayrı olarak sarılık yapan başka virüslere rastlamışlar. İlk seride 169 vaka olmuş. Bunların yüzde 75'inde adenovirüsünü pozitif saptamışlar. Bu çocuklar çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf, altta yatan başka hastalıkları da olan çocuklar. 1 ay ile 16 yaş aralığındaki karaciğer transplantına gidilen 10 vakadan bahsediliyor. Ülkemizde de şu an için adenovirüs salgını var. Ama hepatite dönüşen bir vaka henüz net bir şekilde açıklanmadı. Adenovirüs hepatit gruplarından başka bir virüs. Aslında virüslerin en büyük özelliği birçoğunun karaciğeri tutmasıdır. Saptanan vakaların yüzde 75'inde hastalık sarılığa ilerledi. Adenovirüs göz, boğaz, mide, bağırsak enfeksiyonu yapabilen bir virüstür. Ama herkeste sarılık dediğimiz hepatit tablosu oluşturmaz dedi. Pandemi nedeniyle çocukların iki yıldır korunaklı bir dönem geçirdiğini ve adenovirüs tiplerine karşı antikor oluşturamadığını ifade eden Dr. Cansever Aydın, vücudun virüsle ilk karşılaşmada nasıl bir tepki vereceğini bilemediğini söyledi. Dr. Aydın, Covid aşısı ile ilişkili olup olmadığına yönelik bir çalışma yapıldı. Bu vakalarda daha önceden adenovirüs sarılık yapmıyordu ama şimdi neden bu tabloya yol açtığına dair farklı görüşler ortaya atıldı. 10 yaş altında görüldüğü için hepsi Covid -19 aşısı olmamış çocuklardı diye konuştu.

EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ

Sarılık tablosu oluşmadan önce çocuklarda ortaya çıkan ilk belirtilerin halsizlik, iştahsızlık, kusma ile ortaya çıktığını anlatan Dr. Cansever Aydın, ishal ve yüksek ateşin de bu belirtilere eşlik edebildiğini ifade etti. Tablonun ağırlaşması ve sarılığın başlaması durumunda gözlerden başlayan değişimlerin yaşandığını kaydeden Aydın, maske kullanımının sona erdiği okullarda bulaşın artabileceğini söyleyerek ailelere bazı uyarılarda bulundu. Aydın şunları ifade etti:

Gözlerden sonra cilde, yüze ve göğüs bölgesine inen belirgin bir sarılık tablosu ortaya çıkabilir. Çok daha ağır bir ateş ve karaciğer yetmezliği tablosunda ise çoğunlukla transplantasyon yapılması gündeme gelir. Bu hastalık kesinlikle bulaşıcıdır. El temizliğinin sağlanmaması durumunda damlacık yoluyla bulaşabilir. Adenovirüs enfeksiyonu teşhisi koyduğumuz son 1 ayda çok hastamız oldu. Ciddi sıvı kaybıyla gelen çocuklardı ancak sarılık tablosu henüz görmedik. Aileler okullarda maskeler kalktığı için çok dikkat etmeli. Özellikle tuvalet sonrasında çocukların ellerini mutlaka nasıl yıkamaları gerektiğini iyi öğrenmeleri gerekiyor. Kendi yapamayan çocuklara eğitimcilerin yardımcı olması gerekir. Çocuklar ellerini iyi yıkayamazlarsa diğer çocuklara ciddi bir bulaş söz konusu olur. Kalem, silgi gibi malzemeleri sürekli değiş tokuş yaptıkları için virüs bulaşmaması söz konusu olamaz. Çocukların hasta olması durumunda mümkünse 4-5 gün evde izole olmalarını öneriyorum. Velilerin çocuklarının şikayetlerini önemsemelerini istiyoruz. Ciddi ishal, kusma, ateş, halsizlik, iştahsızlık olan çocuklar bir çocuk uzman tarafından görülsün. Bundan sonra gelişecek tablolar hakkında bilgi alsınlar. Yüz, göz ve göz bebeklerinde gözün beyaz kısımlarında sarılık görüyorlarsa hiç düşünmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvursunlar. (DHA)