Vücudumuzu oruca hazırlamalıyız
İZMİR Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala oruç tutacak kişileri uyarıp, "Bir anda 15 saatten fazla aç ve susuz kalmanın vücudu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ramazandan birkaç gün önce vücudun beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gerekir" dedi.
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sağlıklı geçirilmesi için uyarılarda bulundu.
Ramazan ayında 15 saatten fazla bir açlığın söz konusu olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Uzel, daha sağlıklı bir süreç ve kolay adaptasyon sağlamak için birkaç gün önce aşırı miktara kaçmadan sıvı tüketerek ve daha az yağlı gıdalarla yeme içme alışkanlığımızı değiştirerek vücudumuzu oruca hazırlamamız gerektiğini söyledi. Ramazan öncesinde metabolizmayı yavaşlatan davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Uzel, Ramazan öncesinde kişilerin takip ettiği normal yeme alışkanlığı değiştirilmeden posası bol gıdaların tüketimi yeterli kılınarak, temel besin kaynaklarını alarak ilerlenmeli. Metabolizmayı hızlandırabilecek ya da normal tempoyu idame ettirecek seçenekler üzerine gidilmeli. Ramazan öncesinde kahvaltı öğününü de ihmal edilmemeli. Sabah uyandıktan sonraki 1-2 saat içinde yapılan kahvaltı metabolizma hızını arttırıcı etki gösterecektir. Hatta sahur düzenine de alıştırma yapmak amacıyla kahvaltı saati yakın dönemde biraz öne çekilebilir. Bu noktada gözden kaçmaması gereken konu kahvaltının içeriğidir dedi.
'LİFLİ GIDALAR TÜKETİN'
Lifli gıdalar, kaliteli karbonhidrat ile protein kaynaklarından oluşan bir çeşitlendirme ile midenin daha rahat bir süreç geçireceğine dikkati çeken Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Ramazan'ın ilk günlerinde karşılaşılan mide kapasitesini zorlayıcı durumlar giderilmeli, porsiyon ayarlaması yapılmalı. Fazla tüketim oluyorsa porsiyonlar küçültülmeli ve ağır tatlılar yerine kuru meyve ya da sütlü tatlılar tüketilmeli. Lifli gıdalardan seçenek oluşturma aşamasında vücudu salata tüketmeye alıştırmak iyi olur. Bu sayede mide boşaltma temposu kademeli düşürülmüş olunur. Bu gıdalar aynı zamanda mideyi rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır. Eğer halihazırda hazımsızlık çekiliyorsa ramazan öncesinde gün içerisinde 1-2 fincan bitki çayı tüketilebilir. Bunun yanı sıra şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmeli diye konuştu.
'EGZERSİZ ŞART'
Su ve diğer sıvı alımının da desteklenmesinin vücuttaki iyon dengesinin bozulmamasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Günlük tüketilmesi önerilen su miktarının gün içerisine yayılması sağlık açısından çok faydalı. Bu durum hem böbrek kapasitesini zorlama hem iyon dengesini bozmaz hem de metabolizma hızının olumsuz etkilenmesini engeller. Ramazan'da tüketilecek su miktarının mümkün olduğu kadar saatlere yayarak planlanması gerekmektedir. Çünkü vücutta su azalırsa metabolizma doğal olarak yavaşlama yolunu tercih edecektir. Bu nedenle su tüketimi yapılarak akşam iftar sonrasından sahura kadar olan dilime yayılmalı. Su içme davranışı aynı zamanda fiziksel egzersiz ile desteklenmeli. Eğer mümkünse iftardan sonra yapılacak en az 30 dakikalık yürüyüş enerji yakımını arttırarak metabolizmayı hızlandıracaktır dedi.
KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR DİKKAT
Kronik hastalığı olan kişilerin yiyecek ve içecek tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Oruç tutma konusunda uzman görüşü alarak ilerlenmeli, tansiyonu olan kişiler bitki çayı tüketiminde aşırıya gitmemeli. Ayrıca diyabet hastalığı olanlar da yararlı diye kuru meyve tüketiminde aşırıya kaçmamalı. Unutulmamalıdır ki kaynağı meyve şekeri de olsa insülin salgısında kontrolsüzlükler olabilir bu da metabolizma hızını olumsuz etkileyebilir diye konuştu. (DHA)