Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliğine Yoğun İlgi

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde sıra dışı bir şenlik gerçekleşti. Türkiye'nin halı üzerine yapılan tek Uluslararası şenliği Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği dolu dolu etkinliklerle adeta ilçeyi uçurdu. Yöresel etkinliklerden, spora, eğlence dolu konserlere kadar birçok alanda gerçekleştirilen etkinlikler ve Asırlık Kocakonak Panayırı ile ilçe bir hafta 300 bine yakın ziyaretçi ağırladı.


Bu yıl 22. gerçekleşen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından, yöresel oyunlara, gastronomi yarışmaları, ata sporu ciritten Türkiye’de nam salmış isimlerin konserlerine kadar dolu dolu etkinliklerle süslendi. Çocuğundan yaşlısına kadar herkese hitap eden festival katılımcılardan tam not aldı.

Sındırgı’dan Dünya’ya Kültür Yolculuğu

Şenliğe adını veren 3000 yıllık kültür, ilmek ilmek duyguların, hasretlerin işlendiği, her bir motifi ayrı bir anlam içeren Yağcıbedir halıları Dünya’ya tanıtıldı. En güzel Yağcıbedir halıları da bu festivalde seçildi. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantlar ise ziyaretçilerin dikkatini çekti. Festivale katılan yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri ise Cumhuriyet Meydanında kültür şölenine dönüştü. Yöre halkı tarafından canlandırılan yöresel düğün, halk oyunları ve çeşitli etkinliklerle Sındırgı’nın yöre kültürü uluslararası anlamda tanıtıldı. Usta kalemler Sındırgı'nın Dünü ve Bugününü konuştu. Yeniasır Gazetesi Köşe Yazarı Sezer Altan, Manşet Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çömlekçi, Egeli Gazete Yayın Koordinatörü Hürol Dağdelen'in katılımı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Aleyna Demir, Argin Kubin, İlhan Öztürk ve Evrim Ölçer ‘in masal atölyesi de şenlik kapsamında ilgi gördü.



Uluslararası Şenliğin Her Güne Ayrı Bir Tema 

Bu yıl 22.si düzenlenen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği Milli Mücadelenin 100. Yılı teması ile farklı bir boyut kazandırılarak, dört gün sürecek şenliğin her günü ayrı bir tema üzerine kuruldu. Kuva-yi Milliye günü, Sındırgı Gecesi, Kurtuluş günü, Gastronomi günü temaları işlendi. Şenlik boyunca katılımcılara her gün farklı bir atmosfer sunuldu.
Yağcıbedir Halıları ve Türk El Sanatları sergilerinin açılışı ile başlayan Yağcıbedir Uçan Halı Şenliğinin ilk gününde gün boyu süren yerli ve yabancı grupların gösterilerinin yanısıra  “Masal Atölyesi” etkinlikleri de geçmiş ve gelecek ile bağlantı kurdu. Ekin Uzunlar konseri ile şenliğin ilk günü tarih, kültür ve eğlence dolu geçti.

2. Gün teması Sındırgı Gecesi ile, yöresel oyunların, hikâyelerin ve Sındırgılı sanatçıların buluşma günü oldu. Kınıklı İsmail, Sındırgılı Bekir, Ramazan Çetin, İbrahim Topçu ve Şengül Bulut Arsever konserleri güne değer kattı.

3 Eylül Kurtuluşun 100. Yılı Dolu Dolu Geçti

3 Eylül Sındırgı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 100.yılı münasebetiyle üçüncü gün teması Kurtuluş Günü olarak gerçekleşti. Kuva-yi Milliye kahramanları, Makbule Efe, İbrahim Ethem Akıncı da unutulmadı. Eğridere mahallesinde bulunan kabri başında gerçekleşen anma törenine Gördes, Demirci, Selenedi ilçelerinden de çok sayıda vatandaş katıldı. Kurtuluş günü kutlamaları yerli, yabancı ve yerel halkın da birlik içinde buluştuğu Sındırgı Şehitler Alayı korteji ile başladı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilecek resmi kutlama programı sonrasında İplikten Sergiye Yağcıbedir halısının üretim aşaması meydanda sergilendi. En güzel Yağcıbedir halısı seçildi, en hızlı halı dokuma yarışmasında ustalar kıyası mücadele etti.



Yağcıbedir'in Hikâyesi Yeniden Yazıldı 3000 yıllık Kültür Modaya Dönüştü

Yağcıbedir halısının motiflerinden, Yörüklerin yöresel kıyafetlerinden esinlenilerek günümüz modasına uyarlanan Çoban Stilist Mustafa Şahin’in tasarımları, Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz ve Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş’ın girişimleri ile Akpınar Yaşam Merkezine üye 25 kadının maharetli ellerinde şekillendi. Sıfır atık olarak nitelendirilecek kumaşlar, en pahalı kumaşlarla bir araya geldi, Yağcıbedir motifleri ile kadınların maharetli ellerinde muhteşem kıyafetlere dönüştü. Örnek olabilecek bir proje ile yöresel tasarımlar günümüz modasına uyarlanarak, düğün, nişan, kına gibi özel gecelerde, sanatçılar için sahnede kullanabileceği özel kıyafetler ortaya çıkarıldı.
Gizem Özdilli, Ece Gürsel ve Simge Tertemiz gibi ünlü mankenlerin katıldığı defile Cumhuriyet Meydanına kurulan poyumda gerçekleştirildi. Yağcı Bedir Halıları üzerinde 11 ayda tamamlanan yaklaşık 60 parçadan oluşan 30 kıyafet sergilendi. Defile’nin müzikleri ise Tarz-ı Vefa Kervanı tarafından yapıldı.
İzleyenlerinden tam not alan defileyi Ak Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ulusal, yerel basından medya mensupları ile sanatseverler ve vatandaşlar izledi.

Sevilen sanatçılar İsmail Özkan ve Tuğçe Kandemir’in sahne alacağı Kurtuluş Günü Özel konserinde ise binlerce katılımcı eğlence dolu vakit geçirdi.

Sındırgı Gastronomi Turizminde de İddialı

Özellikle doğal ürünler konusunda iddialı olan ilçede yöresel lezzetleri de gün yüzüne çıkarmak, lokantalarda ve şeflerin menüleri arasında yer almasını sağlamak adına gastronomi alanında da birçok farklı proje geliştiriliyor. Turizm ve tanınırlık açısından tecilli “ Doğal Şehir “ ünvanı ile son yılların gözde turizm merkezlerinden bir haline gelen Sındırgı ilçesinde Sındırgı Belediyesi destekleri ile yöresel yemeklerin yaygınlaşması adına üç ayrı kategoride yarışma düzenlendi.
Ünlü şeflerin, gurme ve yazarların jüri üyeliğini üstlendiği yarışmanın yanı sıra ünlü şefler Haldun Tüzel, Uğur Gömeç tarafından yöresel lezzetler atölyesinde Sındırgı ürünleri kullanılarak gastroşov gerçekleştirildi.  



Yöresel hamur ileri, tatlı ve ana yemek olmak üzere üç ayrı kategoride düzenlenen yarışmaya 50’ye yakın yarışmacı katıldı. Ana yemek kategorisinde Tarhana Bezdirmesi ile Güldane Avcı birinci, Kertil Güveci – Sumak Turşusu ile Özden Ata ikinci, sazan yahnisi ile Derya Değirmenci üçünü oldu.  Hamur işi kategorisinde patlıcan böreği ile Sunay Pazar, gebe böreği ile Hülya Can, pürsünler otlu pine sinisi ile Hacer Yağcıoğlu üçüncü olurken, tatlı kategorisinde ise sütlü cevizli tatlı ile Ayten Tavşanoğlu birinci, saraylı tatlısı ile Safiye Gemici ikinci, kül suyunda kalburabastı ile Emine Efe üçüncü oldu. 
Yarışmaların jüri üyeliğini Prof. Dr. Murat Doğdubay, Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban, Doç. Dr. Göksel Kemal Girgin, Doç. Dr. Muammer Bezirgân, Doç. Dr. Ali Solunoğlu, Öğr. Gör. Nihat Pekbay, Şef Levent Kaynak, Şef Haldun Tüzel, Şef Uğur GÖMEÇ, Şef İzzet DURKO, Şef Emrullah Butanri, Şef Dursun Altıntaş, Şef Mithat Oruç, Rıdvan Teke, Sezer Altan yaptı.
Spordan yöreselliğe birçok dalda farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Şenliğin son günü Türkiye Geneli Yarışmacıların katıldığı “Sındırgı Bisiklet Maratonu”  ile başlayıp ilçede bulunan Atlı Cirit Spor Kulüpleri işbirliği ile ata sporu “Yöresel Cirit Müsabakaları” ile son buldu. 



Geceye ise yöre halkının severek dinlediği Ömer Çandır ve Ankaralı Ayşe olarak tanınan Ayşe Dinçer konseri damga vurdu. Özellikle Sındırgılı vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen Ayşe Dinçer konseri şenliğe damga vurdu. 
Sıra dışı bir festivale imza attıklarını ziyaretçilerin gerçekten duyguları yaşayadığını belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “ 22. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı şenliğimiz sona erdi. Aylar boyunca yapılan çalışmalar projeler çok şükür gerçekleşti. Bir belediye için belki de en mükemmel işlerden birisini gerçekleştirdik. Personelimizin tamamı sahadaydı. Yapılan işleri harfiyen uyguladılar. Birbirine olan bağlılıkları kardeşlikleri, açığı görüp hemen onu kapatma istekleri bize güç veriyor. Sındırgı Belediyesi çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum. Burada sanatla alakalı, hikaye ile ilgili gastronomi ile ilgili, yağcıbedirin bütün aşamalarını herkese anlatmaya çalıştık. Özellikle muhteşem bir defilemizi, Yağcıbedir halılarının modaya olan yolculuğunu, burada ünlü mankenlerle beraber mükemmel bir şekilde, herkes sadece odaklandığı yer on ay boyunca hazırlanan elbiselerdi. Gastronomi ile alakalı Sındırgı’nın yerel değerlerini ünlü şeflerin, jüri üyeliğini yaptığı ve halkımızın elliye yakın kadının, hatta erkeklerin de bulunduğu muhteşem yarışmalar yapıldı. Amaç burada hem yöresel değerlerimizin, hem giyecek, hem yiyecek, en doğalının burada bulunduğunu, ortaya koymaya çalıştık. Netice olarak bu durum tarihi 100 yıllık panayır ile birleşince mükemmel bir uyum oldu. Kalabalık Akhisar’dan, Bigadiç’ten, Balıkesir’den çevre ilçelerden buraya geldi. Tabi bunlar kurtuluş gününün de 100. Yılında olunca, Makbule Efe’nin, İbrahim Ethem Akıncı’yı da anma törenlerini gerçekleştirdik. 100. Yıla yakışır kutlamaları, hem şenliğimizi, hem panayırımızı bitirmiş olduk. Toplamda 200’ e yakın sanat galerisi açıldı, esnaflarımızla beraber 500’e yakın sergi vardı. Yenisini ve daha güzellerini gelecek yıllarda yapmak dileğiyle, Büyükşehir belediye başkanımız Yücel Yılmaz’a, İlçe kaymakamımız Zafer Oktay’a, emniyet güçlerimize herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sındırgı kendine yakışır bir şenliği gerçekleştirmiş oldu. Teşekkürler Sındırgı.  “ dedi.



Kırkpınar başpehlivanları ve ülke genelinde yüzlerce güreşçinin kol bağlayacağı Yağcıbedir Yağlı Güreşleri de 19 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.