'Yazılım ihracatında hedef 15 milyar dolar'

Türkiye'yi dijital dünyada küresel bir oyuncu noktasına taşımayı hedefleyen Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği dün bilişim sektörü temsilcilerinden oluşan 160 firmayı bir araya getirdi. Buluşmaya, Ege İhracatçı Birlikleri ev sahipliği yaptı.

Ticaret Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri Bilgilendirme Toplantısı Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı, Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer, YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Hizmet İhracatçıları Birliği Yazılım ve Bilişim Komite Başkan Yardımcısı Akın Sertcan'ın açılış konuşmalarıyla Ege İhracatçı Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Bilişim, Yazılım, Dijital ve İletişim Hizmetleri Daire Başkanı Hürol Karlı ise hizmet destekleriyle ilgili bilgilendirme sunumu yaptı.

'HAK ETTİĞİMİZ PAYI HENÜZ ALABİLMİŞ DURUMDA DEĞİLİZ'

YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, 2000 yılında, piyasa değeri en yüksek global şirketler arasında daha çok petrol, ilaç, finans ve buna benzer farklı sektörlerde yer alan şirketler öne çıkarken, ilk 10'da sadece bir teknoloji şirketi Microsoft'un bulunduğunu hatırlattı. Güler, Günümüzde ise dünyanın en büyük 10 şirketinin 7'si teknoloji firmalarından oluşuyor. Bu devler incelendiğinde 5'i neredeyse tamamen yazılım odaklı iken, 3 firmanın ise yakaladığı rekabetçi üstünlükte yazılımın kritik öneme sahip olduğunu görüyoruz. Ülke olarak uzun yıllardır artarak devam eden teknokent yatırımları, Ar-Ge, inovasyon teşvikleri ve özel sektör startup iş birlikleri ile büyüyen bir girişimcilik ekosistemine sahibiz. Ancak global yazılım ekosisteminde hak ettiğimiz payı henüz alabilmiş durumda değiliz. Doğrudan bilişime odaklanmış destek ve teşviklerle, yazılım ekosisteminin güçlendirmek için somut adımlar atıldığını görmek oldukça cesaret vericidir ifadelerini kullandı.

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer ise  Tüm alt sektörlerimiz desteklerden faydalanıyor. Hizmet ihracatımızda 10 milyar dolarlık artış var. Geçen sene 58,1 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Ülke ekonomisine 25 milyar dolarlık katkı sağladık. Yazılım ve bilişim ihracatı tüm sektörlere temas ediyor  dedi.  

Hizmet İhracatçıları Birliği Yazılım ve Bilişim Komite Başkan Yardımcısı Akın Sertcan,  Hizmet sektörleri stratejik bir alan. 2021 yılını yüzde 61 büyümeyle 58 milyar dolarlık ihracatla kapattık. 25 milyar dolarlık hizmet ticareti fazlası vererek ülke ekonomisine büyük katkı sağladık. Hizmet ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yazılım ihracatımız geçen yıl yüzde 20 artışla 2,5 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde 15 milyar dolara ulaştırmak hedefindeyiz. 2025 yılında 110 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşma hedefindeyiz açıklamalarında bulundu.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli de Hizmet ihracatında destek kalemlerini artırdık. Turquality'i revize ettik. Bilişim sektörüne Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve e-Turquality Bilişimin Yıldızları başlığında apayrı bir destek mekanizması paketi yaptık. 44 destek kaleminden oluşuyor diye konuştu. (DHA)