Yenilenebilir enerji için Çinli firmalara İzmir'e yatırım daveti
Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin 50'inci yılı nedeniyle düzenlenen 'Çin-Türkiye Kültür, Ekonomi ve Ticaret Forumu' İzmir'de gerçekleştirildi.
Çin’in Ankara Büyükelçisi Shaobin Liu’nun da katıldığı forumda bir konuşma yapan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Alper Kalaycı, yenilenebilir enerji yatırımlarında Çin sermayeli şirketlerin Türkiye’ye olan ilgisinin yetersiz olduğunu belirterek yatırım çağrısında bulundu.
KALİTE VE STANDARTTA DÜNYA İLE YARIŞIYORLAR
2020 yılında dünyada toplam 86 bin 900 MW karasal rüzgar türbini devreye alındığını, bu kurulu güçte Çin’in payının yüzde 56 gibi çok yüksek bir oran olduğunu hatırlatan Kalaycı, “Ülkemizin henüz sıfır noktasında olduğu deniz üstü RES’lerde de durum farklı değil. 2020 yılında dünya üzerinde ulaşılan 6 bin 100 MW gücündeki yatırımda Çin’in payı %50. Çinli firmalar, kalite ve standartlarda dünyadaki tüm rakipleriyle yarışabilecek seviyeye ulaştılar. Türkiye’de ise rüzgar enerjisinde ulaştığımız 10 bin 585 MW yatırımda Çin’li firmaların payı 127 MW ile sadece yüzde 1,21’e karşılık geliyor. Hem kurulu güç hem de üretim altyapısı anlamında rüzgâr enerjisinin başkenti olarak, Çin’li firmaları İzmir’e yatırım yapmaya davet ediyoruz.” dedi.
DÜNYA GENELİNDE PAZAR PAYI %39
Çin’in son on yılda yehilenebilir enerji teknolojilerinde baş döndürücü seviye ve kapasitelere ulaştığını anımsatan ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, 2020 yılı sonunda karasal rüzgâr enerjisinde dünyada ulaşılan 707 bin 400 MW kurulu güç içinde Çin’in payı yüzde 39’a karşılık geldiğini hatırlattı. Bu oranın, Çin’e en yakın ülke olan ABD’nin iki katından fazla olduğuna dikkat çeken Kalaycı, başta rüzgâr enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji türlerinde Çin’in tüm dünyayı çok ciddi şekilde domine ettiğini kaydetti.
Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:
DENİZ ÜSTÜ RES PAZARI 3 YILDA 4 KAT ARTACAK
“İzmir, özellikle deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinde gelişmekte olan yüzer temelli türbinler sayesinde Karadeniz, Ege, Akdeniz havzasındaki 30’dan fazla ülkeye doğrudan hitap edebilecek konumda. 2025 yılında karasal pazarın yıllık 88 bin 300 MW, deniz üstü pazarının ise 4 kat artarak yıllık 23 bin 900 MW olması bekleniyor. Tüm bu üretimleri yapacak, altyapı, yetişmiş mavi ve beyaz yakalı personel İzmir’de mevcuttur. Türkiye’de üretim yapan dört rüzgar türbin kanadı fabrikasının dördü de İzmir’de ve 3 ayrı kule ve 1 jeneratör fabrikasına da evsahipliği yapıyoruz. Avrupa’da dahi yenilenebilir enerjide bu ölçekte kümelenen başka bir şehir bulunmuyor. Çin’li firmaların Türkiye pazarına yapacakları açılımlarda, İzmir’in anahtar rol üstleneceğini biliyoruz.”