• Reklam

Apple, IP adreslerini Çin ile paylaşıyor

Safari’nin veri gönderdiği platformlara Tencent’in de eklenmesi oldukça dikkat çekti. Birçok kişinin PUBG ile yakından tanıdığı Tencent, Çin Hükümeti ile bağları oldukça güçlü olan şirketin, verileri ne için almış olacağı düşündürüyor

Apple, IP adreslerini Çin ile paylaşıyor
14 Ekim 2019 - 11:51 - Güncelleme: 14 Ekim 2019 - 11:56

Son dönemde ABD ve Çin arasında yaşanan ticari savaş artık herkes tarafından bilinir hale geldi. Bu savaştan en büyük darbeyi Huawei alırken Apple’dan, Hong Kong’da protestocuların kullandığı uygulamayı yasaklamak ve Tayvan bayrağı emojisini kaldırmak gibi Çin’i sevindiren hamleler gelmesi birçok kişiyi şaşırttı.

Apple internet tarayıcısı Safari’de kullanıcılara sunduğu “sahte web sitesi uyarısı” özelliği ile kimlik avı dolandırıcılığına karşı koruma sağlıyor. Bunun için Google Güvenli Tarama’ya uzun süredir veri gönderiliyordu.

APPLE IP ADRESLERİ TENCENT İLE PAYLAŞIYOR!

Safari’nin veri gönderdiği platformlara Tencent’in de eklenmesi oldukça dikkat çekti. Birçok kişinin PUBG ile yakından tanıdığı Tencent, Çin hükümeti ile bağları oldukça güçlü olan bir şirket. Bu kapsamda kullanıcıları endişelendiren detay, Tencent’in aldığı bu verileri hangi amaç için kullandığı. 


Hem Google hem de Tencent, kimlik avı koruması sistemlerinin çalışması için IP adreslerini kayıt altına alabilir. Ancak şirketin Çin Hükümeti ile sık sık yaptığı işbirliği, verilerinin  zararlı amaçlarlar için kullanılabileceği endişesi uyandırıyor.

ABD’nin Maryland eyaletindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nden profesör Matthew Green, Çinli şirketin bu bilgileri kötü amaçlı kullanması halinde Çin hükumetinin muhalifleri tespit etmesini sağlayabileceğini belirtiyor.

Apple’ın Safari kullanımında verileri paylaştığı Ayarlar > Safari > Gizlilik ve Güvenlik sekmesi altındaki “Safari ve Gizlilik Hakkında” seçeneğine tıkladığınızda açıkça belirtiliyor. Tabi isteyen kullanıcılar Sahte Web Sitesi Uyarısı özelliğini kapatarak bunun önüne geçebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum