Bakan Pakdemirli: Binlerce ufak yangın var!

    Dün İzmir Karabağlar’ın Tırazlı Mahallesi çevresinde başlayan ve hızla bölgeye yayılan orman yangınıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamadığı, binlerce ufak yangının sürdüğünü söyledi

    Bakan Pakdemirli: Binlerce ufak yangın var!
    19 Ağustos 2019 - 21:22 - Güncelleme: 21 Ağustos 2019 - 00:14

    Canlı yayında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, "Rüzgarın değişmesinden dolayı köylerimiz risk altında. Önemli bir risk yok. Sadece Kuyucak'ta tahliye yaptık, diğerlerinde yapmadık. Rüzgarın değişmesinden dolayı ister istemez bu köylerimizin üzerinde de bir kesif duman tabakası var ama önemli bir risk barındırmıyor. İlerleyen saatlerde herhangi bir risk görürsek bu köylerde de tahliyeye başlarız.

     

    Şehrin merkezi Kordon'dan görünen yangını,orada olan  binlerce kişi şaşkınlık ve isyanla izlediler

    Orman Genel Müdürümüz şuan helikopterde ve uçuyor. Koordinasyonu birlikte sağladık. Hava araçlarının gün boyu uçması çok önemliydi. Gün doğumu ve gün batımı arasında helikopterlerimiz uçabiliyor. Gün batımı bugün 20.08'dedir. 20.20'de helikopterlerin kışlaya dönme talimatını verdim.

    GECE UÇUŞUYLA MÜDAHALE EDİYORUZ

    Ama farklı bir imkanla da bugün gece görüş dürbünleriyle, sadece yönetim helikopterimizin, kara helikopterlerini yönlendirmek üzere bir uçuşumuz olacak. Bugün o uçuşa ben de refakat ediyor olacağım. Dünyada aslında yangınlarla mücadelede gece uçuşu yok. Gece uçuşuna dünyada müsaade edilen bir durum yok ama biz tabi ki bir ağacımız yanmasın diye bu ve bunun gibi projelerin hepsini mutlaka deniyor olacağız. Bu akşam da ilk defa bir gece uçuşu ile birlikte koordinasyonu sağlama maksatlı, yangını söndürme amaçlı değil, bir yönetim helikopteriyle gece yangını koordine ediyor olacağız."

    "BİNLERDE UFAK DEFEK YANGINLA MÜCADELE EDİYORUZ

    Muğla’daki yangınların rahatlamasından sonra bölgeye helikopter takviyesi yapıldığı bilgisini veren Bakan Pakdemirli, "Şu an havada 19 helikopter, 240 arazöz, 25 dozer ve bin 150 personelle yangına müdahale ediyoruz. Henüz ne yazık ki iyi haberi sizlerle paylaşamıyorum. Tamamen kontrol altına almadan, söndürme ve soğutma çalışmalarına başlamadan da bu iyi haberi paylaşmayacağım. Rüzgar dönüp duruyor. Kabaca 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü varsaydık. Mümkün mertebe, alanın büyümemesi, alanın çevrilmesi, önce kısmi sonra da tamamen kontrol altına almak için çabalarımız sürüyor. Şartlar sürekli aleyhimizde. Nem, ısı, rüzgar sürekli değişkenlik gösteriyor. Değişkenliğin gösterdiği durumlarda yangın sürekli atlamalar yapıyor. Tek bir yerde tek bir yangınla değil, yüzlerce hatta binlerce ufak ufak yangınla mücadele etmek durumundayız. Bu yüzden beklediğimizden daha fazla sürüyor. İnşallah bu yangının üstesinden geleceğiz." Bakan Pakdemirli, meteorolojik gelişmelerle ilgili de şu bilgiye verdi: "Şu anki meteorolojik şartlar, meteorolojinin bize verdiğinden daha iyi gidiyor ama bulunduğumuz ortamda kuvvetli ve değişken bir rüzgar var. Gece saatlerinde rüzgarın biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz. Böylece kara ekiplerimiz yangına biraz daha yaklaşabilecek." dedi. 

    SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI: İÇİMİZ YANIYOR, KAHROLUYORUZ  

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin İzmir’deki orman yangını ile ilgili açıklamalarda bulundu.

    Yetişkin, yangınının ilçeye bağlı Beyler Mahallesi'ni tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirterek, tüm iş makinelerini bu mahalleye yönlendirdiklerini yaklaşık 500 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü açıkladı.

    Yaban hayatının da ormanla birlikte kül olduğunu söyleyen Yetişkin, "İçimiz yanıyor, kahroluyoruz. Eski Orhanlı Mahallesi'nde tehlike geçse de Beyler Mahallesi halen tehdit altında. Rüzgar maalesef müdahaleyi zorlaştırmaya devam ediyor. Tüm iş makinalarımızı öğleye doğru Beyler'e gönderdik" dedi.

    GÖNÜLLÜLER DE MÜDAHALE EDİYOR 

    Yetişkin, Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçelerden gelen itfaiye personeli ile gönüllülerin yangının başladığı ilk andan itibaren canla başla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

    (video:Buket Çelik)

    (TV100)

     

     

     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum