• Reklam

Bakan, üçüncü zirveyi yapan illeri sıraladı

Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan, üçüncü zirveyi yapan illeri sıraladı
25 Kasım 2020 - 20:11

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunuyor.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Tatil nedeniyle memlekete dönüşlerin olduğu, ulaşımın yoğunlaştığı Kurban Bayramı sonrası vaka sayıları hızlı artış gösterdi.

Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Van başta olmak üzere birçok ilde hızlı artışlar gözledik.

Toplumda sıkça tartışılan bir konuya değinmek istiyorum. Sadece semptomlu hastaları bildirdiğimizi ifade etmek için Temmuz'dan itibaren veri tablolarımızda hasta kavramını kullanmayı tercih ettik.

Vatandaşımız tüm verilerden haberdar olmak istiyor. Sistemimize tüm bilgiler anlık işleniyor. HES kodu ile riskli kişiler anında tespit edilebiliyor.

Hasta olsun olmasın, testi pozitif olanlar ve bunların temaslılarını HES kodu üzerinden sorgulamak mümkün.

Önümüzdeki günlerde kapasitemizi 200 binli rakamlara çıkaracağız.

Artık açık test politikasına geçtiğimiz kabul edilebilir.

Artık semptom göstermeyen günlük vakaları da günlük tablolarda göstermek istiyoruz.

NELER SÖYLEDİ?

Koca, ''Birçok ülkenin aksine Türkiye sağlık sistemi pandemiyi sürpriz olarak karşılamadı. Daha önce uygulamaya koyduğumuz ulusal hazırlık planı çerçevesinde proaktif davranmaya gayret ettik. Yoğun bir mücadele dönemine girdik. Pandemi hastaneleri, acil hastanelerin devreye alınması, pozitif vakaların izolasyonu, temaslı takibi, yaşlı ve genç nüfusun sokağa çıkmasının kısıtlandırılması, okulların uzaktan eğitime geçmesi hayatın hemen her yönüne çok çeşitli tedbirler hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

''ARTIK AÇIK TEST POLİTİKASINA GEÇTİK''

Koca, ''Önümüzdeki günlerde kapasitemizi 200 binli rakamların üzerine çıkaracağız. Test kapasitemiz ve test politikamızın revizyonu Bilim Kurulu'nda gündem oldu. Artık açık test politikasına geçtiğimiz kabul edilebilir. Semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vermeyi planlıyoruz'' dedi.

AŞI AÇIKLAMASI

Aşı adayları geliştirmeye çalışan ender ülkelerden biriyiz diyen Koca, ''Bir tanesi klinik öncesini başarıyla tamamlamış ve gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlanmıştır. 44 gönüllüye uygulama yapıldı. Nisan ayında ilk aşıya kavuşmamızı ümit ediyorum. Aşı konusunda çalışma yapan ve aşı değerlendirme komisyonunun onayını alan bilim adamlarımızı ayrım yapmaksızın destekliyoruz. Çin ve Almanya kaynaklı aşıların ülkemizde faz çalışmalarıyla ilgili kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu yıl bitmeden aşıya kavuşmanın ümidi içindeyim. Risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ ZİRVE YAPAN İLLER

Koca, ''Bugün birçok ülke kapanma tedbirlerine yeniden başvurmak zorunda kaldı. Ülkemizde İstanbul, Bursa, İzmir gibi kentlerde artış trendi neredeyse tüm ülkeye yayılmış durumdadır. Gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz olmuştur. Geçen hafta bir dizi kısıtlayıcı kararlar uygulamaya konuldu. Önümüzde milletçe teyakkuzda olmamız gereken günler var. İhmalkarlık ve rehavet lüksümüz yok. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir üçüncü zirveyi yaşıyorlar. Sağlık çalışmaları seferberlik halinde.. Filyasyon ekipleri ev ev dolaşıyor, valilerimiz, kaymakamlarımız, belediyelerimiz mücadeleyi desteklemek için ellerinden geleni yapıyor'' diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum