• Reklam

Başkan Alanlı İzmir Defterdarı oldu

1 Eylül 2024 itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında köklü değişiklikler gerçekleştirildi. Resmî Gazete'de yayımlanan 161 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vergi dairesi başkanlıklarının unvanı "defterdarlık" olarak değiştirildi.

Başkan Alanlı İzmir Defterdarı oldu
03 Eylül 2024 - 10:14 - Güncelleme: 03 Eylül 2024 - 10:50
Resmî Gazete’de yayımlanan 161 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra yapılanmasında köklü değişiklikler gerçekleştirildi. 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak bu düzenlemeyle mevcut defterdarlıklar kapatıldı ve vergi dairesi başkanlıklarının unvanı “defterdarlık” olarak değiştirildi. Ayrıca, illerde yeni kurulan defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bağlandı.

Kararnamede özetle şu değişiklikler yapıldı:

29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları, bulundukları ilin ismini alarak “defterdarlık” unvanını aldı. Vergi dairesi başkanları da defterdar unvanıyla görevlendirildi. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kurularak GİB’in ülke genelindeki örgüt yapısı tek tip hale getirildi. İzmir Defterdarı olarak görevlendirilen İzmir’in başarılı ve sevilen bürokratı İzmir Vergi Daireleri Başkanı Ömer Alanlı, eski Defterdar Şenol Gezer’den görevi teslim aldı.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NDAN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞUNLAR BELİRTİLDİ:

“3 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan 161 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatı olan defterdarlıklar ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatı olan vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında toplanmıştır. Bu düzenleme ile 81 ilde doğrudan Başkanlığımıza bağlı defterdarlıklar kurulmuştur. Yeni defterdarlıklar, vergi dairesi başkanlıklarının görev ve yetkilerini üstlenmiş olup, 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları, bulundukları ilin ismi ile defterdarlık unvanını alarak mevcut görev ve fonksiyonlarına devam edecektir. Vergi dairesi başkanları, defterdar unvanını almıştır. Defterdar, taşrada Bakanlığımızın en büyük memuru ve il ve bağlı ilçeler teşkilatının amiri sıfatını da haizdir. Bakanlığımızın taşra teşkilatında bulunan muhasebat ve muhakemat birimleri mevcut görevlerini Başkanlığımızın defterdarına bağlı olarak yerine getirecektir. Ayrıca, personel müdürlükleri kaldırılmış ve bu müdürlüğün görevleri Başkanlığımız taşra teşkilatının ilgili müdürlüğünce yerine getirilecektir. İstanbul’da bulunan ve vergi dairesi fonksiyonlarına sahip olan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı ise kaldırılmıştır. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefleri, Başkanlığımızca belirlenecek yeni bir vergi dairesine aktarılacak veya yeni bir vergi dairesi kurulacaktır. Yapılan düzenlemeler 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerlidir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum