• Reklam

Başkan Soyer: İzmir'in dönüşümünü adım adım gerçekleştiriyoruz

İZMİR'de Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi'nin 1'inci etabı için düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Tüm vatandaşlarımızın içi rahat etsin. İzmir'in kentsel dönüşümünde vatandaşın sigortası belediyemizdir" dedi.

Başkan Soyer: İzmir'in dönüşümünü adım adım gerçekleştiriyoruz
23 Eylül 2022 - 10:24 - Güncelleme: 23 Eylül 2022 - 10:27

Konak ilçesi Ege Mahallesi'nde hayata geçirilecek Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi'nde Divan Residence projesinin basın lansmanı İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'in katılımı, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım'ın ev sahipliğinde düzenlendi. Lansmanda konuşan Soyer, İzmir'de en sıkıntılı olarak bilinen alanının dönüşüme uğradığını belirtip, projenin kentin geleceği için önemli olduğuna dikkati çekti. İzmir'in insanca ve doğayla uyumlu dönüşümünde yepyeni bir sayfa daha açtıklarını ifade eden Soyer, "Ege Mahallesi'nde dönüşüm başlıyor. Bu nedenle çok memnun ve gururluyum. İzmir'in yaşlı yapı stoğu şehrimizin en temel sorunlarından biri. Bunu çok iyi biliyoruz. Yarım yüzyılı aşan bir sürede oluşmuş bu plansızlığı düzenlemek ise hiç kolay değil. Ne var ki pes edecek değiliz. Göreve gelir gelmez İzmir'i gençleştirmeye başladık. Bu mücadelemize ara vermeden devam edeceğiz. İzmir, daha genç, daha güvenli ve daha huzurlu bir şehir olacak. Bunu hep birlikte başaracağız" dedi.

'YÜZDE YÜZ UZLAŞIYLA DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ'

Kentsel dönüşüme sadece eski binaların yıkılıp yerine yenilerin yapılması olarak bakmadıklarını dile getiren Soyer, İzmir'deki kentsel dönüşümü şehrin sosyal, kültürel ve mekânsal karakterin bir yansıması olarak gördüklerini söyledi. Yerinde dönüşümün en temel ilkeleri olduğunu ifade eden Soyer "Mahallerimizin ruhu ancak orada doğmuş ve büyümüş insanların eliyle korunup gelişebilir. Toplamda altı bölgede, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe, Gaziemir ve Örnekköy'de İzmir'in dönüşümünü adım adım gerçekleştiriyoruz. Genç bir İzmir inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ege Mahallesi'nde gerçekleştireceğimiz dönüşümle birlikte yaklaşık dört bin kişinin ikamet ettiği bu bölge, hak ettiği çehreye kavuşacak. Bu projemize başlarken üç temel ilkeyi benimsedik. Birincisi az önce söylediğim gibi yerinde dönüşüm. Elbette amacımız Ege Mahallesi'nde yaşayan herkese daha güvenli ve sağlıklı evler sağlamak. Fakat biz aynı zamanda bu mahallede doğanlar yine burada yaşasın istiyoruz. Bu nedenle ikinci ilkemiz her bir vatandaşımızın rızasını almak. Yani yüzde yüz uzlaşıyla dönüşüm yapıyoruz. Tüm bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesi ve garantörlüğü ile yürütüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın içi rahat etsin. İzmir'in kentsel dönüşümünde vatandaşın sigortası belediyemizdir. İster Ege Mahallesi'nde olduğu gibi yüklenici firma ile çalışalım, isterse İzmir'e özgü kooperatifçilik modelimizi uygulayalım, vatandaşımızın daima yanındayız" açıklamalarında bulundu.

'EVLERİ YIKARKEN RUHLARI İNCİTMİYORUZ'

Ege Mahallesi'ndeki çalışmalar tamamlandığında, yedi hektarlık dönüşüm alanının hem fiziksel hem de sosyal açıdan tüm eksiklerini gidereceklerini anlatan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Depreme dayanıklı, yeni bir Ege Mahallesi doğacak. Projemizde ticaret ve konut fonksiyonlu bir yüksek yapı bloğu ile iki adet konut bloğu bulunuyor. İnşaat alanımız tam 120 bin metrekare. Projede yüksek yapı bloğunda 422 konut ve 4 adet iş yeri, iki adet konut bloğunda ise 248 konut olmak üzere toplam 674 bağımsız birim yer alıyor. Belediyemize ait olan 356 konut hak sahiplerine anahtar teslim olarak verilecek. Biz kentsel dönüşüm yaptığımız yerlerde evleri yıkarken, ruhları incitmiyoruz. Daha iyisini hep birlikte inşa ediyoruz. Tüm diğer kentsel dönüşüm projelerimizde bunu başardık. Göreceksiniz, burada da aynı başarıyı elde edeceğiz."

'36 BİN BİNANIN DEPREME DİRENCİNİ ÖLÇÜYORUZ'

Konuşmasının ardından sorularını da yanıtlayan Soyer, kent genelindeki yaklaşık 36 bin binanın depreme direnciyle ilgili bir ölçüm yaptıklarını belirterek, "İzmir tarih boyunca göç alan cazip kentlerinden biri oldu. Belediye olarak mikro ölçekte bir deprem çalışması yürütüyoruz. 10 üniversite ve 84 akademisyenle protokol yaptık. Tüm İzmir'in yer altı fotoğrafını çıkartıyoruz. 36 aylık çalışmanın yarısını tamamladık. İzmir gelecekte nereye, ne kadar yapı yapabilir, hangi faylar daha tehlikeli bunları göreceğiz. Bu bilimsel bir çalışma ve kentin geleceğinin nereye doğru büyümesi gerektiğini ortaya koyacak. 36 bin binanın depreme direncini ölçüyoruz. İkinci etapla ilgili bir protokol daha imzaladık. Bir yandan şehrin mevcut durumunu tespit edip ne tür yapılaşma gerektiğini tespit ediyoruz. Bunlar hem yatırımcılar hem yaşayanlar için bir güvence oluşturacak" dedi.

'VATANDAŞ İLE MÜTEAHHİT ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ'

Görev süresi boyunca kent genelinde yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Soyer, yerinde dönüşümün tüm ülkeye örnek olabileceğini söyleyip, "Göreve geldiğimde 3 bin konut için kentsel dönüşüm hazırlığı vardı. Ama müteahhitler ihaleye girmiyordu. Davet edip sorunu konuştuk. Yeterli kar görmediklerini belirttiler. Belediyenin payını aşağı çekmek istediler. Belediye şirketlerini devreye sokunca inanılmaz hız kazandık. Vatandaş tapusunu bize devrediyor. Binlerce vatandaş belediyeye güvenip tapusunu devrediyor. Yerinde dönüşüm ilkemize göre insanların yaşadığı yerde komşularını kaybetmeden yaşamalarını istiyoruz. Vatandaş ile müteahhit arasında köprü görevi üstleniyoruz. Biz garantör oluyoruz. Hem yatırımcının hakkını hem vatandaşın hakkını korumuş oluyoruz. Belediye olarak hiçbir talebimiz yok. Biz sadece kamu hizmeti veriyoruz" diye konuştu.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum