• Reklam

Başkan Tugay'dan 'memur eylemi' açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TİS sürecinde yaşanan tıkanma sebebiyle memurların 1 günlük iş bırakma eylemi hakkında konuştu. Başkan Tugay açıklamasında sosyal denge tazminatı (SDT) maddi miktarı ile ilgili uyuşmazlık olduğunu belirtirken sendikanın istediği ile belediyenin verdiği rakam arasında 10 bin TL fark olduğunu açıkladı.

Başkan Tugay'dan 'memur eylemi' açıklaması
13 Haziran 2024 - 12:58

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel Sen) arasında gerçekleşen, İzBB’de çalışan 6 bin memuru ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde Sosyal Denge Tazminatı maddesinde anlaşmaması sebebiyle memurlar 2 gündür eylem yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın makamının önünde yaptıkları eylemlerin büyümesi sonucunda Tugay basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Tugay açıklamasında, "Konu bütçe ile alakalı değil. Biz bu artışı yaparsak halkımızda suç duyurusunda bulunacak ve bize faizle birlikte geri ödeteceğini söyleyen bir rapor ile karşı karşıyayım. Ben insanların demokratik tepkisine saygı gösteriyorum. Ben İzmir halkı adına bu görevi yerine getiriyorum. Burası benim kendi şirketim değil. Harcanan her para halkın parasıdır. Doğruları yapma zorunluluğum vardır. Yasal üst sınırı üzerine çıkamayacağımı söylemek dışında bir şey yapamıyorum. Tasarrufu tedbirleri ile alakası yok" ifadelerini kullandı.

 

     İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel Sen) arasında gerçekleşen, İzBB’de çalışan 6 bin memuru ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde Sosyal Denge Tazminatı maddesinde anlaşma sağlanamadı.  Uzlaşı sağlanamaması üzerine memurlar masadan kalkarak eyleme başladı. 

    Olayların 2 gündür durdurulamaması üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kültürpark İzmir Sanat'ta bulunan çalışma ofisinde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

     

    "SORUŞTURMA OLACAK" 

    Başkan Cemil Tugay açıklamasında, "Dışarıda bir eylem durumu var. Bununla ilgili olarak bir açıklama yapsam iyi olur diye düşündüm. Her şeyden önce konu anlaşılmıyor gibi geliyor. Şu an İzBB ve memurlarının sendikası ile aramızda bir uyuşmazlık var. Bu sosyal denge tazminatı maddi miktarı ile ilgili. Onların bizden talepleri ve bizim verebileceğimizi söyledigimiz rakamdan kaynaklı bu durum. Herkes maaşını ve yan ödemelerini alıyor ve işçilerle alakası yok bu durumun. Tamamen memurlarla uzlaşmamanın getirdiği bir durum. İnsanların talep etmeleri ve tepki göstermeleri doğaldır. Ancak unutmamamız gereken bir şey var memurlar kanunlarla sorumlulukları belli olan arkadaşlarımızdır. Dün hepimizi üzen durumlar yaşandı. Meclis önünde bir arbede yaşandı. Meclisin düzenini bozmak için bir hareket içinde olundu. Yaşanan boyutu ile olmaması gereken bir şeydi. Bununla ilgili soruşturma olacak" ifadelerine yer verdi. 

    “HERKES MAAŞINI ALIYOR”

    Büyükşehirde Tüm-Bel-Sen ve Tüm-Yerel-Sen çalışanları tarafından devam eden eylemlerle ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay sözlerine, “Ortada bir görüş ayrılığı var. Tamamen sosyal denge tazminatıyla alakalı. Bizim verebileceğimizi söylediğimiz rakamla uyuşmazlık. İşçilerle alakalı herkes maaşını alıyor. Tamamen memurlarla sosyal denge tazminatıyla alakalı” diyerek başladı.

    “YASAL ÜST SINIRIN ÜZERİNE ÇIKAMAYIZ”

    Sorunun ne olduğuyla ilgili konuşacak olursak sendikanın talep ettiği SDT kanunun belirlemiş olduğu sınırın üzerinde. Bunun üzerine çıkamayız yapamayız. Bu zaten İzmir dışında hiçbir yerde uygulanmayan bir şey. Bizde geçen dönemde üzerine çıkılmış. Fakat ben imzalamadım bunu. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapıyoruz. Sendikadaki arkadaşlarımızla bunu görüştük. Elimde son bir rapor var. Sayıştay’ın daha önceki yıllara ilişkin aynı konuda vermiş olduğu kesinleşmiş mahkeme kararlarını dikkate almak ve ödeme yapmak konusunda ısrar eden sözleşme yapma yetkisine sahip belediye başkanı hakkında soruşturma yapılması için bakanlığa yazı yazılmasına dair belge var. Belediye başkanı aynı zamanda oluşan kamu zararından sorumlu. Bu ifadeler bize bu anlaşmayı yapamaz hale getiriyor. Konu bütçeden kaynaklıymış gibi söyleniyor ama bütçeden değil. Bu yasaya uymakla ilgili. Bunun dışında anlaşamadığımız başka hiçbir şey yok. Ben insanların her türlü demokratik tepkisine saygı göstermekle beraber burada İzmir halkı adına görevdeyiz. Burası benim kendi özel şirketim değil kurallara uymak zorundayım. Burada harcanan her türlü para belediye bütçesinden ve halkın parasıdır. Doğruları yapmak zorunluluğum vardır. Bu yüzden yasal üst sınır üzerine çıkamayacağımı söylemek zorundayım.

    “Konunun tasarruf tedbirleriyle alakalı olmadığını” söyleyen Tugay, “Karşıyaka’da iken benden önceki belediye başkanı bu hakkı vermişti. Ben o dönemde memur sayısını göze alarak anormal bir artış yapmadan yasal üst sınırın bir miktar üzerinde sözleşmeye imza attım. Daha sonra benden çok daha yüksek bir artış istendiğinde yapamayacağımı da söyledim. Yasal üst sınırı devlet belirliyor. Karşıyaka’da 400 civarı burada 6 binden fazla memurla ilgili bir karar. Olası bir kamu zararı göze alamayacağımız bir suçtur. Böyle bir şeyi ne ben ne de başka bir belediye başkanı yapamaz. Orada da istenilen artışları yapmadığım için benzer süreçler yaşanmıştı” dedi.

    "Biz her zaman memurların grevli toplu sözleşme hakkını savunduk" diyen Tugay, “Olayın siyasi tarafında hükümetin yasal üst sınır koymasını da doğru bulmuyoruz. Ama biz uymadığımız takdirde cezai işlem başlayacağı için bu gözle de bakılmalı. Tüm çalışanların hakları güvende” ifadelerini kullandı.

    SENDİKA 22 BİN İSTİYOR! 

    8 bin 700 civarı bir tazminat üst sınır belirlendiğini aktaran Tugay, "Buna yol ve yemek gibi eklemelerle 12 bin liraya çıkarılabiliyor. Sendikanın talep ettiği 22 bin lira. Konu para değil. Konu yasaya uyma ve uymama halinde bir suçlama ile karşı karşıya kalacağız. Biz her zaman memurların toplu sözleşme hakkını savunduk. hükümetin yasal üst sınır koymasını doğru bulmuyoruz. Uymadığımız takdirde yasal süreçler başlayacak. Tüm çalışanların yanındayız" diye konuştu.  

    AK PARTİ FIRSATÇILIK YAPIYOR
    AK Parti Grubu için; böyle bir kural koyup mecliste bize ‘neden vermiyorsunuz?’ diye eleştirilmesini yanlış ve fırsatçılık olarak düşünüyorum. Temmuz ayında maaş artışı olacak. Yasal üst sınırı daha yukarı almak tamamen hükümetin inisiyatifinde Bu kararı biz almadık. Memurlar grevli TİS yapma hakları yoksa tamamen yasaları yapanlardır. Bütün yaşananlarla ilgili genel merkezimizi bilgilendirdim. Siyasi olarak kendi görevimizi yasal olarak sıkıntıya sokmadan yapmak, İzmir halkına yapmamız hizmeti yapma konusunda kararlıyız.

    Hukuken haklı olduğumu idrak ettiklerine emininim. Biz yakarız yıkarız diye düşünen varsa bu iyi niyetli değil. Görevimin başındayım, 5 yıl boyunca hizmet vereceğim. Bu hizmeti belediye olarak layıkıyla vereceğiz. Bu durum doğrusu anlaşılırsa çözülür. Yasa dışı davrananlar varsa ne gerekiyorsa o adım atılır.

    TUGAY’IN AÇIKLAMASINA SENDİKADAN TEPKİ!
    Tugay'ın ofisinin önünde toplanan sendika üyeleri ise Başkan Tugay'a tepki gösterdi. TÜM-BEL-SEN 1 no'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş açıklamasında “Başkan tek taraflı bir açıklama yaptı. Masada olmak istedik, karşımıza polisleri diktiler. Biz buranın çalışanlarıyız, biz burada polisin olmasını istemiyoruz. Kendileriyle medenice görüşmek istiyoruz, karşımıza polisi dikip biber gazı sıktıranlara yazıklar olsun"


    YORUMLAR

    • 0 Yorum