• Reklam

Yorgancılar: Beni satın alacak para daha basılmadı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisi üzerine görüşlerini bildirdi, çarpıcı açıklamalar yaptı.

Yorgancılar: Beni satın alacak para daha basılmadı
09 Temmuz 2019 - 11:50 - Güncelleme: 09 Temmuz 2019 - 22:57

HASAN ÇÖLMEKÇİ YAZDI

Atadan sanayici olan, 2009 yılından bu yana Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı olarak hizmet veren Ender Yorgancılar ile bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisi üzerine sohbet ettik. Özel hayatından detaylar da aldığımız Ender bey bu sohbette özellikle “eğitim”in üzerinde durdu. Sanayi devrimlerini ıskalamamak için eğitimi ıskalamamak gerektiğini söyledi. Ve bir de şunu söyledi: Beni satın alacak para daha basılmadı... Neden söyledi buyurun ayrıntılarda görün.

Türkiye'de yüksek teknolojili ürün üretilemediğinden dem vuran Yorgancılar şunları söyledi:

“100 dolarlık ihracatımızın 67-68 dolarını ithal ediyoruz. En büyük kaybımız burada. Yüksek teknolojili ürün yapamıyoruz. Orta teknolojili yapıyoruz. Eğer ihracatta 100’ün 25-30 dolarını ithal eden olsak, cari açık problemimiz ortadan kalkar. Bu da eğitimle olacak. Şimdi teknoloji ve yazılım şirketleri dünyanın en değerli markaları. Bunların öne çıkması ve Ar-Ge harcamalarında ilk sıralarda yer alması, tesadüf olmasa gerek.”

Bazı kentlerde belirli sektörlerin ön plana çıkmasına karşın İzmir'in 64 farklı sektörü barındırdığını belirten EBSO Başkanı Yorgancılar, “Denizli tekstil, Kocaeli otomotive yönelirken İzmir bu ikisinin dışında gıda, petrokimya, tarım başta çok önemli sektörleri barındırıyor. Bu çeşitliliği iyi değerlendirmek lazım” dedi.

ender-yorgancilar7.jpg

EĞİTİM 4.0'A GEÇMELİYİZ

Dünya pazarlarında boy gösterebilmek, rekabette öne çıkabilmek için Sanayi4.0 sürecini ıskalamamak gerektiğini anlatan Ender Yorgancılar görüşlerini şöyle dile getirdi:

“İş yapış şeklimizden yönetim anlayışına kadar tüm süreçlerimizi etkileyen ‘Sanayi 4.0’ bizleri dijital bireylere, dijital fabrikalara, dijital şehirlere dönüştürüyor. Bu dönüşüm, doğru hamlelerle bize yeni fırsatlar yaratacak. Ama ülke olarak eyleme geçmek zorundayız. Robotlar, belki de meslektaş olacak. Yine de hep insana ihtiyaç var.

İleri teknoloji ihracatının, imalat ürünleri ihracatı içindeki payı Türkiye’de yüzde 3’lerde iken, dünya ortalaması yüzde 18’lerde.. Bunun için eğitim sistemimizin Sanayi 4.0’ın altyapısını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesini, ilkokullarımızdan başlamak üzere kodlama eğitiminin zorunlu olmasını, geleceğin mesleklerine yönelik bölümlerin açılmasını uzun süredir talep ediyoruz. Bizim Sanayi 4.0’dan önce Eğitim 4.0’ı yapmamız lazım. En büyük ihtiyacımız olan Eğitim 4.0’dır. Eğitim 4.0 ile yetenekleri ve yaratıcılığı destekleyecek hızlı bir dönüşüme, girişimcilik ruhunu destekleyecek çözümleri arttırmaya, uygulamaya ihtiyacımız var.

Burada meslek liseleri de çok önemli. Yeteneğe bağlı eğitim sistemi olmalı. Bana sorarsanız, zaten bu konuda çoğu kişi de hemfikir, geleceğin sektörü olacak. Bu konuya eğilmek lazım. Örneğin; ülkemiz 1 milyar 137 milyon dolarlık oyun yazıp ihraç etmiş. Burada sıfır maliyet, yüzde 100 yerli, tamamı bizim hanemize yazıyor. Eğitimin neden çok önemli olduğunu vurgulamak istediğim nokta bu.”

Önemi giderek artan tarımsal üretim ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Sektör halen 5 milyonun üzerinde insanın istihdam edilmesine, 82 milyon vatandaşımızın, 40 milyona yakın turistin beslenmesine imkan vermektedir. Yine 6 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı ve tarıma dayalı sanayi ürünleri içindeki girdi katkısı ile sektör, ülkemizin döviz kazançlarına da destek oluyor. Dolayısıyla tarım ülkemizin en önemli sektörlerinin başında gelmektedir. Bu konuda ulusal olduğu kadar hep uluslararası düşünmeliyiz" dedi.

ender-yorgancilar1.jpg

YILLARDIR 06.00'DA KALKIYOR

Adının İzmir'de artık bir marka olduğunu söylediğimiz Ender Yorgancılar, sadece EBSO'ya, İzmir ekonomisine emek harcamıyor. Kendi işi, ata yadigarı İZELTAŞ şirketi var. Sağlam bir aile yapısıyla da hep alkışlanan, sosyal yardım faaliyetlerine katılan Yorgancılar'ın kendine pek vakit ayıramadığını da öğreniyoruz.

Sabah 06.00'da kalkmasına karşın zamanı kendisine yetiremeyen Ender beyin tek hobisi tavla oynamak. Spora vakit ayıramadığını dile getiren Yorgancılar, en kötü huyunun da çok sigara içmek olduğunu itiraf ediyor.

ÜYELER YÜZDE 97 MEMNUN

Sık sık EBSO üyesi sanayiciler için memnuniyet anketleri yaptırdığını dile getiren Başkan Yorgancılar, “Bu yıl ankette memnuniyet oranı yüzde 97'ye yükseldi. Önceki ankette yüzde 85'ti. Bu bizim için onur verici bir durum. Üyeler bana bu anketlerde mesaj da gönderiyor. Çok sigara içtiğimi bilenler, anketörlere, 'aman sağlığına dikkat etsin, az sigara içsin, kendine iyi baksın' diye söylemişler...

Tabi ki duyulan memnuniyetin bir anlamı var. Uluslararası işbirliği kültürü, sanayi, ticaret ve toplumsal refahın geliştirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık veren bir Oda olarak, uluslararası ölçekte Türkiye’de bir ilke daha imza attık. EBSO'muz, 28 ülkenin oluşturduğu Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) tarafından 'En İyi Oda' seçildi ve Türkiye’den bu ödülü alan ilk Oda oldu. Ayrıca Mükemmellik ödülleri de aldık” dedi.

“ODANIN KALEMİNE DOKUNMAM”

Üyeler arasında “Güven veren, dürüst yönetici” diye de anılan Ender Yorgancılar, masasındaki kalemleri gösterip, “Bu kalemler kimin biliyor musunuz” diye sordu. Sonra devam etti:

“Bunları hep kendi paramla alırım. Ola ki unutarak buradan çıkışta cebime atar giderim, evde unuturum diye... Buranın her kuruşu üyelerimizin, kamunun. Kasamızda şu an fazladan paramız var. Ve yeri gelmişken şunu da söyleyeyim. Beni satın alacak para daha basılmadı. Basılmaz da... Kimseye göre hareket etmem. Odamızı, ülkemizin yararı için üyelerimizle idare ederiz. Tek güvencem ve güç aldığım kişi, şu arkamda ve karşımda fotoğrafını gördüğünüz Atatürk...”

NEDEN SİYASETE GİRMİYOR?

İnsanların ekmeğini kazandığı, işini yaptığı ülkeye, kente her zaman vefa borcu olduğuna inandığını dile getiren Yorgancılar, “Bu vefa borcu hizmetle ödenir. Kimi dernek-oda başkanlığı yapar, kimi kulüp, kimi belediye başkanlığı veya milletvekilliği... Ben bir sanayici olarak oda başkanlığını seçtim. Siyasetten uzak duruyorum. Ha bu uzak durma yapamam diye değil, alasını yaparım. Ama ben vefa borcumu oda başkanlığı yaparak ödüyorum. Bundan da çok mutluyum” diye konuştu.

...

ENDER YORGANCILAR KİMDİR?

1957 İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Pazarlama Bölümü mezunu.

1994 yılından bu yana meclis üyesi olduğu Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda 6 yıl yönetim kurulu üyeliği, 2005-2008 döneminde meclis başkanlığı yaptı. 2013-2018 ve 2018-2022 dönemleri seçimlerine; üst üste, rakibi olmadan tek liste girerek güven tazeledi. 2009 -2013 döneminde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde, 2013-2018 döneminde Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. EBSO tarihinde art arda iki dönem TOBB Yönetim Kurulu’na seçilen ilk başkan oldu.

2007 yılından bu yana Filipinler İzmir Fahri Konsolosluğu görevinde.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı, TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezleri A.Ş, Dünya KOBİ Forumu Vakfı, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Serbest Bölge A.Ş, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu, İZFAŞ, İzmir Turizm Tanıtma Vakfı gibi bir çok kurum ve kuruluşta yönetim kurulu ve mütevelli heyet üyesi. MEYBEM Başkanı, Türkiye Global Standartlar Tedarik Zinciri ve Lojistik Eğitim Vakfı Başkanı, Ege Genç İşadamları Derneği Kurucu Üyesi, Ege Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi, Karşıyaka Spor Kulübü Üyesi ve Karşıyaka Rotary Kulüp kurucusu.

Türkiye'nin ilk el aletleri üreticisi İZELTAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Ar-Ge Merkezi'nin kurucusu.

Evli, bir çocuk ve bir torun sahibi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum