Çeşme'nin en güzel koyuna otel!
Türk Metal Sendikası, Çeşme’nin en güzel koyları arasında yer alan Pırlanta Plajı’nda sahibi olduğu metrelerce uzunluktaki parseli üzerinde yeni plan çalışması başlattı. Üzerinde atıl binalar olan denize sıfır parsele otel dikilmesi planlanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çeşme Şehitmehmet Mahallesi’nde yer alan bir doğal SİT alana dair 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı revizyonlarını yayımladı.
Türk Harb İş’e ait 935 ada 2 parseli satın alan Türk Metal Sendikası yeni imar planı çalışmalarını başlattı. Sendika, planlarla birlikte parseller üzerinde yer alan plansız, Kıyı Kanunu’na aykırı yapıları sosyal tesisleri yıkarak yeni bir otel yapmayı planlıyor.
KIYI KANUNU’NDAN DOLAYI KAÇAK DURUMA DÜŞTÜ
Parseli 1970’li yılların sonuna doğru satın alan Türk Harb İş Sendikası, 1992 tarihinde ruhsat alarak çalışmalara başlamış ancak ertesi yıl Kıyı Kanunu gerekçe gösterilerek ruhsat belediye tarafından iptal edilmiş. Ruhsatın iptaline karşı açılan dava, önce İzmir İdare Mahkemesi ardından da Danıştay’dan sendika aleyhine sonuçlandı. Yargılama sürecinin ardından 72 villa tipi konut ve tesisler kaderine terk edildi. Parsel sendika genel merkezinin aldığı kararla satışa çıkarıldı ve 2017 yılında da Türk Metal Sendikası’na satıldı.
Plan açıklama raporunda şu bilgiler yer aldı:
Toplam 28.958,717 m² büyüklüğündeki planlama alanında, Otel, Günübirlik Tesis Alanı, Rekreatif Alan ve Yol kullanımları yer alıyor. Otel alanında En Fazla KAKS: 0.30 ve En Fazla Yükseklik: 3 Kat, Günübirlik tesis alanında, En Fazla Yükseklik: 4.50 M (1 Kat), Asma Kat yapılması halinde ise, En Fazla Yükseklik: 5.50 M (1 Kat) yapılaşma koşulu önerilmiştir. Parsel "Rekreatif Alan" olarak belirlenen sahil şeridinin 1. Bölümü (ilk 50 metre) emsal hesabına dahil edilmemiş ve toplumun kullanımına uygun olacak şekilde düzenlemeler önerilmiştir. Bu alanda 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4. Maddesinde tanımlanan rekreatif amaçlı kullanımlar (Açık olarak düzenlenen oturma ve yemek yerleri, yemek pişirme yerleri, çeşmeler ve açık havuzlar, oyun ve açık spor alanları, açık gösteri alanları, yeşil bitki örtüsü vb.) ile aynı yönetmeliğin 13. Maddesinde belirlenen yapı ve tesislerden duş, gölgelik, soyunma kabini aralarında en az 150 metre mesafe olmak kaydıyla 6m² yi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalate yer alabilir şeklinde yönetmelik hükümleri dikkate alınmıştır.
Çeşme İlçesi, turizmin ana odaklarından birisidir. Bir taraftan doğa koruma alanlarının fazla olması doğanın iyi korunmasını sağlamıştır. Diğer taraftan da yapılaşmayı kısıtlı tutmuş olması ve ikinci konut talebinin fazla olması, özellikle turistik yatak kapasitesinin düşük kalması sonucunu doğurmuştur. Taşınmaz üzerinde bulunan ve bugüne kadar hiç kullanılmamış yapılar, yapıldığı yıllarda kıyı kanunu henüz yasalaşmadığından, bugünkü kıyı kanunu mevzuatına da aykırı bir yapılaşmayı ortaya koymuştur. Bugün, söz konusu yapılar hem kıyı kanununa aykırı, hem köhne yapısı ve hiç kullanılmaması sebepleri ile kötü bir görüntü çizmektedir. Planın gerekçelerinden birisi, bu yapıların yıkıp yerine Çeşme ilçesine yatak kapasitesi kazandıracak, nitelikli, çevre ile uyumlu, sürdürülebilir bir otel yapılmasını sağlamaktır.
Plan değişişkliği ile birlikte parselin deniz kıyısında ilk 50 metrelik kısmı Kıyı Kanunu kapsamında yapılaşma alanında çıkarılırken yaklaşık 29 bin metrekarelik alanın 5600 metrekarelik kısmı otel, 9 bin 700 metrekarelik kısmı ise günü birlik tesis alanlarına ayrıldı. Geri kalan bölgeler ise rekreatif alan ve yol olarak belirlendi. (Egedesonsöz)
YORUMLAR