Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 4,5 yılını değerlendirdi
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 2019 yılından bugüne olan Çiğli Belediyesi projelerini basın toplantısında değerlendirdi.
19 Aralık 2023 - 12:56 - Güncelleme: 19 Aralık 2023 - 13:01
Cumhuriyet Halk Partisi’nden 2019 yılında yüzde 62 oy ile Çiğli Belediye Başkanı seçilen Utku Gümrükçü, göreve gelişinin üzerinden geçen 4,5 yıllık süreci değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi.
GELİRLERİMİZİ 3 KAT ARTIRDIK
Sözlerine seçim döneminde verdiği sözlerin büyük bölümünü gerçekleştirdiğini belirterek başlayan Başkan Gümrükçü, "2019 yılında CHP 27 Ocak’ta PM kararı ile beni Çiğli Belediye adayı olarak gösterdi. Yaklaşık 5’inci yılımızı tamamlıyoruz. Biz yola çıkarken ,Türkiye'deki tüm CHP’li belediyeler 12 maddelik seçim beyannamesi ile yola çıktı. Sonra biz aday olunca 16 maddelik seçim beyannamesi ile Çiğlilerin karşısına çıktık. Biz bunları yüzde 93 oranında verdiğimiz vaatleri yerine getirmişiz. Anneler işe çocuklar işe de eksik kalmışız. Başka ülkelerde eğitim yerel yönetimlerin işi değil. Eğitim ulusal düzeyde planlanması gereken, içerikleri uzman eliyle hazırlanması gerekirken, Türkiye'de yerel yönetimler eğitim alanına destek koymak zorunda. Çiğli'de dönüşüm zamanı diye sloganlarla karşınıza çıkmıştık. Belediyenin güçlü olması için ekonomisinin güçlü olması lazım demiştik. Türkiye'nin en borçlu belediyesi ilan eden birileri bir deli kuyuya taş atar sonra onu çıkarmaya çalışırız. Bizim yaptığımız aslında Çiğli Belediyesi özelinde ekonomik devrimdir. Kesin hesapta belediyenin kasasına giren çıkan paralar incelenir ve mecliste kabul edilir. Belediye bütçesi yıllıktır. 2023'ü bitiremediğimi için yaklaşık rakam söyleyebilirim. Belediyeyi aldığımızda 166 milyon 667 bin TL belediye kasasına giren gelir var. Bütçe bir tasarımdır. Çiğli Belediyesi 2018'de 205 milyonluk bütçe tasarlamış 166 milyon gelir toplamış. 2022 yılında bunu 506 milyon 600 bin TL'ye çıkmış. Yani 3 kat artmış. Bu yıllar arasında Karşıyaka, Bayraklı gibi komşu belediyelerimizin geliri 2 kat artmış. Çiğli Belediyesi gelir toplamada çok başarılı olmuş. Kendisinden büyük nüfusu olan Bayraklı'yı geçmiş demektir. 778 milyon TL kasaya 2023 yılında para girmiş. 840 milyon TL civarına bu yılı kapatacağız diye düşünüyorum. Yani göreve geldiğimizden beri geliri 5 kat arttırmışız. Bizim nüfusumuz 220 bin bandında. Belediye gelirinin nüfusa oranı ile kişi başına düşen belediye gelirlerinde Çiğli metropol birincisidir" ifadelerini kullandı.
HİZMET ETMEKLE DE YÜKÜMLÜYÜZ
Çalışan ücretlerindeki artışlara dikkat çeken Gümrükçü, "Maalesef artan enflasyon ve 6 ayda bir yapılan asgari ücret ve memur zamları, personel sayısı artmasa da personel giderini ciddi artırıyoruz. Göreve geldiğimizde ayda 6 milyon TL personel maaşı ödüyorduk. 2023 yılında 36 milyon TL ödüyoruz. Gelirlerimiz 5 kat artarken personel gideri 6 kat artınca dengeyi kurmakta zorlanıyoruz. Biz çünkü aynı zamanda hizmet etmekle de yükümlüyüz" diye konuştu.
ZORLAYICI BİR FAKTÖR
İller Bankası paylarına vurgu yapan Gümrükçü, "İller Bankası'na belediyelerden pay gelir bunlarla da memur işçi parası ödenir. Vergiler de vatandaşa hizmet olarak döner. Biz 6 milyon TL öderken 2 milyon TL İller Bankası'ndan geliyordu. 36 milyon TL öderken 16 milyon TL geliyor. Yani ayda 25 milyonluk açığı kapatmaya çalışıyoruz.Bu da zorlayıcı bir faktör oluyor" ifadelerini kullandı.
GEÇMİŞTEN KALAN BORÇLARI ÖDEDİK
'En borçlu belediye' eleştirilerine yanıt veren Gümrükçü, "Kasada parayla devrettim, borcu olmayan belediye verdim sözleri vardır. Kasada para ile devrettim. Dönemin parası ile 1,5 milyon para var. 280 bin dolar ediyordu o günkü kurla. 2014-2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon TL. aynı dönemde ödenen kredi 23 milyon TL. Toplam 32 milyon bize kalan ödenmemiş kredi var. Kasa borcu, piyasa borcu 19-20 milyon bandında. Toplamında 52 milyon TL devlet borcu hariç, kurla 10 milyon 50 bin dolar... Bugünkü kurla çarpınca 300 milyon TL borç çıkar. Ne ödedin derseniz bizden önceki 3-4 belediye başkanından kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Şantiye binası yapılmış 2012'de onu bitirdik. Niye borçlandılar demiyorum. Borçsuz belediye de olmaz tabii ki. Ancak aldığımız ve nereden nereye geldiğimizi göstermek için rakamlar önemli. Borç yiğidin kamçısı ama diyebiliyorsan. Tüm belediyelerin borcu var. İzBB'nin de borcu var ancak kredi notu AAA olabiliyor. Önemli olan gelirsinizin giderinize dengesi. 2014-2018 arasında gelirle borç oranı yüzde 92. Şimdi en borçlu belediyeyiz ya... Yüzde 69'a düşmüş bu rakam. Çiğli Belediyesi'nin borcu şuan 540 milyon TL. Bu yapılandırma yapılmış hali. Bizim kendi dönemimizde çektiğimiz haricinde bir şey yok” ifadelerini kullandı.
400 BİN BAŞVURUYA DÖNÜŞ YAPIYORUZ
Sanalda yapılan çalışmalara da değinen Gümrükçü "Kurumun kapasitesinin geliştirmek için çok uğraştık. 12-13 müdürlük kurduk. Personel sayısı arttı diyorlar. Ben yeğenimi mi alıyorum, akrabamı mı alıyorum yoksa gerekli kişileri mi alıyoruz, önemli olan bu.Yeni kurulan müdürlüklerde 416 kişi çalışıyor. Bizim rakamlarımız realde 200 civarı artmıştır. CHP'nin Afyon'da kampı vardı. Buradaki kampta tüm belediyelere dendi ki kentinizi insan hakları keti yapacaksınız dendi. Bu partinin verdiği görevdi. Biz bunu bir Alman Vakfı ile kriterlendirdik onlar bizi takip ediyor ve ne kadar ilerlediğimizi belirtiyor. Dijitalleşme anlamında ciddi çalışmalar yaptık. İmara açtık ruhsatı online veriyoruz, yapı stoku çalışmaları yapıyoruz. 30 derece Çiğli uygulaması bitti onu da Ocak ayında hayata geçireceğiz. Uygulamaya girip konumuzu 3D göreceksiniz ve size ekranda görüntülü yol tarifi yapacak. Yaptığımız işlerin en büyüğü E-Devlet'e belediyemizi entegre etmekti. Çiğli Belediyesi'nde E-Devlet üzerinden işlem yapılıyor. CİMER ve HİM'e de adapteyiz. Yani biz 400 bin başvuruya dönüş yapıyoruz” dedi.
7 BİN 700 MÜLTECİ VAR
İlçe sınırlarındaki mülteci sayısına dikkat çeken Gümrükçü, “1800 mülteci… Bir tarama gerçekleştirdik ve resmi rakamlara göre 100 mülteci var. Gayri resmi bilgiye göre Çiğli’de bile 7 bin 700 yabancı uyruklu yabancı uyruklu insan var. Yani devletin bile tespit edemediği 5 bin kişi daha var” diye konuştu.
Gümrükçü "İlçe belediyesi köprü yapar mı? Ben 2 tane yaptım.Çiğli’nin ilk havuzunu, taziye çadırını açtık. Çiğli'nin 9 imar sorunu varsa tamamını çözdük. Bana sürekli, park yaptın diyorlar... Biz anket yaptık ilçe başkanı iken, Çiğli'deki en büyük problem tabii ki yol asfalt çükür her yerd eolduğu gibi Çğli'de de vardı ancak çocukarlımzı götüremyioruz yeşil alan parklar yok denilyiordu. Biz 77 parkı yıkıp yeniden yaptık 44 taneyi de sıfırdan park yaptık. Kişi başına düşen yeşil alanı 20 metrekareye çıkmışızdır. Çiğli'nin açılmamış yol sorunu kalmadı.Çiğli Belediyesi'nin artık kız yurdu arsası var. Yaptığımız imar planlamaları ile 805 milyon TL'lik ek tapu belediyemize geçmiş durumda. Bu arsaların toplamı 16 futbol sahası yapıyor" ifadelerini kullandı.
2 DÖNEM ÜST ÜSTE YAPMAK İSTERİM
İki dönem aday olmak istediğini daha öncede söylediğini belirten Gümrükçü, "Çiğli dinamik bir şehir. Kentleşmesi devam ediyor. Siyasetine de yansıyor. Kongre gerilimli olur, herkes merak eder, her dönem aday olan arkadaşlar vardır... Dışarıdan gelirler daha önce Çiğli'ye geldim deyip Çine'ye gitmiş meclis üyesi arkadaşlar vardır. Aday adaylığında 20'li arkadaşımız var. Dışarıdan aday arkadaşımız olurdu yine var. Bu sene aday ihraç etmeye başladık. İstanbul'da , Torbalı'da Urla'da aday olan arkadaşlar gelip buradan aday oluyorlar. Demokratik hak mıdır? CHP'de kurallar böyle olduğu için demokratik haktır. İsimleri değil de yönetimi konuşmamız lazım.aday sayısını değil de yöntemi konuşmamız lazım. Bir kriter koymamız lazım. Umuyorum ki değişen CHP yönetimi buna bir kriter koyacaktır. Ben 2019'da açıklandım. Bir konuşma yaptım ilk resmi adaylık konuşma olarak. Dedim ki benim siyasi hedefim 2 dönem üst üste belediye başkanlığı yapmak" dedi.
VİZYONU DEVAM ETTİRİR
Tunç Soyer'in görevine devam edip etmemesi ile ilgili sorulan soruya yanıt veren Gümrükçü, "Tunç Soyer’in yanındayım diyenlerin bugün Büyükşehir için aday olduğunu gördüm. Tunç Soyer ne olur cevabını CHP bilir. Mevcut belediye başkanlarına anket yapılır ı yapılır. Çiğli'de bana yapılıyorsa herkese yapılıyor. Anket kriter midir bu tartışılır. Benim adım Utku Gümrükçü, Tunç Soyer değil. Ancak ben demiştim Tunç Soyer’den sonra belediye başkanı yine Tunç Soyer olur demiştim. Adı belki Tunç Soyer olmaz ama aynı vizyonu devam ettirir demiştim" diye konuştu.
ÇİĞLİ’NİN GELENEĞİNDE ÖNSEÇİM VAR
Anket sonuçları ile ilgili de değerlendirme yapan Gümrükçü, “Anket noktasında bizim 3-6 aylık periyotlar ile yaptırdığımız anketler var. Yüzde 58 ila 63 oranında memnuniyet oranı gördük. Çiğli tarihinde CHP’nin son cumhurbaşkanlığı seçimi hariç aldığı en yüksek oyu alan belediye. CHP’nin oyunun düşmediği aksine artığı ilçe Çiğli. Ben ön seçimden belediye başkanı olmak istiyorum. Biz CHP'liyiz, CHP'nin İzmir'in geleneğinde önseçim var” dedi.
SÜRECİN TAKİBİNDEYİM
Çiğli’yi denizle buluşturma projesinin son durumunun sorulmasına yanıt veren Gümrükçü, “Biz yaz aylarında kadınları ve çocukları denizle buluşturuyoruz. Bunu Seferihisar, Urla, Foça'da yapıyoruz. 2 yıldır Çiğli'nin sahilinde bunları gerçekleştiriyoruz. Mavişehir’in devamında Çiğli'nin denizde buluştuğu noktayı yurttaşlarımız ile kazandıramadık. Ancak Mart'a kadar süremiz var. Geçmiş dönem il başkanı Kerem Ali Sürekli ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza dağ ile bu konular konuştuk. 3 yıldır bakanlıkta bekleyen dosyamız var, Çiğli'nin kıyı kesimi ile ilgili 30 metrelik sahil şeridini barındıran bir projeyi bakanlığa takdim ettik. Pandemi, deprem dedik ancak yıllar geçti. Buradan olumlu/olumsuz sonuç alamadık. Bir kaç evrak istediler onu da yolladık ben bunu takibindeyim. Umuyorum Mart ayına kadar olumlu yanıt alacağız.Keşke dediğim konulardan biri de budur” ifadelerini kullandı.
ADAYLIK AÇIKLANMASA DA AÇIKLAYACAĞIM
Yeni dönem için projelerinin hazır olduğunu belirten Gümrükçü, “İkinci döneme 256 başlık hazırladım. Maliyeti ve yerleri belli. Adaylığım açıklansa da açıklanmasa da tüm bunları halkını önüne yeni yıl ile birlikte hedef olarak koymayı düşünüyorum” dedi.
SÜRECİ ETKİLEMEZ
CHP İzmir İl Kongresi’nde dönemin Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in konuşması sırasında Çiğlili olduğu iddia edilen bazı isimlerin Özel’i protesto etmesi sonrası yaşanan krizin adaylık sürecinde kendisinin adaylığını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulmasına yanıt veren Gümrükçü, “İzmir kongresinde sayın genel başkanın aleyhinde slogan atan arkadaşlar vardı. Onlar Çiğlili değildir. Bunları isteyene fotoğraf ve videolar ile gösterebilirim. Aralarında Çiğlili varsa bana yakın arkadaş değildi. Bu tartışmalar kongrelerde yaşanır ve biter. CHP'nin geleneği budur. Bu tartışmalar kurultaydan sonra devam etmez. Bunların yerel seçim sürecini etkileyemez diye düşünüyorum” dedi.
DÜNYANIN EN ZOR İŞLERİNDEN BİR TANESİ
Çöp ve arıtma tesisi üzerinden de konuşan Gümrükçü, “Harmandalı'ndan ciddi bir toprak kayması var. Çiğli'de belediye başkanlığı yapmak zor. Burada görev yapıp anketten başarılı çıkmak dünyanın en zor işlerinden biri. Çöpü burada. Kokuyor adamlar geliyor şikayete. Bizim çöp hem kusuyor hem kayıyor. Arıtma tesisi bizde. Akşam evde yatıyorsun koku evin içine giriyor. Dönüyor vatandaş ilçe belediye başkanını eleştiriyor. Burada belediye başkanlığı yapıp anketten çıkmak kolay değil. Harmandalında toprak kayması var diyorsun bürokrat diyor ki kaymıyor. Arıtma tesisi kokuyor diyorsun, başkanım kokmuyor diyor.
GELİRLERİMİZİ 3 KAT ARTIRDIK
Sözlerine seçim döneminde verdiği sözlerin büyük bölümünü gerçekleştirdiğini belirterek başlayan Başkan Gümrükçü, "2019 yılında CHP 27 Ocak’ta PM kararı ile beni Çiğli Belediye adayı olarak gösterdi. Yaklaşık 5’inci yılımızı tamamlıyoruz. Biz yola çıkarken ,Türkiye'deki tüm CHP’li belediyeler 12 maddelik seçim beyannamesi ile yola çıktı. Sonra biz aday olunca 16 maddelik seçim beyannamesi ile Çiğlilerin karşısına çıktık. Biz bunları yüzde 93 oranında verdiğimiz vaatleri yerine getirmişiz. Anneler işe çocuklar işe de eksik kalmışız. Başka ülkelerde eğitim yerel yönetimlerin işi değil. Eğitim ulusal düzeyde planlanması gereken, içerikleri uzman eliyle hazırlanması gerekirken, Türkiye'de yerel yönetimler eğitim alanına destek koymak zorunda. Çiğli'de dönüşüm zamanı diye sloganlarla karşınıza çıkmıştık. Belediyenin güçlü olması için ekonomisinin güçlü olması lazım demiştik. Türkiye'nin en borçlu belediyesi ilan eden birileri bir deli kuyuya taş atar sonra onu çıkarmaya çalışırız. Bizim yaptığımız aslında Çiğli Belediyesi özelinde ekonomik devrimdir. Kesin hesapta belediyenin kasasına giren çıkan paralar incelenir ve mecliste kabul edilir. Belediye bütçesi yıllıktır. 2023'ü bitiremediğimi için yaklaşık rakam söyleyebilirim. Belediyeyi aldığımızda 166 milyon 667 bin TL belediye kasasına giren gelir var. Bütçe bir tasarımdır. Çiğli Belediyesi 2018'de 205 milyonluk bütçe tasarlamış 166 milyon gelir toplamış. 2022 yılında bunu 506 milyon 600 bin TL'ye çıkmış. Yani 3 kat artmış. Bu yıllar arasında Karşıyaka, Bayraklı gibi komşu belediyelerimizin geliri 2 kat artmış. Çiğli Belediyesi gelir toplamada çok başarılı olmuş. Kendisinden büyük nüfusu olan Bayraklı'yı geçmiş demektir. 778 milyon TL kasaya 2023 yılında para girmiş. 840 milyon TL civarına bu yılı kapatacağız diye düşünüyorum. Yani göreve geldiğimizden beri geliri 5 kat arttırmışız. Bizim nüfusumuz 220 bin bandında. Belediye gelirinin nüfusa oranı ile kişi başına düşen belediye gelirlerinde Çiğli metropol birincisidir" ifadelerini kullandı.
HİZMET ETMEKLE DE YÜKÜMLÜYÜZ
Çalışan ücretlerindeki artışlara dikkat çeken Gümrükçü, "Maalesef artan enflasyon ve 6 ayda bir yapılan asgari ücret ve memur zamları, personel sayısı artmasa da personel giderini ciddi artırıyoruz. Göreve geldiğimizde ayda 6 milyon TL personel maaşı ödüyorduk. 2023 yılında 36 milyon TL ödüyoruz. Gelirlerimiz 5 kat artarken personel gideri 6 kat artınca dengeyi kurmakta zorlanıyoruz. Biz çünkü aynı zamanda hizmet etmekle de yükümlüyüz" diye konuştu.
ZORLAYICI BİR FAKTÖR
İller Bankası paylarına vurgu yapan Gümrükçü, "İller Bankası'na belediyelerden pay gelir bunlarla da memur işçi parası ödenir. Vergiler de vatandaşa hizmet olarak döner. Biz 6 milyon TL öderken 2 milyon TL İller Bankası'ndan geliyordu. 36 milyon TL öderken 16 milyon TL geliyor. Yani ayda 25 milyonluk açığı kapatmaya çalışıyoruz.Bu da zorlayıcı bir faktör oluyor" ifadelerini kullandı.
GEÇMİŞTEN KALAN BORÇLARI ÖDEDİK
'En borçlu belediye' eleştirilerine yanıt veren Gümrükçü, "Kasada parayla devrettim, borcu olmayan belediye verdim sözleri vardır. Kasada para ile devrettim. Dönemin parası ile 1,5 milyon para var. 280 bin dolar ediyordu o günkü kurla. 2014-2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon TL. aynı dönemde ödenen kredi 23 milyon TL. Toplam 32 milyon bize kalan ödenmemiş kredi var. Kasa borcu, piyasa borcu 19-20 milyon bandında. Toplamında 52 milyon TL devlet borcu hariç, kurla 10 milyon 50 bin dolar... Bugünkü kurla çarpınca 300 milyon TL borç çıkar. Ne ödedin derseniz bizden önceki 3-4 belediye başkanından kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Şantiye binası yapılmış 2012'de onu bitirdik. Niye borçlandılar demiyorum. Borçsuz belediye de olmaz tabii ki. Ancak aldığımız ve nereden nereye geldiğimizi göstermek için rakamlar önemli. Borç yiğidin kamçısı ama diyebiliyorsan. Tüm belediyelerin borcu var. İzBB'nin de borcu var ancak kredi notu AAA olabiliyor. Önemli olan gelirsinizin giderinize dengesi. 2014-2018 arasında gelirle borç oranı yüzde 92. Şimdi en borçlu belediyeyiz ya... Yüzde 69'a düşmüş bu rakam. Çiğli Belediyesi'nin borcu şuan 540 milyon TL. Bu yapılandırma yapılmış hali. Bizim kendi dönemimizde çektiğimiz haricinde bir şey yok” ifadelerini kullandı.
400 BİN BAŞVURUYA DÖNÜŞ YAPIYORUZ
Sanalda yapılan çalışmalara da değinen Gümrükçü "Kurumun kapasitesinin geliştirmek için çok uğraştık. 12-13 müdürlük kurduk. Personel sayısı arttı diyorlar. Ben yeğenimi mi alıyorum, akrabamı mı alıyorum yoksa gerekli kişileri mi alıyoruz, önemli olan bu.Yeni kurulan müdürlüklerde 416 kişi çalışıyor. Bizim rakamlarımız realde 200 civarı artmıştır. CHP'nin Afyon'da kampı vardı. Buradaki kampta tüm belediyelere dendi ki kentinizi insan hakları keti yapacaksınız dendi. Bu partinin verdiği görevdi. Biz bunu bir Alman Vakfı ile kriterlendirdik onlar bizi takip ediyor ve ne kadar ilerlediğimizi belirtiyor. Dijitalleşme anlamında ciddi çalışmalar yaptık. İmara açtık ruhsatı online veriyoruz, yapı stoku çalışmaları yapıyoruz. 30 derece Çiğli uygulaması bitti onu da Ocak ayında hayata geçireceğiz. Uygulamaya girip konumuzu 3D göreceksiniz ve size ekranda görüntülü yol tarifi yapacak. Yaptığımız işlerin en büyüğü E-Devlet'e belediyemizi entegre etmekti. Çiğli Belediyesi'nde E-Devlet üzerinden işlem yapılıyor. CİMER ve HİM'e de adapteyiz. Yani biz 400 bin başvuruya dönüş yapıyoruz” dedi.
7 BİN 700 MÜLTECİ VAR
İlçe sınırlarındaki mülteci sayısına dikkat çeken Gümrükçü, “1800 mülteci… Bir tarama gerçekleştirdik ve resmi rakamlara göre 100 mülteci var. Gayri resmi bilgiye göre Çiğli’de bile 7 bin 700 yabancı uyruklu yabancı uyruklu insan var. Yani devletin bile tespit edemediği 5 bin kişi daha var” diye konuştu.
Gümrükçü "İlçe belediyesi köprü yapar mı? Ben 2 tane yaptım.Çiğli’nin ilk havuzunu, taziye çadırını açtık. Çiğli'nin 9 imar sorunu varsa tamamını çözdük. Bana sürekli, park yaptın diyorlar... Biz anket yaptık ilçe başkanı iken, Çiğli'deki en büyük problem tabii ki yol asfalt çükür her yerd eolduğu gibi Çğli'de de vardı ancak çocukarlımzı götüremyioruz yeşil alan parklar yok denilyiordu. Biz 77 parkı yıkıp yeniden yaptık 44 taneyi de sıfırdan park yaptık. Kişi başına düşen yeşil alanı 20 metrekareye çıkmışızdır. Çiğli'nin açılmamış yol sorunu kalmadı.Çiğli Belediyesi'nin artık kız yurdu arsası var. Yaptığımız imar planlamaları ile 805 milyon TL'lik ek tapu belediyemize geçmiş durumda. Bu arsaların toplamı 16 futbol sahası yapıyor" ifadelerini kullandı.
2 DÖNEM ÜST ÜSTE YAPMAK İSTERİM
İki dönem aday olmak istediğini daha öncede söylediğini belirten Gümrükçü, "Çiğli dinamik bir şehir. Kentleşmesi devam ediyor. Siyasetine de yansıyor. Kongre gerilimli olur, herkes merak eder, her dönem aday olan arkadaşlar vardır... Dışarıdan gelirler daha önce Çiğli'ye geldim deyip Çine'ye gitmiş meclis üyesi arkadaşlar vardır. Aday adaylığında 20'li arkadaşımız var. Dışarıdan aday arkadaşımız olurdu yine var. Bu sene aday ihraç etmeye başladık. İstanbul'da , Torbalı'da Urla'da aday olan arkadaşlar gelip buradan aday oluyorlar. Demokratik hak mıdır? CHP'de kurallar böyle olduğu için demokratik haktır. İsimleri değil de yönetimi konuşmamız lazım.aday sayısını değil de yöntemi konuşmamız lazım. Bir kriter koymamız lazım. Umuyorum ki değişen CHP yönetimi buna bir kriter koyacaktır. Ben 2019'da açıklandım. Bir konuşma yaptım ilk resmi adaylık konuşma olarak. Dedim ki benim siyasi hedefim 2 dönem üst üste belediye başkanlığı yapmak" dedi.
VİZYONU DEVAM ETTİRİR
Tunç Soyer'in görevine devam edip etmemesi ile ilgili sorulan soruya yanıt veren Gümrükçü, "Tunç Soyer’in yanındayım diyenlerin bugün Büyükşehir için aday olduğunu gördüm. Tunç Soyer ne olur cevabını CHP bilir. Mevcut belediye başkanlarına anket yapılır ı yapılır. Çiğli'de bana yapılıyorsa herkese yapılıyor. Anket kriter midir bu tartışılır. Benim adım Utku Gümrükçü, Tunç Soyer değil. Ancak ben demiştim Tunç Soyer’den sonra belediye başkanı yine Tunç Soyer olur demiştim. Adı belki Tunç Soyer olmaz ama aynı vizyonu devam ettirir demiştim" diye konuştu.
ÇİĞLİ’NİN GELENEĞİNDE ÖNSEÇİM VAR
Anket sonuçları ile ilgili de değerlendirme yapan Gümrükçü, “Anket noktasında bizim 3-6 aylık periyotlar ile yaptırdığımız anketler var. Yüzde 58 ila 63 oranında memnuniyet oranı gördük. Çiğli tarihinde CHP’nin son cumhurbaşkanlığı seçimi hariç aldığı en yüksek oyu alan belediye. CHP’nin oyunun düşmediği aksine artığı ilçe Çiğli. Ben ön seçimden belediye başkanı olmak istiyorum. Biz CHP'liyiz, CHP'nin İzmir'in geleneğinde önseçim var” dedi.
SÜRECİN TAKİBİNDEYİM
Çiğli’yi denizle buluşturma projesinin son durumunun sorulmasına yanıt veren Gümrükçü, “Biz yaz aylarında kadınları ve çocukları denizle buluşturuyoruz. Bunu Seferihisar, Urla, Foça'da yapıyoruz. 2 yıldır Çiğli'nin sahilinde bunları gerçekleştiriyoruz. Mavişehir’in devamında Çiğli'nin denizde buluştuğu noktayı yurttaşlarımız ile kazandıramadık. Ancak Mart'a kadar süremiz var. Geçmiş dönem il başkanı Kerem Ali Sürekli ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza dağ ile bu konular konuştuk. 3 yıldır bakanlıkta bekleyen dosyamız var, Çiğli'nin kıyı kesimi ile ilgili 30 metrelik sahil şeridini barındıran bir projeyi bakanlığa takdim ettik. Pandemi, deprem dedik ancak yıllar geçti. Buradan olumlu/olumsuz sonuç alamadık. Bir kaç evrak istediler onu da yolladık ben bunu takibindeyim. Umuyorum Mart ayına kadar olumlu yanıt alacağız.Keşke dediğim konulardan biri de budur” ifadelerini kullandı.
ADAYLIK AÇIKLANMASA DA AÇIKLAYACAĞIM
Yeni dönem için projelerinin hazır olduğunu belirten Gümrükçü, “İkinci döneme 256 başlık hazırladım. Maliyeti ve yerleri belli. Adaylığım açıklansa da açıklanmasa da tüm bunları halkını önüne yeni yıl ile birlikte hedef olarak koymayı düşünüyorum” dedi.
SÜRECİ ETKİLEMEZ
CHP İzmir İl Kongresi’nde dönemin Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in konuşması sırasında Çiğlili olduğu iddia edilen bazı isimlerin Özel’i protesto etmesi sonrası yaşanan krizin adaylık sürecinde kendisinin adaylığını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulmasına yanıt veren Gümrükçü, “İzmir kongresinde sayın genel başkanın aleyhinde slogan atan arkadaşlar vardı. Onlar Çiğlili değildir. Bunları isteyene fotoğraf ve videolar ile gösterebilirim. Aralarında Çiğlili varsa bana yakın arkadaş değildi. Bu tartışmalar kongrelerde yaşanır ve biter. CHP'nin geleneği budur. Bu tartışmalar kurultaydan sonra devam etmez. Bunların yerel seçim sürecini etkileyemez diye düşünüyorum” dedi.
DÜNYANIN EN ZOR İŞLERİNDEN BİR TANESİ
Çöp ve arıtma tesisi üzerinden de konuşan Gümrükçü, “Harmandalı'ndan ciddi bir toprak kayması var. Çiğli'de belediye başkanlığı yapmak zor. Burada görev yapıp anketten başarılı çıkmak dünyanın en zor işlerinden biri. Çöpü burada. Kokuyor adamlar geliyor şikayete. Bizim çöp hem kusuyor hem kayıyor. Arıtma tesisi bizde. Akşam evde yatıyorsun koku evin içine giriyor. Dönüyor vatandaş ilçe belediye başkanını eleştiriyor. Burada belediye başkanlığı yapıp anketten çıkmak kolay değil. Harmandalında toprak kayması var diyorsun bürokrat diyor ki kaymıyor. Arıtma tesisi kokuyor diyorsun, başkanım kokmuyor diyor.
YORUMLAR