• Reklam

Çocuklar İçin Güvenli Gıda Sempozyumu gerçekleştirildi

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) 30. yıl etkinlikleri çerçevesinde, Avrupa Pediatri Birliği iş birliği ile düzenlenen 'Çocuklar İçin Güvenli Gıda (SAFFI) Sempozyumu', MCBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Çocuklar İçin Güvenli Gıda Sempozyumu gerçekleştirildi
20 Ekim 2022 - 00:45 - Güncelleme: 20 Ekim 2022 - 00:46

'Çocuklar İçin Güvenli Gıda (SAFFI) Sempozyumu'na İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kâmil Okyay Sındır, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan, Yunusemre Belediyesi Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Avrupa Pediatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Massimo Pettoello Mantovani, Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Erhan İnce, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sempozyum Düzenleme Kurulu adına açılış konuşmasını yapan MCBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, "Avrupa Birliği'ndeki ve Çin'deki çocukların sağlıklı gıda alarak, daha iyi bir yaşam sürdürmelerini hedefleyen SAFFI projesinin Türkiye ayağını öncelikle Manisa'da kurmayı, böylece Avrupa ve Asya arasında köprü oluşturmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin Avrupa Pediatri Birliği (EPA-UNEPSA) ile iş birliği içinde düzenlediği bu sempozyumda, çok farklı alanlardaki öğretim üyeleri, farklı bakış açılarından değerli bilgiler sunacaklar. Son yıllarda özellikle COVID döneminde önemi iyice anlaşılan 'Tek Sağlık' anlayışı bunu gerektiriyor. Bu projeyi sürdürülebilir kılmak için öğrencilerimizle iş birliği yapmak istiyoruz. Proje kapsamında kendini geliştirmeye ve edindiği bilgileri, örneğin köylere ve okullara giderek veya sosyal medya paylaşımları hazırlayarak, halkımıza aktarmaya istekli öğrencilerimize burs imkânı sağlamak arzusundayız" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIKLI GIDALARA ULAŞMALARI SAĞLANACAKTIR'

Avrupa Pediatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Massimo Pettoello Mantovani, SAFFI projesi hakkında bilgi verdiği konuşmasında, "SAFFI Avrupa Birliği'ndeki 15 milyon ve Çin'deki 45 milyon üç yaşın altındaki çocuğun sağlıklı gıda alarak, daha iyi yaşam sürdürmelerini hedefleyen bir projedir. AB'nin 80 Milyar Euro'luk bütçesi ile Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Programı'nın bir parçası olarak hayata geçirilmiştir. SAFFI, AB'yi temsilen Research Executive Agency (REA) ile içinde EPA-UNEPSA olduğu bir konsorsiyum arasında imzalanmıştır. Konsorsiyumda Fransız Tarım Bakanlığı, Avrupa'da bu konularda uzmanlaşmış üniversiteler, araştırma merkezleri, laboratuvarlar ve ticari firmalar da yer almaktadır. SAFFI projesi aynı anda hem Avrupa'da hem de Çin'de hayata geçirilecektir. Bu konuda çalışan devlet otoritelerine ve üretici firmalara, çocuklarımıza daha sağlıklı gıdaları nasıl üretebilecekleri ve bunları nasıl denetleyebilecekleri konusunda yol gösterecek bir Karar Destekleme Sistemi (Decision Support) geliştirilecek ve çocuklarımızın sağlıklı gıdalara ulaşmaları sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

'BİRBİRİMİZİ ÜÇ BOYUTLU GÖRELİM İSTİYORUM'

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan yaptığı konuşmada, "Sizler, yani aklın ve bilimin ışığında ilerlemek isteyenler, bu sempozyumda geleceğimiz olan çocukların nasıl sağlıklı kalacakları hakkında daha da bilgi sahibi olacak ve bu bilgileri ilgili alanlarla paylaşacaksınız. Ben bir kulak-burun-boğaz hekimi olarak beş duyumuzun aktif olarak kullanılmasından yanayım ve ne yazık ki sanal dünyaya alışamadım. Birbirimize dokunalım ve birbirimizi üç boyutlu görelim istiyorum. O nedenle, umarım çevrimiçinden ziyade yüz yüze toplantılarımız artar ve biz de üniversite olarak bu tür toplantılara her zaman destek vermeye devam ederiz" dedi. Prof. Dr. Kıvanç Günhan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde başlatılan bu hareketin büyüyerek devam edeceğine inancının tam olduğunu dile getirerek, Sempozyum Düzenleme Kurulu'na teşekkürlerini iletti.

SAFFI Sempozyumu'nda gıda, tıp, anne bakışı, sanayi ve kamu başlıklarında oturumlar yapıldı. Bebek gıdalarında mikrobiyal gıda güvenliği ve kalitesi, kullanılan katkı maddeleri, bebek beslenmesinde kullanılan süt ürünlerinde kimyasal bulaşan riskleri, çocuklarda gıda zehirlenmelerine yaklaşım, gıdalardaki endokrin bozucular ve çocuk sağlığına etkileri, gıda yoluyla bulaşan bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonlar, BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde anne ve çocuk, gıda güvenliğinde devletin rolü, güvenli süt üretimi ve mikrobiyom: ortak yaşam ve etkileşimler gibi konular tüm yönleri ile tartışıldı. Ayrıca poster bildiriler de sergilenerek, MCBÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Seval Dağbağlı ve Arş. Gör. Pelin Özkaya tarafından hazırlanan 'Bebek Mamaları ve Yenidoğan Formülasyonlarında Gıda Güvenilirliğine Yönelik Biyosensör Uygulamaları' konulu poster ödüle layık görüldü.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum