Covid-19 geçirmiş, sigara içen kişilerde inme riski 6 kat fazla
NÖROLOJİ Uzmanı Dr. Yıldız Arslan, inmenin bir neden değil sonuç olduğunu belirtip, Covid-19 geçirmiş, kolesterolü yüksek, sigara içen kişilerde inme riskinin diğer bireylere göre 6 kat fazla olduğunu söyledi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Yıldız Arslan, diyabet, hipertansiyon, aritmi gibi etkenlerin inmeyi etkilediğini söyledi. Bu rahatsızlıkları olan kişilerin oruç tutarken dikkatli olması gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Yıldız Arslan, "Belli bir yaştan sonra oruç tutan kişilerde aç ve susuz kalınmasıyla birlikte hipoglisemi gelişebiliyor. Vücutta elektrolit dengesizliğine yol açabiliyor. Yani aç ve susuz kalmak inmeyi etkileyen etkenleri etkiliyor. Bu etkenler de inmeyi etkiliyor. İnme bir sonuç aslında neden değil" dedi.
Genel olarak bakıldığında inmenin mevsim geçişleriyle bir ilgisinin olmadığını, beyin felcinin mekanizmasının daha farklı çalıştığına dikkati çeken Uzm. Dr. Arslan, "Boyun damarlarında darlık varsa beyne pıhtı atabilir aynı durum kalp hastalıkları için de geçerlidir ya da Covid 19, inmeyi tetikler. Covid-19 geçirmiş, kolesterolü yüksek, sigara içen kişilerde inme riski diğer bireylere göre 6 kat fazladır. Bu 3'lüye ek olarak kişi 45 yaş üstünde ise risk daha da artar. Ancak risk faktörlerinin kontrolü ile inme önlenebilir bir hastalıktır" diye konuştu.
CHECK-UP HAYATINIZI KURTARABİLİR
Uzm. Dr. Arslan, dengeli beslenme, fiziksel aktivitede bulunmak, diyabet, tansiyon, kalp hastalıklarının kontrol altında tutulmasının inme riskini azalttığını kaydetti. Bu nedenle insanların yılda bir kez, en azından dahili ve kardiyak açıdan kontrolden geçmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Uzm Dr. Arslan, şöyle devam etti:
"Bazı hastaların kontrollerinde şah damarlarında darlık çıkabiliyor ya da beyin damarlarında tıkanıklık olduğu belirleniyor ancak hastanın haberi bile yok. Bazı hastaların ise şekeri çok yüksek çıkabiliyor. Bu nedenle düzenli kontrol bu hastalığın önlenmesinde büyük bir öneme sahip." (DHA)
YORUMLAR