• Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan: S-400 ve terörizmi de konuştuk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden ile yaptığı görüşmede ABD'nin, YPG/PKK'ya desteğini sonlandırması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: S-400 ve terörizmi de konuştuk
14 Haziran 2021 - 21:15 - Güncelleme: 14 Haziran 2021 - 21:22

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Soru-cevap bölümünde S-400 savunma sisteminin konuşulup konuşulmadığına dair bir soru üzerine Erdoğan, "S-400 konusunda bizim daha önceki görüşümüz neyse onu ifade ettim, F-35 ile ilgili görüşümüz neyse onu da ifade ettim. Savunma sanayii ile ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz adımlar nedir, onları ifade ettim. Tabii bu süreç burada bitmiyor, bakanlarımız görüşmeleri neticesinde bu süreci sağlama bağlayacaktır" dedi.

Joe Biden ile az evvel bir araya geldim. Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Biden ile kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri ve işbirliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Etkin işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda çalışmalarımızı konuştuk.

Aramızdaki ekonomik potansiyelin hayata geçirilmesi için atılabilecek adımları konuştuk; doğrudan diyalog kanallarını açık tutmak konusuda mutabık kaldık. Neticede son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden ile yaptığı görüşmede ABD'nin, YPG/PKK'ya desteğini sonlandırması gerektiğini söyledi.

"Cumartesi günü İdlib'de Şifa Hastanesi'ne saldıran terör örgütü YPG/PKK 14 sivili öldürmüş, 32 kişiyi yaralamıştır. Bu kanlı örgütün yüzünü bir kez daha göstermiştir. Müttefiklerimize terör örgütü PKK/PYD'ye verilen desteğin sona erdirilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdik. Bugüne kadar 9 bine yakın YTS yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Ayrıca 100 bini aşkın terör şüphelisine ülkemize giriş yasağı koyduk."
 

"Örgütler arasında ayrım mevcudiyetini koruyor"

Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş, Suriye'nin güneyinden bu örgütün sökülüp atılmasını sağlamış tek NATO müttefikidir. Sınır ötesi operasyonlarımız sayesinde, 8 bin 200 kilometrekareden fazla alanı terörden arındırdık. Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist-kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış, mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.

"Teröristlerin serbestçe dolaşabilmesi büyük bir zafiyettir"

Kaynak ülkelere teslim ettiğimiz teröristlerin hiçbir tahkikata uğramadan serbestçe dolaşabilmesi, hatta kimi ülkelerde terör eylemi yapabilmesi büyük bir zafiyettir.

(NATO Zirvesi) Gerek zirve hitabımızda gerek ikili görüşmelerimizde, PYD/PKK'ya verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik. Temennimiz, tüm müttefiklerimizin sığ siyasi hesapları artık bir yana bırakıp, Türkiye ile tam bir dayanışma sergilemesidir.

"Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik"

(Biden ile görüşme) İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz. Ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. İlerleyen dönemlerde iş birliğimizi artıracağız. 

S-400 ve F-35 konusu

S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan'a ifade ettim, nu da aynı şekilde ifade ettim.

"Miçotakis ile görüşme güzel geçti"

Yunanistan ile görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle, 'Araya birilerini sokmamızın anlamı yok' kararına vardık. Miçotakis ile görüşme güzel geçti. Kendisine "3. ülkeleri işe karıştırmayalım" dedim.

Afganistan konusu

Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. (Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması) Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine (Biden) söyledik.

YORUMLAR

  • 0 Yorum