Denizli Afet Master Planı çalışmaları hız kazandı
DENİZLİ Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın açıkladığı 'Denizli Afet Master Planı' kapsamında Türkiye'nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı ilk toplantı yapıldı. Bilim insanları, yerel yönetimler, kamu kurumları, STK'lar başta olmak üzere kentteki tüm paydaşların buluştuğu geniş katılımlı ilk toplantıda, deprem, sel, yangın gibi tüm afetleri kapsaması nedeniyle Türkiye'de ilk olacak Denizli Afet Master Planı'nın örnek olacağı vurgulandı.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın bir süre önce kamuoyu ile paylaştığı Denizli Afet Master Planı kapsamında akademisyen, yerel yönetimler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları gibi Denizli'deki tüm paydaşların bir araya geldiği 'Denizli Afet Master Planı Bilgilendirme ve Anlama Toplantısı' yapıldı. Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ilçe belediye başkanları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Hakan Sönmez, AFAD ve AKUT'tan temsilciler, akademisyenler, kamu kurumları müdürleri, belediyelerin ilgili birimleri ve çok sayıda davetli katıldı.
'HER VATANDAŞIMIZ KENDİ TOPLANMA ALANINI GÖREBİLİYOR'
Zolan programın açılış konuşmasında, dünyanın var olduğu günden bu yana doğal afetlerle karşılaştığını ve bu tabiat olaylarının öncesinde gerekli hazırlıklar yapılarak yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi. Öncelikle jeolojik ve zemin etütlerinin yapılmasını en üst seviyede hassasiyet gösterdiklerini belirten Zolan, "Zeminle ilgili olumsuzluk olmaması adına gayret gösteriyoruz, altyapı çalışmaları yapıyoruz. Bilimin elverdiği ölçüde önlemler almaya çalışıyoruz. Deprem riskini ve hasarını minimize etme konusunda gayretlerimiz devam ediyor. Afet sonrası toplanma ve çadır alanlarını belirlemiş durumdayız. Denizli Büyükşehir Belediyesinin internet sitesine koyduğumuz sistemle her vatandaşımız kendi toplanma alanını görebiliyor" dedi.
'YAŞADIĞIMIZ SÜRECE FELAKETLER OLMAYA DEVAM EDECEK'
19 ilçe belediyesinin inşaatlarda yaptığı zemin etütlerini Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde toplamaya başladıklarını anlatan Zolan, "Bilimin ışığında birçok çalışmayla kendimizi geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Tüm tehlikelere karşı dirençli bir Denizli olsun istiyoruz. Profesyonel ve katılımcı bir şekilde Denizli Afet Master Planı yapmaya karar verdik. Burada ülkemizde birçok çalışma yapmış ve bu işin uzmanı çok değerli hocalarımız var. Denizli'miz için de gayret gösterecekler. Burada sadece hocalarımızın katılımı da yeterli olamayacaktır. Denizli'mizin tüm kurumları, belediyeler, meslek odaları ve tüm kuruluşlar bu işin içinde yer alsın, gördükleri riskleri aktarsın, fikirlerini ortaya koysun istiyoruz. Bugünkü toplantıyla genel çerçeveyi çiziyoruz. Dünyada yaşadığımız sürece depremler, yangınlar, yağışlardan dolayı çok sayıda sel felaketi olmaya devam edecek. Önemli olan buna karşı tedbir almak, duruşumuzu, yürüyüşümüzü belirlemektir. Bize düşen, yakışan budur. Denizli Afet Master Planımız işimizi kolaylaştırmak ve önlem almak adına bize ışık olsun" ifadelerini kullandı.
SUNUMLAR YAPILDI
Konuşmanın ardından Kentsel Yenileme Merkezi'nden Elif Esra Şahin, Denizli Afet Master Planı proje içerik sunumuna geçti ve bilgilendirmelerde bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Himmet Karaman 'Afet Master Planı Kapsamında Bütüncül Yaklaşım Modeli'; Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir 'Denizli Afet Geçmişi ve Mevcut Durum Değerlendirmesi'; PAÜ'den Doç. Dr. Barış Semiz 'Denizli Zemin Yapısı ve Mevcut Durum Değerlendirmesi' ve Kentsel Strateji Kurucusu Ali Faruk Göksu ise 'Belirsizlikler ve Beklentiler Dengesinde Afet Master Planı Yaklaşımı' adlı sunumlarını paylaştı.
4 AYRI SAFHADAN OLUŞACAK VE 1 YIL SÜRECEK
Her türlü tehlikeye karşı dirençli Denizli hedefi ile Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Afet Master Planı 4 ayrı safhadan oluşacak ve 1 yıl sürecek. Çalışma kapsamında, afetlere master plan bakış açısı getirilecek ve afet yönetiminin 'Hazırlıklı Olma, Zarar Azaltma, Müdahale Etme ve İyileştirme' süreçlerine ilişkin içerikler oluşturulacak. Risk odaklı tüm değerlendirmeler bilimsel bir süreçle gerçekleşecek olup öncelikle Denizli için mevcut durum okuması yapılacak. Olası tüm doğa ve insan kaynaklı, ani ve yavaş gelişen tehlikeler araştırılacak ve etkileri ortaya konacak.
Denizli Afet Master Planı Bilim Kurulu Üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Boğaziçi Üniversitesi, Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul Teknik Üniversitesi, Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Himmet Karaman, Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Pamukkale Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Halil Kumsar, İstanbul Üniversitesi, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Cevza Melek Kazezyılmaz Alhan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Afet Yönetim Uzmanı Doç. Dr. Hikmet İskender, Pamukkale Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Barış Semiz, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu.
YORUMLAR