Drone karşıtı şiketin askeri İHA atılımı

    Oculus VR şirketinin kurucu ortağı olan Palmer Luckey ve Anduril Industries, tartışmalı hamleler yapmaya devam ediyor. Drone karşıtı şirket, askeri İHA “counter-drone” olarak adlandırdığı bir araç geliştirerek Amerikan ordusu ile Silikon Vadisi arasındaki

    Drone karşıtı şiketin askeri İHA atılımı
    04 Ekim 2019 - 17:05 - Güncelleme: 04 Ekim 2019 - 17:11

    Oculus VR şirketinin kurucu ortağı olan Palmer Luckey ve Anduril Industries, tartışmalı hamleler yapmaya devam ediyor. Drone karşıtı şirket, askeri İHA “counter-drone” olarak adlandırdığı bir araç geliştiriyor. Palmer Luckey tarafından kurulan ve Peter Thiel tarafından desteklenen Anduril, Amerikan ordusu ile Silikon Vadisi arasındaki bağı yeniden canlandırmayı hedefliyor.

    ASKERİ İHA INTERCEPTO TARTIŞMALARA YOL AÇIYOR

    Saldırgan drone üretimiyle gündeme gelen şirket, Amerikan ordusuyla anlaşma görüşmeleri tartışma yarattı. Interceptors’ı bu kadar tartışmalı yapan şeyse, çatışma bölgelerinde askerler yerine kullanılacak olmaları. Hatta Anduril Industries, askeri üslerde ve Meksika sınırında gözetleme sistemleri kurulması için anlaşma gerçekleştirdi. Kameralarla ve birçok sensör ile dolu olan bu askeri İHA’lar oldukça tehlikeli hale getirilebilir.

    Söz konusu askeri araçlar, yazılımını güçlendirilmesinin yanında saha verilerini de işliyor. Ancak şirket bilgisayar kullanarak tehditleri tespit etmenin ötesine geçmek istiyor. Anduril’in daha önce halka açık bir şekilde anlatmadığı Interceptor savunma aracı olarak değil,  bilgisayar kontrollü bir silah olarak yorumlanıyor.


    Drone kavramını askeri alanda imha silahı olarak kullanılacağı korkusu ve endişesi bazı vatandaşların söz konusu durumu eleştirmesine neden oluyor. Protesto düzenleyen insanlar teknolojinin kötü amaçlar dahilinde kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

    Eleştirmenlerin yorumuna göre, Anduril‘in bu hamlesi destek bulmayacak. ABD ve Meksika sınırında gözetleme teknolojisi geliştirmek Trump politikalarını desteklemekle eş değer olarak görülüyor. Bunun yanında drone karşıtı olan proje, Anduril’in tutumunun karmaşıklığının altını çiziyor.

    Interceptor, pazarlandığı gibi aslında bir savunma aracı olarak tanımlanıyor. Ancak otonom olduğu için katil robotlar fikrinin de alevlenmesine neden oluyor

    YORUMLAR

    • 0 Yorum