E-Sigara bağımlılık yapıyor!

    Bilim adamları, e-sigaralar hakkında geleneksel sigaralarda olduğu kadar çok veriye sahip değil, ancak aynı sağlık risklerinin çoğunun geçerli olduğuna inanmak için de nedenler var

    E-Sigara bağımlılık yapıyor!
    08 Ağustos 2019 - 19:41 - Güncelleme: 08 Ağustos 2019 - 20:38

    Sigaranın düşüş olağanüstü: Tahminen Amerikalı yetişkinlerin% 14 hala sigara içen , ama bu aşağı geliyor 2005 yılında% 20.9 ve 1995 yılında% 24,7 . Ancak geleneksel sigaraların kullanımı yavaşlarken, başka bir nikotin verme şekli de artmaktadır. 2000'li yılların başında piyasaya ilk çıktığında, sigaraya daha sağlıklı bir alternatif olarak selamlanan e-sigaralar, bir zamanlar düşündüğü gibi pek çok insan için iyi olanı bırakmanın bir adım başı olmayabilir.

    E-sigaraların geleneksel sigaralarda (yani tütünde) bulunan birçok kimyasal madde ve maddeyi içermediği doğrudur, ancak yine de kendi sağlık risklerini sunan son derece bağımlılık yapan nikotini içerirler.

    NİKOTİNİN BEYİNDEKİ ETKİLERİ

    Doktorlar, psikologlar ve diğer sağlık uzmanları bağımlılığı her zaman çok yönlü bir yaklaşımla tedavi etmeyi önermektedir, ancak hiç kimse nikotinin bağımlılık olduğu iddiasında bulunamaz. Aslında, bağımlılık yapan Ulusal Sağlık Enstitüleri, onu bağımlılık yaratan eroin ve kokain olarak adlandırıyor .

    Bir kişi nikotini soluduğunda, kan içerisine emilir ve sadece 10 saniye içinde beyni etkilemeye başlar . Nikotin, asetilkolin (ACh) adı verilen bir nörotransmiter (kimyasal iletişimci) ile asetilkolinin bağlı olduğu reseptörler arasındaki normal ilişkiyi bozar. Bu kesinti olmadan, ACh kas kasılması, hafıza, biliş ve daha pek çok konuda önemli bir rol oynar. 

    Nikotin, ACh yerine ACh reseptörlerine bağlandığında, geçici olarak kendini iyi hissetmelerine yol açan bir dizi kimyasal reaksiyonu tetikler. Bu duygular gevşeme, uyanıklık veya odaklanma, sakinlik ve öfori içerir. Ancak bu duygular kısa sürelidir, genellikle dakikalar içinde azalır, çünkü vücudunuz maddeyi çok hızlı bir şekilde çıkarır - nikotini yedikten sadece iki saat sonra, yaklaşık yarısı zaten gider.

    Nicotine'in kısa yarı ömrü  (.pdf) ile birleştirilen zevkli etkileri, ilkinden hemen sonra başka bir doza ihtiyaç duyduklarını hissetmelerini sağlar. Bu, kısır bir bağımlılık döngüsüyle sonuçlanır. 

    Amerikan Bağımlılık Merkezlerinin baş sağlık uzmanı Dr. Lawrence Weinstein, CNET'e, e-sigaraların nispeten yeni olmasına rağmen, e-sigarayı bırakmanın geleneksel sigarayı bırakmanın getirdiği zorlukların çoğunu ortaya çıkaracak gibi göründüğünü söyledi.

    Weinstein, "Nikotinin solunması, kullanılan kaba bakılmaksızın dopamin üretimini artıracaktır." Dedi. “Dopamin seviyelerinin yükselmesi ve düşmesi, bir bireyi sigara içmeye motive eden şeydir”, bu yüzden sağlık görevlileri e-sigaraların her şeyden önce bırakmalarının bir adım olmadığının farkındalar. 


    Nikotin bağımlılık yapar, evet. Ancak insanların e-sigaraya bağımlı hale gelmelerinin başka nedenleri, bir kişinin çevresi, sosyal ve aile ortamı, zihinsel sağlık, başa çıkma mekanizmaları ve diğer faktörlerle ilgili nedenleri vardır.

    Gerçek fiziksel ortamların yanı sıra, duygular bağımlılık konusunda büyük bir itici güçtür (sadece e-sigaralar için değil, herhangi bir şey için). Örneğin, dondurmayı mutluluk ve rahatlıkla ilişkilendirirseniz, dondurmayı düştüğünüzde daha iyi hissetmenin bir yolu olarak kullanmanız için iyi bir şans olabilir. Bunu ne kadar fazla yaparsanız, vücudunuza dopamin ve serotonin gibi iyi hormonlar salgılamak için dondurmaya daha çok bağımlısınız. 

    Aynı kavram e-sigaralar için de geçerli. E-sigaralar üzgün, stresli veya başka türlü rahatsız hissettiğinizde kendinizi daha iyi hissettirirse ve e-sigaraları başa çıkma mekanizması olarak kullanırsanız, bu rahatsız edici duyguları hissettiğinizde e-sigaraya dönmeye başlarsınız.


    Nikotine ek olarak, duygular ve çevre de bağımlılıkta bir faktördür.

    E-sigaraların bağımlılık yapmasının diğer nedenleri:
    Kimyasallar ve alışkanlıklar bir yana, bazı sağlık uzmanları, e-sigara kullanımının estetik ve eforla ilgili nedenlerden dolayı arttığını düşünüyor. 

    Confirm BioSciences'ın tıbbi inceleme sorumlusu Dr. Rajy Abulhosn, bunun bir kısmının pazarlama ve reklamcılıkla ilgisi olduğunu düşündüğünü söyledi - Juul ve Myle Vape gibi e-sigara şirketlerinin vurulduğunu düşünerek duvardan çıkmayan bir düşünce ile FDA gençliğe satış hakkında harfleri uyarı ve şirket pazarlama belgeler için istekleri .

    Ancak en büyük fark, kullanım kolaylığı olduğunu söylüyor, Dr. Abulhosn, Juuls'u örnek olarak kullanmak. 

    Abulhosn, "Bir Juul kapsülü, 20 sigaraya veya bir pakete eşdeğerdir" dedi. “Ancak Juul podunun basit şişirme sistemi ile kullanımı, tek bir sigaranın çıkarılması, bir kibrit veya çakmak bulmak, bir sigara yakmak, kendinizi dışarıda bir bölgeye atmak ve ardından 20 ila 20 dakika boyunca bir sigarayı sıkmaktan çok daha kolaydır. bir gün."

    Buna ek olarak, Dr. Abulhosn devam ediyor, "... Bazı kullanıcılar hiçbir zaman tüm nefes alma / nefes alma sürecinden asla vazgeçemediler. sigara kullanımı. Juul tüm bu engelleri kaldırıyor [ve], çocukların bile [ürünlerini] kullanabileceklerini basitleştiriyor. ”

    ERGENLİK DÖNEMİNDE E-SİGARA KULLANIMI 

    Halk sağlığı görevlileri, özellikle e-sigaraların çocuklar, gençler ve hatta genç yetişkinler tarafından kullanılması konusunda endişe duymaktadır. Bunun nedeni? Sadece gençlerin vücutları nikotin zehirlenmelerine daha duyarlı değil, aynı zamanda beyin 25 yaşına kadar tam olarak gelişmiyor. 

    Nikotinin beynin gelişimini bozduğu tespit edilmiştir, çünkü beyin olgunlaşma evrelerinde iken, nikotinin zararlı etkilerine karşı özellikle savunmasızdır. Spesifik olarak, nikotin, hafıza, ödül işleme ve mantık gibi kritik becerilerden ve işlevlerden sorumlu beynin bir bölgesi olan prefrontal korteksi etkiliyor gibi görünmektedir.

    E-sigara kullanan kişilerin önemli bir kısmı 25 yaşın altında, Dr. Weinstein CNET'e, beyinlerinin henüz tam gelişime ulaşmadığı ve dürtü kontrolü ve duygusal düzenleme eksikliği gibi yaşam boyu süren komplikasyonlara duyarlı oldukları anlamına geliyor. 

    Weinstein, "Nikotinin bağımlılık yaratan bir ilaç olduğu anlaşılıyor, ancak giriş yaşı dikkate alındığında bu gerçek daha da kötüleşiyor" dedi. "Maruz kalma yaşı, bağımlılığı ve kullanımı bırakma yeteneğinin kritik bir belirleyicisidir."

    (CNET)

     

     

    -


    YORUMLAR

    • 0 Yorum