Ege İhracatçı Birlikleri kadın ve genç girişimcilere mentor oluyor
EGE İhracatçı Birlikleri'nin European Mentoring & Coaching Council /Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC) ve Turkishwin iş birliğiyle ihracata yeni başlayan ve ihracata adım atmak isteyen kadın ve genç girişimcilere yönelik EİB Export-Up Mentorluk Programı'nı tamamladı.
6 aylık mentorluk programını başarıyla bitiren mentor ve faydalanıcılara Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal tarafından sertifikaları takdim edildi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay da sertifika törenine katılanlar arasındaydı.
'TÜRKİYE'YE ROL MODEL OLDU'
Yönetime geldikleri andan itibaren sürdürülebilirlik üzerinde yoğun olarak çalıştıklarını vurgulayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, 2019'da Türkiye'de İhracatçı Birlikleri arasında ilk kez dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi BM Global Compact'a imza attıklarını hatırlattı. Sertbaş, "O günden bugüne kadar Global Compact'ın öncelikli prensiplerinden biri olan; toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın işgücünün güçlendirilmesiyle ilgili birçok süreci yönettik. Bu sürecin en önemlilerinden biri; EMCC ve Turkishwin iş birliğiyle ihracata yeni başlayan ve ihracata adım atmak isteyen kadın ve genç girişimcilere yönelik 6 aylık Export-Up Mentorluk Programımızı başarıyla tamamladık. Export-Up'ın Türkiye'de gençlere ve kadınlara yönelik ihracat odaklı ilk mentorluk programı olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu yüzden ülkemizde rol model olduğunu düşünüyorum" dedi.
'İKİNCİ DÖNEMİ 9 AYLIK SÜRECİ KAPSAYACAK'
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal, EİB'nin faaliyetlerini sürdürülebilir ihracatı geliştirmeye yönelik kurguladığını söyleyerek, "Ana misyonumuz sürdürülebilir ihracat artışı ile birlikte firmalarımızın ihracat ve pazarlama stratejilerini geliştirmelerine destek olmak. Biz bu hedefimize ancak kadın ve genç girişimcilerimizin sayısını artırarak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayarak ulaşabileceğimize inandık. EİB Export-Up Mentorluk Programı'nın ikinci dönemi geliştirilmiş içerikleriyle mayıs ayında 9 aylık bir süreci kapsayacak bir şekilde başlatılacaktır. İlk programda 18 eşleşme gerçekleşti. Kadın ve genç girişimcilerimize; başta Koordinatör Başkanımız Jak Eskinazi olmak üzere, birliklerimiz başkan ve başkan yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri tecrübeleriyle rehberlik ettiler" ifadelerini kullandı.
Turkishwin Kurucusu Melek Pulatkonak, "Bu programın ilk mezunları birkaç sene sonra mentör olarak aramızda olacak. EİB'nin Türkiye'de İhracatçı Birlikleri içinde ilk kez bunu düzenlemesi gurur verici" dedi.
EMCC TR 2018-2021 Dönem Başkanı ve Evolve Leadership and Coaching Kurucusu Evrim Yerli ise "Türkiye'de kadınların girişimcilik oranı birçok ülkeye göre çok yüksek. Kadınlara açılacak en önemli kapı girişimcilik kapısı" ifadelerini kullandı.
Programın faydalanıcılardan Ece Er Aydın, "Görüşmeler her zaman devam etmeli. Mentörlerimizin bize aktardıkları bilgiler ve tecrübeler için çok şanslıyız. Çok faydalı bir platform ve bütün mentörlerimiz çok yüreklendiriciydi. 6 aydan daha uzun sürmeliydi" derken faydalanıcılardan Fırat Koloğlu ise "Programın ikinci bölümü için geliştirilmesi gereken yönleri tespit ettiler. EİB gerçekten çok titizlikle çalıştı. Hatta bugün ilk ihracatım için anlaşmalarımı tamamladığımın müjdesini vermek istiyorum" açıklamalarında bulundu. Betül Buzludağ Aydemir de mentörünün tavsiyeleri ve doğru yönlendirmeleriyle Fransa'da bir firma ile anlaştıklarını dile getirdi.
EİB Export-Up Mentörlük Programı'nda yer alan tüm mentörler, faydalanıcılar, paydaşlar ve proje ekibi için hazırlanan doğa dostu sertifikaların yanı sıra EİB Hatıra Ormanı'na 500 adet fidan bağışlandı.
YORUMLAR