• Reklam

Enerji ve iklim eylem planının dördüncüsü Bodrum'da yapıldı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Muğla'nın Bodrum ilçesinde gerçekleştirilen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4'üncü Belediyeler Buluşması'ndaki konuşmasında, iktidara geldiklerinde yeşil dönüşüm ile ilgili yapacakları projelere değinip, "Hedefimiz yüzde 100 enerji olmalı bunun için de çalışıyoruz" dedi.

Enerji ve iklim eylem planının dördüncüsü Bodrum'da yapıldı
10 Aralık 2022 - 16:24 - Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 16:27

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4'üncü Belediyeler Buluşması Bodrum'da 'İklim nötr şehirler hedefinde adil geçiş' mottosuyla yapıldı.
Herodot Kültür Merkezi'ndeki İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, piyano ve müzik dinletisiyle devam etti. İklim krizinin ve yerel yönetimler açısından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak iklim eylem planlarının düzenlendiği buluşmaya, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, İzmir'in Karşıyaka ilçesi Belediye Başkanı Cemil Tugay, İstanbul Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Bursa Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

'HEDEFİMİZ YÜZDE 100 ENERJİ OLMALI, BUNUN İÇİN DE ÇALIŞIYORUZ'

Enerji ve Alt yapı Projeleri'nden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın toplantıdaki konuşmasında, önlerindeki vizyonun tamamen 'yeşil vizyon' olacağına dikkati çekip, "Biz bunu 2019 sonunda bir terzi edasıyla, 'Türkiye'nin yeşil dönüşümü' adı altında bir tabloyla çalıştık, yaptık. Bunu bütün dillere çevirdik. Görüyoruz ki belediyelerimiz bunların uygulamalarını yapıyor. 'Yeşil adımlar at ölmesin hayat' sloganı gerçekten çok güzel. 'Yeşil' dediğimiz yaşanabilir bir düzen, temiz bir çevre, temiz bir enerji üretimi. Hedefimiz yüzde 100 enerji olmalı, bunun için de çalışıyoruz. Bir kitap içerisinde birleştirdik, Millet İttifakı'nın diğer paydaşlarıyla bir araya geldik. 6 ana ilke belirledik. 6 tema, 6 sektör ve 16 proje belirledik. İlkelerde şunu dedik, Türkiye'nin şu an geldiği nokta maalesef büyük bir enerji yoksunluğu var. OECD ülkelerinin bakanlarıyla görüşüyoruz, daha yeni bu yeşil dönüşümle başarı olan ülkelerin enerji bakanlarıyla bir araya geldik. Enerji yoksunluğunu ortadan kaldıracağız" dedi.

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da "Küresel Başkanlar Sözleşmesi'ne imza attık ve Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Hazırlama sürecine girdik. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nü kurduk. İklim değişikliği ile Avrupa Birliği'nin Ufuk Avrupa Programı kapsamında hibe çağrılara başvurduk. Avrupa Birliği'nin 2030 hedefi için belirlediği misyon çağrılarından 2030 yılına kadar desteklenmek üzere İklim Adaptasyon Misyonu seçildik ve Avrupa Birliği'nin 3 yıllık bir Ufuk Avrupa Projesi olan Craft Citys' seçilerek iklim nötr geçişlerini sürdürülebilir kılmak ve yenilikçi yaklaşımları test etmek için seçilen 60 şehre dahil olduk. Yine Avrupa Birliği'nin 2030 hedefi için belirlediği misyon çağrılarından 100 İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu'na başvurduk.  Sivil toplumla beraber 2030'da Bodrum'un iklim nötr olması ve diğer Avrupa şehirlerine öncü olması için ilgimizi belirttik. 'Eş Düzeyli Öğrenme Fırsatları Programı'na dahil olduk. Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon programı çerçevesi HORIZON 2020 kapsamında desteklenen ve finanse edilen PRIMA Programı kapsamında WEFE Nexus hibe çağrısına başvurduk. Liderliğini Münih Üniversitesi'nin yaptığı İtalya ve 5 Akdeniz ülkesinin ve yer aldığı 10 Ortaklı 36 aylık 'İklim-Akıllı ve Su Tasarrufu Öncü Tarımın Kurak Akdeniz bölgelerinde WEFE (Su-Enerji-Gıda Ekosistemi) Bağlantı Noktası Üzerindeki Etkisi' proje teklifimiz iki aşamayı da geçerek seçildi. Buluşmalarımıza katılan tüm Belediye Başkanlarımız Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği karar ve hedefler doğrultusunda Başkanlar Sözleşmesi'ni imzalayarak Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) hazırlama çalışmaları da bu adımları sıklaştırma çabalarımızdan biri oldu" diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise sıfır karbona ulaşma hedefinden söz edip, bunun için bir an önce detaylı adımların atılması gerektiğini vurguladı. Muğla'yı korumanın önemini ve nüfusun hızla artışı ile ilgili bir şeyler yapılması gerektiğini belirtirken Bodrum'da yapılan inşaatların Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın sorumluluğunda olmadığını bakanlıklarla ilgili olduğunu söyledi. Başkan Aras, Büyükşehir Belediyesi olarak Enerji ve İklim Eylem Planı'na uygun olarak yatıkları çalışmalardan da bahsetti. Etkinliğin, ikinci oturumunun 7 ilçe belediye başkanının konuşması ve 'Birlikte Dönüşmek' başlıklı akademik konuşmalarla devam edeceği bildirildi.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum