Erdoğan'ın cezaevi ziyaretçisi, Küçükkaya'nın yemek arkadaşı!

    İzmir Çeşme'de kaçak inşa ettiği tesisler için, 11 yıl öncesinden yıkım kararı olmasına karşın imar affı alan işadamı Halil Güvener'le ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

    Erdoğan'ın cezaevi ziyaretçisi, Küçükkaya'nın yemek arkadaşı!
    24 Ocak 2020 - 01:36 - Güncelleme: 30 Haziran 2022 - 19:12

    62 yaşındaki işadamı Halil Güvener, enteresan bir kişilik. 2011'de borsanın 25. yılında yayınlanan, Arzu Güneysu Yıldırım ve Nazlı Elvan Demirbilek'in yazdığı "Borsa'da Önde Koşanlar" kitabının bir bölümünde Güvener de yer alıyor. O bölüm şöyle:
    Halil Güvener; İMKB’de bir dönem efsane olan, büyük küçük tüm oyuncuların peşinden koştuğu bir yatırımcı. Borsada 'spekülatör' denildiğinde çekinmeden Aydın Doğan’ın adını verip, insider trading için bir çimento fabrikasının yöneticilerini işaret ediyor. SPK Başkanı dendiğinde aklına Ali İhsan Karacan’ın geldiğini belirten Güvener, gazeteci Osman Arkangil’i borsacıların korkulu rüyası olarak yorumluyor. Recep Tayyip Erdoğan’ı cezaevine girdiğinde ziyaret eden ve kendisine ‘Reis’ diye hitap eden Halil Güvener, kitapta Erdoğan ile aralarında geçen borsa diyalogunu kendi el yazısı ile anlatıyor.
    Reis, bana “Ya Halil sen kumarbazmışsın doğru mu!..” dedi. “Ben Meclis’e kumarhanelerin kapanması için önerge verdirten adamım, nereden çıktı bu reis”  diye sordum.  “Sen büyük borsacıymışsın mega kumarbazlıktır” dedi ve  “Ütmek de var ütülmek de var” diye devam etti. Ben reisime; borsa bir sosyal adaletin dağıtım yeri olduğu, sermayenin tabana yayılacağını, faizciliğin sona ereceğini, söyledim. Sonra da “Pınarhisar’da apoletlerin söküldü ama başbakan olacaksın reis” dedim.

    halilguvenersalin11.jpgAynı Halil Güvener, Fox TV'de sabahları yayınlanan 'Çalar Saat' programının sunucu ve yapımcısı İsmail Küçükkaya'nın da arkadaşı. Hatta Küçükkaya, 2020'ye girilirken evinde yemeğe gittiği Halil Güvener ve ailesinin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşmış. Altına da hayranlığını belirten bir yazı yazmış:

    ismail-kucukkaya-ile.jpg

    Kaçak tesislerinde 40 bin şişe kaçak içki de bulunduğu öne sürülen Güvener ailesinin reisi Halil Güvenir’in en büyük hayalinin Çeşme Bağcılık’ı borsaya taşımak olduğu ancak bunu başaramadığı da belirtiliyor. Güvener ilgili çok sayıda da iddia var. Bunlardan biri de Borsa Gündem adlı internet sitesinde çıkan yazı. O yazıda da Güvener'le ilgili şunlar yer alıyor:
    Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir dönem Doğusan’ı borsadan ele geçiren ve Erzincan Valisi ile karşı karşıya kalan Güvener’i, 2.5 milyon lira değerinde yolsuzlukla suçlamıştı. Halil Güvener hakkında suni kâr ve şirketlerini zarara uğratmak gibi iddialarla suç duyurusu yapılmıştı.
    Bir dönemlerin ünlü borsa spekülatörlerinden Halil Güvener’in, yüzde 51’ini, 1995 yılında Kalkınma Bankası’ndan aldığı Söksa’nın batmasından bu yana taşıdığı ‘bir borsa şirketinin patronu olma’ umudu dün itibarıyla suya düştü.

    1998 yılında şirketin İş Bankası’na olan borçları nedeniyle Söksa çalışamaz duruma gelmişti. Daha sonra şirketin faaliyet alanını genişletip ismini de Söksa Pazarlama olarak değiştiren Güvener, şarap ve bağcılık işlerine de el atmış, Çeşme Bağcılık, AGC Ana Gayrimenkul isimli şirketler aracılığıyla diğer alanlardaki faaliyetlerini yürütmeye çalışmıştı. Fakat bu dönemlerde bile Halil Güvener SPK’nın hem yasaklılar, hem de usulsüz işlemler nedeniyle cezalı listesinden kurtulamamıştı.

    cesmebagcilikgenel-002.jpgSöksa’yı Söksa Pazarlama ismiyle yeniden borsaya kote etmeye çalışan Güvener, 2003 yılında bununla ilgili büyük çabalar göstermiş, hatta SPK’nın beyaz bir sayfa açarak bu konuda kendisine yardımcı olduğunu iddia etmişti.
    O dönem Söksa Pazarlama’nın hesaplarını inceleyen SPK, 2003 ve 2005 yılları arasında bu şirket ve iştirakleri arasında oldukça ciddi büyüklükte usulsüzlükler tespit ederek Halil Güvener ve yakın çevresi hakında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunma kararı almıştı. 2003 ve 2005 yılları arasında Halil Güvener’e ait ve halka açık olan Ana Turizm, Söksa İplik ve Çeşme Bağcılık isimli şirketlerin karlarının suni olarak artırıldığını tespit eden SPK, buna yönelik danışıklı satış işlemleri, hileli ve gerçeğe aykırı muhasebe işlemleri yaptığı gerekçesiyle şirket yetkilileri hakında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunma kararı almıştı.
    murat-can-aysun-halil-nimet-guvener.jpgHalil Güvener’in en fazla dikkat çeken tarafı, bir hissede manipülatif işlemler yaptığı gerekçesiyle daha önce SPK’dan yasak yemiş olmasına rağmen aynı hisse senedinde defalarca ve aynı gerekçelerle tekrar tekrar yasaklanmış olması. 2005 yılında önce de defalarca ceza ve yasak yemiş olan Güvener daha sonra bu yasaklarının kaldırılmasıyla yeniden borsada boy göstermeye başladı. 2007 yılının Şubat ve Mart aylarında Kerevitaş hisselerindeki işlemleri nedeniyle borsada işlem yapma yasağı yiyen Güvener, yasaklıyken bile aynı hisse senedinde 2008 yılının Temmuz ayında bir daha SPK tarafından yasaklandı. 2007 yılının son ayında Vakko hisse senedinde yaptığı işlemler nedeniyle de yasak alan Güvener’in çevresindeki isimler ve şirketler de yasak yemekten kurtulamadı. AGC Ana Gayrimenkul isimli şirketi Kerevitaş ve Vakko’da, Çeşme Bağları isimli şirketi Kerevitaş’ta, Güvener Tekstil isimli şirketi yine Kerevitaş’ta borsa yasaklısı haline gelen Güvener, şirketlerini yönetirken özel durum açıklamalarını SPK tebliğine uygun olarak yapmadığı gerekçesiyle, dokuz kez de idari para cezasına çarptırıldı. (Borsa Gündem/26 Mayıs 2015)

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum